Ronald Gorsic / CROPIX
'KINEZ' IZ DUGOG SELA

'TO MOŽE BITI KRAJ SPORTA KOJEG VOLIMO!' Legenda hrvatske reprezentacije: 'Idemo to uvesti, možda bi nam moglo pomoći, prijeti nam Zagrebov scenarij'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 09. svibanj 2020. 21:33

Kinezi su doma, pa je doma i Vlado Šola njihov trener. Ne u Kini, nego u Dugom Selu. No, nikad ne miruje, pa se tako želio uključiti i u diskusiju o promjeni rukometnih pravila koju je prije neki dan inicirao legendarni Vlado Stenzel.

- Mislim da treba mijenjati i posebno diskutirati o tim stvarima, jer se njima može zaštiti sport, a to je suština. Već sam govorio o pravilima koja su trenutno takva kakva jesu. Mi stalno pričamo kako je važna obrana, a pravilima kažnjavamo tu obranu koja kada se dobro obrani, treba izdržati još nekih šest dodavanja, što nije nimalo lako. Ako već držimo do obrane, a svi kao držimo, onda se to treba i poštovati. Nažalost o našim pravilima nema prave široke diskusije, uvijek se to događa u krugu 4-5 ljudi, a to po meni nije dobro. Treba barem saslušati one koji su srž rukometa, puno to zanemarujemo kao sport. I onda se sve svodi na priče tko je protiv koga, a to nije tema, tema je samo kako rukomet učiniti čišćim, zanimljivijim i boljim.

Iskrivljena slika

Prijedlog je...

- Svakako ograničiti napad. Moj prijedlog je 35 sekundi, jer 25 je malo, 30 knap, a 35 je nešto što uz prekide može vrijediti. Imao sam priliku biti trener u Rusiji kada su oni ta pravila isprobavali i moram priznati da je to izgledalo OK, makar se nije radilo o kvalitetnim ligama i kvalitetnim sucima. No, suština cijele priče da se oni nisu vidjeli na terenu, a to je najbitnije.

I jedan primjer, Šola misli da još jedna akcija mora ići usporedno s tom.

Zagreb, 070819.
Sutinska vrela.
Trening kineske momcadi koja ce igrati rukometnu SEHA ligu.
Na fotografiji: Vlado Sola.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov/CROPIX

- Svjedoci smo velike nejednakosti i neujednačenosti u rukometu, što daje ponekad i iskrivljenu sliku i o nama trenerima. Lako je biti trener kada na pladnju dobiješ sve najbolje, pa onda napraviš veliki rezultat, a čišća bi slika bila da svi imaju barem slične startne pozicije. Uvijek će biti bogatih i manje bogatijih, ali rukomet se kao sport mora od toga zaštiti inače će postati vrlo brzo igra samo za najbogatije, a to će biti kraj. To je važno i zbog publike koja neće dolaziti gledati utakmice ako su razlike u kvaliteti velike. Konkretan primjer je Zagreb koji je dok je imao momčad za više punio Arenu, a sada mu je to teško.

I prijedlog...

- Rukomet ide ka profesionalizaciji i tu se i čelne organizacije moraju postaviti čvršće. Možda bi draft bio dobro rješenje, jer bi ponudio klubovima da imaju pravo izbora nekog dobrog mladog igrača. Naravno, mogli bi ga kasnije mijenjati, prodati, ali to bi im otvorilo neke mogućnosti kojih sada nema. Nešto se mora učiniti, jer u protivnom će to zanimati sve manje ljudi.

Nazovem gazdu, pa...

I jedan primjer.

- Bio sam na jednom seminaru, tema je bila skok šut sa 10-12 metara. Digao se jedan trener i pitao “a što ako nemam igrača koji može puknuti sa 12 metara, kako vi to rješavate?”. Odgovor koji je dobio je “nazovem gazdu i kažem treba mi taj i taj”. I što onda imamo, to da najbogatiji pokupe sve, a ostali im ne mogu ni blizu. Sam smisao sporta je u pitanju i uzaludno je svako novo pravilo, ako se na bude napravilo ništa na tom planu, da se onima koji stvaraju daju jednake mogućnosti kao i onima koji žive samo od trgovine. Možda sam idealist, ali tvrdim da ništa nije nemoguće. Ova korona kriza je to najbolje pokazala u mnogim segmentima života - zaključio je Vlado Šola.

I poentirao na kraju.

- Možemo mi skratiti napad na 30 sekundi, možemo uvesti VAR, ali ako sport nije konkurentan to će biti sasvim nebitna stvar. I zato kažem da obje stvari treba gurati istovremeno, treba naći način kako, a ne samo okrenuti leđa i reći “ne možemo”. Kako bi bilo da igrači i treneri okrenu leđa i tako pomisle. Naravno - nikako, ali treba zaštiti ono najvitalnije, a ne samo trošiti.

Linker
23. travanj 2024 13:56