Branko Tamše

 VLADO KOS Cropix
NASTUP ZA PAMĆENJE

Trener Nexea nakon utakmice koja će se prepričavati: ‘Igrači su pokazali da imaju ‘ono dolje‘ jako veliko‘

Nadoknadili su veliki zaostatak i izborili plasman u grupnu fazu Europske lige
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 05. listopad 2022. 15:35

Znalo se da će to biti teška, naporna i iznimno zahtjevna zadaća. Nije lako u današnjem rukometu nadoknaditi šest golova minusa, no još jednom su rukometaši Nexea bili najbolji kad je najviše trebalo. Nošeni sjajnom publikom u dvorani Osnovne škole Kralja Tomislava nadoknadili su zaostatak protiv Azoty-Pulawyja i izborili plasman u grupnu fazu Europske lige.

Mnogi koji malo dublje prate rukometna zbivanja rekli bi da im je tamo bilo i mjesto nakon što su prošle sezone iznenađujuće završili na Final Fouru tog natjecanja, ali dobro, stvari su na kraju došle na svoje mjesto. Jest da je ovako bilo znatno teže, ali na kraju i puno slađe.

- Naravno da nije lako kad izgubiš sa šest razlike, ali u svlačionici smo se dogovorili da uopće nećemo gledati rezultat, nego samo minute koje prolaze, i da ćemo graditi prednost kroz svih 60 minuta. Na kraju je +8 bilo i više nego dovoljno – rekao je Moreno Car, koji je s devet obrana u važnim trenucima dao velik doprinos trijumfu Gromova.

Reprizirali su Našičani prošlogodišnje kvalifikacije s danskim Silkeborgom, scenarij je bio sličan.

- Vjerovali smo da možemo pobijediti. Mislim da se ta vjera pojavila već na putu iz Poljske, i stvarno ne znam što reći nakon ovakve utakmice, rezultat govori sve. Odigrali smo obranu ne na sto, nego na tisuću posto, i to nam je donijelo ovu pobjedu i prolaz u skupinu Europske lige. Jako smo sretni što smo ovo napravili, pogotovo pred našom publikom koja nam je tijekom svih 60 minuta bila osmi igrač – dodao je Car.

Formula je bila jasna, potvrđuje to i Dorian Markušić.

- Znali smo što trebamo napraviti; dati zadnji atom snage i ‘poginuti‘ na terenu da uđemo u grupnu fazu Europske lige. Ipak za to treniramo, za to živimo, to nam je posao. Ova predivna publika je naš osmi igrač, nose nas cijelo vrijeme, i sad se to opet pokazalo. Opet je grotlo u Našicama izvuklo Europu!

Luka Moslavac kaže kako je momčad u susret ušla u grču, s puno promašenih zicera. Ipak, nije gubila vjeru.

- Nastavak smo odlično otvorili, otišli na sedam-osam golova razlike, no žilavi Poljaci opet su se vratili, smanjili na pet-šest. Stalno nam je kroz glavu u tim trenucima, ali smo u posljednjih 10 minuta izvukli i zadnji atom snage i uz ovu predivnu publiku na kraju zasluženo prošli.

I on se osvrnuo na to dugačko putovanje kući kad je bilo puno vremena za razmišljanje o svemu.

- Tamo smo izgubili s takvom razlikom zbog naših pogrešaka, 15 sati smo poslije toga putovali busom kući. Svašta je tada prolazilo kroz glavu, hoćemo li uspjeti to nadoknaditi, ali trener je uvijek vjerovao u nas. Rekao nam je da je to bio samo naš loš dan, jer smo im previše toga dali, da sve ovisi o nama, i to se na kraju i potvrdilo – smatra Moslavac.

Ostao je Nexe bez svog najboljeg strijelca Halila Jaganjca, koji je svoju karijeru nastavio graditi u Bundesligi. No, i njega je nadoknadila ta karakterna momčad, a svom treneru Branku Tamšeu pružila još jednu korisnu spoznaju; ide to i bez Halila!

- Bit ću kratak. Prije svega, čestitke igračima koju su pokazali da imaju ‘‘ono dolje‘‘ tako veliko, i zato sam jako ponosan i sretan. I drugo, hvala, hvala, hvala svima koji su vjerovali u nas, koji su bili uz nas od prve do zadnje sekunde! Hvala publici, i to je to od mene – poručio je Branko Tamše, koji s Našičanima nastavlja pisati lijepu europsku priču.

Ždrijeb skupina održat će se u četvrtak, 6. listopada u 11 sati u Beču. Nexe je u petom bubnju te mu suparnici u skupini ne mogu biti danski Skanderborg-Aarhus, španjolski Benidorm i francuski Montpellier.

Ždrijeb Europske lige

1. bubanj

Skjern Handbold (DEN)

PAUC Handball (FRA)

Füchse Berlin (GER)

SL Benfica (POR)

2. bubanj

Fraikin BM Granollers (ESP)

HC Eurofarm Pelister (MKD)

Kadetten Schaffhausen (SUI)

Ystads IF HF (SWE)

3. bubanj

Balatonfüredi KSE (HUN)

Valur (ISL)

Tatran Presov (SVK)

HC Motor (UKR)

4. bubanj

Bidasoa Irun (ESP)

SG Flensburg-Handewitt (GER)

Frisch Auf Göppingen (GER)

Sporting CP (POR)

5. bubanj

RK Nexe (CRO)

Skanderborg-Aarhus (DEN)

TM Benidorm (ESP)

Montpellier Handball (FRA)

6. bubanj

ALPLA HC Hard (AUT)

Fejér-B.A.L. Veszprem (HUN)

FTC (HUN)

Aguas Santas Milaneza (POR)

Linker
25. travanj 2024 14:59