FRANK MOLTER Dpa Picture-alliance Via Afp
MIRKO ALILOVIĆ ZA SN

‘Trčali smo 10 km prije doručka i nije bilo ‘boli me list, prepona‘, svi smo trčali. Sad su drukčija vremena‘

Vratar poljske Wisle o počecima koji su ga izgradili, trenerima koji su obilježili njegovu karijeru...
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 22. rujan 2023. 23:28

Poljska Wisla je uz Zagreb najhrvatski klub Lige prvaka u rukometu. Njen dres nose Tin Lučin, Lovro Mihić, Leon Šušnja i od ove sezone Mirko Alilović. Naš dugogodišnji reprezentativni vratar u Poljsku je došao iz Mađarske i brani svoju 21. sezonu u najelitnijem svjetskom klupskom natjecanju. Samo je Nikola Karabatić ispred njega sa 22 sezone igranja u eliti i to je svakako sjajan podatak za naš rukomet.

- Brojka iskreno izgleda “opasno”, iznenadila me, nisam ni znao da sam toliko godina u Ligi prvaka. Ljubuški, Leon, Celje, Veszprem, Szeged, Wisla. Bio sam dio toga, europske rukometne elite godinama. Zdravlje me poslužilo kroz karijeru, bilo je dobrih i manje dobrih stvari, puno rada koji se ne vidi. Ja vjerujem da ću uloviti i Nikolu kojem treba skinuti kapu na 22 sezone, samo da je zdravlja. Motivacija je isto jako važna, a sve ostalo se može nadoknaditi. Imaš faza u karijeri kada uživaš, gdje je sve super, ali imaš stvari s kojima patiš, s kojima se boriš, koje ostaju u četiri zida puno puta. Sve je to normalno, samo se s tim treba nositi.

Vjerujem da ću uloviti i Nikolu Karabatića kojem treba skinuti kapu na 22 sezone u Ligi prvaka, samo da je zdravlja. Motivacija je isto jako važna, a sve ostalo se može nadoknaditi

Vremena se promijenila

Sjećate li se svoje prve sezone u Izviđaču iz Ljubuškog?

- Kako ne. Igrali smo EHF kup prvo, jer smo ispali od Trsta u kvalifikacijama Lige prvaka. Onda smo s Josipom Glavašom iduće sezone u Grčkoj prošli Pannelionis, dobili smo ih tamo, i to je bila naša prva sezona u eliti. Igrali smo u skupini sa Ciudad Realom, Koldingom i Winterthurom, bili smo treći, pobijedili Winterthur dva puta, jednom Kolding, pa prešli u EHF kup i došli u polufinale… Buntić, Harmandić, Sušić na pivotu, Terzić, stara škola Jurić, Bokan, to su bili domaći ljudi koji su nas odgajali ljudski, pa sportski. Danas su se ta vremena promijenila. Nekad ti kaže trener “mali nemoj ovo, radi ovo”, a nama je to bila životna škola. Danas kritika mora biti konstruktivna da se mladi igrači ne bi naljutili. Priča se o stresu, depresiji, a ja mogu reći da smo mi odrastali u zdravijem okruženju gdje su kritike i pohvale bile normalne i gdje je kritika bilo znatno više. Možda je i to razlog tolikog trajanja danas.

Još je jedan detalj u tom smislu spomenuo Mirko.

- Josip Glavaš je trener. Idemo na Kupres i trčanje 10 km prije doručka i nije bilo “boli me list, prepona”, svi smo trčali. Tu nije bilo izlika, radilo se i rezultat je bio to što jest. Danas imamo sve, pomoćnu tehnologiju, analize, ali mi smo postali igrači na jedan sasvim drugačiji način.

U Wisli ste dobili što u Szegedu niste?

- Dobio sam u Szegedu prve dvije dobre godine, nakon korana sezone stvari su se promijenile, a ja sam čovjek koji šuti i radi. Događale su se neke neugodne stvari od strane trenera Pastora, ali to su njegove odluke. Mislim da smo kao momčad mogli puno više napraviti. U Wisli sam dobio sve što sam želio. Imao sam fantastičnu suradnju sa Xavijem Sabateom u Veszpremu… Priprema je ista, ali vođenje utakmica je potpuno različito između Sabatea i Pastora.

image
ESPA PHOTO AGENCY/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Espa Photo Agency/zuma Press/profimedia

Španjolci su vam obilježili karijeru?

- Jesu, ali tu su bili i Lino Červar, Ljubo Vranješ, Željko Babić, Cveba Horvat, radio sam i s njima, ali Španjolci su ti s kojima sam proveo najviše vremena i oni vladaju svjetskim rukometom u stručnom smislu. Možeš o tome misliti što hoćeš, ali rezultat uvijek pokaže sve.

Olsen nas je pregazio

Ipak nije sve po očekivanju krenulo u Wisli?

- Malo su nas poremetile utakmice i porazi u prva dva kola, ali doći će dio sezone da to vratimo. Toga svega smo i mi svjesni, više smo očekivali od sebe. Realno, u Portu smo sami sebe pobijedili, nismo iskoristili svoje šanse. Protiv Danaca Morten Olsen nas je pregazio, čovjek je radio što je htio. Da smo sretni - nismo, makar smo bili favoriti… Ali tu moramo spomenuti i probleme, tanki smo s vanjskom linijom u šuterskom smislu, Tin Lučin se vraća nakon operacije zgloba. Vremenom će doći na svoje i vratit ćemo to, ali bit će teško naklon ovog uvoda.

Kako vam je u Poljskoj?

- Iskreno bolje od očekivanog, Plock je OK, a djeca su se nakon 12 godina maknuli od Mađarske za koju su bili jako vezani što je i logično. Ustvari to je bilo najveće pitanje, jer mi stariji se puno lakše adaptiramo u takvim situacijama. Ali, nakon tri tjedna mogu reći da je sve OK. To mi je bilo najbitnije - zaključio je Mirko Alilović kojeg ugovor s Wislom veže još sljedeću godinu i u šali kaže “bilo bi lijepo osamostaliti se na vrhu trajanja u Ligi prvaka”. Nikad se ne zna.

Linker
08. svibanj 2024 23:38