ANE FROSAKER/SPP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Ane Frosaker/spp/shutterstock Editorial/profimedia
SUPER HENNY

Trenutak za rukometnu povijest, u polufinalu SP-a zabila 15 golova: ‘Imali smo suludo visok moral‘

U finalu SP-a će igrati tri super dragulja budućnosti svjetske scene
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 16. prosinac 2023. 20:20

To što se u petak navečer dogodilo u danskom Herningu gdje se igra završnica SP rukometašica je apsolutna posebnost za povijest svjetskog rukometa. Norvežanka Henny Reistad zabila je u polufinalu Danskoj čak 15 golova i svoju reprezentaciju doslovno odvela do obrane svjetskog naslova koji su osvojile dvije godine ranije u Španjolskoj. Pothvat fenomenalne rukometašice tim je veći, jer je u produžetku utakmice zabila svih šest golova za svoju reprezentaciju, a posljednji doslovno sa sirenom u posljednjoj sekundi produžetka. To je doista bila utakmica za povijest u kojoj je Norveška nakon prvog dijela zaostajala pet golova razlike, ali je pokazala zašto je danas uz Francusku s kojom će igrati finale ponajbolja svjetska reprezentacija.

E, vidite, ta Henny Reistad ima samo 24 godine. U reprezentaciju je ušla 2018. kao ponajbolja svjetska juniorka s prvenstva na kojem je Norveška bila srebrna iza Mađarske. Igrala je prijateljske utakmice, turnire… Ta Henny Reistad je rasla polako, polako ju je Thorir Hergeirsson tesao, davao joj priliku. Čak 2019. nije bila ni među 16 igračica koje su igrale na SP u Japanu, na kojem je Norveška osvojila četvrto mjesto. Ušla je na Euru u Danskoj godinu kasnije i otad više nije izašla iz najboljeg tima, a već s 24 godine ima dva europska, jedno svjetsko i jedno olimpijsko zlato, bila je članica Vipersa iz Kristiansanda koji je 2021. godine osvojio naslov europskih prvakinja. Kada je došla od nje nitko nije očekivao da nešto mora, jer postojale su Arntzen, Kristiansen, Breistol, nisu znali ni bili sigurni je li Henny lijeva ili srednja, pa su je stavljali kao alternaciju Oftedal, a ona je sve to odrađivala i narasla do najbolje igračice svijeta i jedne od najvrednijih, jer nosi skupi dres danskog Esbjerga, a eto baš je Dansku rasturila u polufinalu SP. To treba moći i znati. Kada tako savršeno s 24 godine funkcioniraš u velemajstore Oftedal i Mork koje su desetak godina starije, to samo znači da si s 24 godine spreman preuzeti ulogu lidera u jednoj selekciji kao što je Norveška. Ma bravo!

image
JONATHAN NACKSTRAND Afp

Izuzetno brza, prodorna, super skočna (skok šut kojim je riješila utakmicu je savršen primjer kako se to radi). Igračica za dva pravca, igračica koja sa 24 godine preuzima odgovornost, kojoj se guraju lopte za odluku utakmice. Igračica čije je ponašanje izvan terena primjer za svakog mladog igrača. To je jednostavnim rječnikom – svjetska klasa. Igračica koja se rađa, ali i stvara dosljednošću na kojoj sve ove godine radi i funkcionira ta Norveška, kojoj se iznova opet divimo svakog prosinca. I htjeli bi biti kao oni.

- Sretna sam zbog ekipa koja je još uvijek ovdje na SP, a ovo je bila moja možda najbolja utakmica ikad - kaže Henny stavivši u prvi plan ekipu, a ne svoj osobni doseg. 24 godine...

Zadnji gol?

- Vidjela sam da mi je Nora (Mork) dala mig i to je bilo to. Naš moral u toj utakmici pred 12.500 gledatelja bio je nešto suludo - kaže Henny.

A Nora Mork koja je dodala zadnji loptu kaže ‘znate, Henny je najbolja na svijetu, ona je kraljica‘, a jedna druga velikanka legendarna Kjersti Grini dodaje ‘Ona je znala da ona mora biti ta i ona je to učinila, to je sve!‘

Ta Norveška igra danas finale s Francuskom i ne mora biti svjetski prvak, niti to može išta promijeniti, jer Francuska je također super tim koji je tu istu Norvešku svladao u skupini na ovom istom SP. Ta Francuska je olimpijski pobjednik, Norveška je svjetski i europski prvak i to će biti finale koje smo vidjeli i na prošlom SP, finale u kojem su svi današnji veliki naslovi, finale dvije apsolutno najbolje reprezentacije u ženskom rukometu danas.

Skoro najmlađa u tom finalu bit će Henny Reistad. I jako lijepo saznanje za svjetski rukomet da u jednom takvom finalu ima tri super dragulja budućnosti svjetske scene, a danas se takvi rijetko pojavljuju. To su Henny Reistad sa 24 godine, francuska kružna napadačica Pauleta Foppa kojoj su samo 22 i francuska Henny Reistad Meline Nocandy, ‘vražja‘ super talentirana rukometašica kakva se rijetko pojavljuje. A sve je to, jer Thorir Hergeirsson i Olivier Krumholtz isto kao i njihove igračice traju na velikoj sceni i grade godinama da bi došli do ovoga što danas imaju. Gradiš, ulažeš, traješ – imaš. Tako jednostavno, zar ne? E da…

Linker
12. svibanj 2024 11:53