Zdravko Štingl

 Arhiva Sportske zajednice Istarske županije
IN MEMORIAM

Tužna vijest: Preminuo je prvi izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije

Najveće mu je priznanje bilo vodstvo hrvatske ženske rukometne reprezentacije u povijesnoj utakmici
Piše: Branko BiočićObjavljeno: 03. veljača 2022. 19:35

U srijedu je u 85. godini prestalo kucati srce dugogodišnjeg labinskog pedagoga, profesora tjelesnog odgoja u Srednjoj školi Mate Blažina i rukometnog trenera prof. Zdravka Štingla.

Prof. Štingl je rođen u Petrinji 6. siječnja 1938., gdje je završio i Učiteljsku školu 1957. Kao stipendist Općine Labin diplomirao je 1964. na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu. Prije fakulteta radio je u osnovnim školama u Labinu i Raši, a nakon diplomiranja bio je profesor tjelesnog odgoja u Srednjoškolskom centru ‘Mate Blažina’ u Labinu sve do umirovljenja 2003.

Vrlo ambiciozno i kreativno obavljao je radne zadatke u odgojno-obrazovnom procesu, a u suradnji s Domom zdravlja Labin znalački i stručno održavao je nastavu za djecu oštećena sluha. U izvannastavnim sportskim aktivnostima za učenike uveo je, uz sportske igre, aerobic i body styling. Postigao je i značajne rezultate u rukometu sa školskim ženskim i muškim ekipama koje su bile prvaci Hrvatske. Bio je aktivni igrač RK Rudar iz Labina od 1957. do 1966. Kao rukometni trener vodio je ženske i muške rukometne ekipe Rudara. Odgojio je mnogo kvalitetnih igrača i igračica, a neki od njih nastupali su i za reprezentaciju Hrvatske i Jugoslavije. Primjerice, iz juniorske generacije ekipe Rudara, s kojom je 1982. ostvario pobjede na PH u Buzetu i Prvenstvu Jugoslavije u Skoplju, ponikle su Adriana Prosenjak i Karmen Kokot, koje su postale seniorske reprezentativke.

Vodio je ženske ekipe Zameta iz Rijeke 1992. i pulskog Transimpexa (koji je 1993. uveo u 1. hrvatsku ligu). Od 1995. do 2005. trener je raznih mlađih selekcija u ženskom i muškom rukometu u Labinu. Kao priznati rukometni stručnjak vodio je Hrvatski rukometni kamp za mlađe kategorije, a najveće mu je priznanje bilo vodstvo hrvatske ženske rukometne reprezentacije u povijesnoj, prvoj međunarodnoj utakmici odigranoj s SAD-om u Zagrebu 18. lipnja 1991. te u drugoj, sljedećeg dana u Puli.

Imenovan je instruktorom za trenere u Hrvatskoj. Bio je član IO Rukometnog saveza Istarske županije. Dobitnik je priznanja Zaslužni kineziolog s poveljom i zlatnom značkom za životno djelo Hrvatskog kineziološkog saveza, Nagrade za životno djelo Saveza sportova Istarske županije i Nagrade za životno djelo Saveza sportova Grada Labina.

Linker
17. travanj 2024 22:39