ANDRE WEENING
HIT EKIPA HR SPORTA

Upoznajte 17 naših heroina: Od mangupa na golu do strašnog talenta koji ima jači udarac i od Ćamile!

Cure koje su kreirale jednu od najvećih senzacija Eura ušle su u sportsku povijest Hrvatske
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. prosinac 2020. 07:50

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija kreirala je pravu senzaciju na Europskom prvenstvu nakon što je nanizala nekoliko velikih pobjeda i potom u borbi za broncu srušila i domaćina Dansku. Prva je to medalja za hrvatski ženski rukomet na velikim natjecanjima i sasvim sigurno jedna od najvećih senzacija u povijesti europskih prvenstava.

Na putu do bronce odabranice izbornika Nenada Šoštarića upisale su šest pobjeda (Mađarska, Nizozemska, Srbija, Rumunjska, Njemačka, Danska), te upisale samo poraze od finalistica Norveške i Francuske. 

OVO JE 17 KRALJICA KOJE SU ODUŠEVILE HRVATSKU: 

91 Tea Pijević (vratarka), 29 godina/Alba Fehervar

Makaranka je dugo bila u Lokomotivi, kratko u Metzu i sada u Mađarskoj. Rođeni pobjednik, uvijek druga, a ustvari bilo je samo pitanje kada će biti prva. Sportski rečeno mangup, lovi žive lopte svima.

image
Tea Pijević
Andre Weening/Orange Pictures/DPPI

1 Lucija Bešen, (vratarka), 22 godine/Lokomotiva Zagreb

Sesvećanka na golu Lokomotive na kojem je zamijenila baš Teu Pijević. 180 cm, veliki talent i perspektiva. Prije nje na golu je bila sestra Gabriela, isto sa Šoštarićevog popisa.

image
Lucija Bešen
Jonathan NACKSTRAND/AFP

3 Paula Posavec, (lijevo krilo), 24 godine/Lokomotiva Zagreb

Poznat ćete je po dugom repu, ali i po skočnosti i brzini. Nositeljica igre Lokomotive već godinama. Inače Čakovčanka iz najbolje čakovečke generacije koju je stvarao nažalost pokojni Željko Golik.

image
Paula Posavec
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

28 Andrea Šimara, (lijevo krilo), 23 godine/Lokomotiva Zagreb

Lijevo krilo Lokomotive uz Paulu Posavec, dakle klupski tandem na reprezentativnom krilu. Šmekerica, točno osjeća trenutak i nema treme. Brzina i osjećaj izuzetne. Mangup na krilu.

image
Andrea Šimara
Jonathan NACKSTRAND/AFP

19 Tena Japundža, (desno krilo), 22 godine/Lokomotiva Zagreb

Uz Luciju Bešen najmlađa u ekipi. Nije joj lako, a kada se opustila nije bilo lako niti protivnicama. Lake noge, već je odradila tešku ozljedu. Zagrepčanka, kćer negdašnje vrlo dobre rukometašice Ranke Čadženović.

image
Tena Japundža
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix/AFP

35 Josipa Mamić, (desno krilo), 24 godine/Bjelovar

Već nekoliko sezona najbolji strijelac domaće lige. Igračica Bjelovara, inače Dugoselka koja je prošla sve mlade hrvatske selekcije, lake ruke i brzih nogu, tehnički i vrlo dobra desna vanjska.

image
Josipa Mamić
JONATHAN NACKSTRAND/AFP

17 Katarina Ježić, (pivot), 27 godina/Siofok

Sa 73 nastupa do Eura, najiskusnija igračica i kapetan reprezentacije. Ženski nastavak odličnih riječkih pivota. Izuzetan borac iz ponajboljeg mađarskog sastava Siofoka. Njene frizure su uvijek inspiracija, ali kaže da se sada i frizura kao i forma ustalila. Prava kapetanica.

image
Katarina Ježić
STANKO GRUDEN/KOLEKTIFF

31 Ana Debelić, (pivot), 26 godina/Astrahanočka

Velika cura s Raba koja trenutno igra u Rusiji. Uvijek nasmijana, sjajne tehnike igranja na crti koju je svladala u Rijeci, a usavršila kod Šoštarića u Lokomotivi i igrajući za Podravku. Jedna od ključnih igračica ove ekipe, što je i pokazao izbor u najbolju sedmorku turnira.

image
Ana Debelić
JONATHAN NACKSTRAND/AFP

9 Ćamila Mičijević, (lijeva vanjska), 26 godina/Metz

Sve ste vidjeli, sve znate. Kada stane na sredinu obrane teško ju je propucati sa 194 cm, a kada se zaleti u napadu teško ju je zadržati. Mostarka, koja se usavršila u Rijeci, bila u Mađarskoj, a sada je ne slučajno u ponajboljem europskom sastavu, francuskom Metzu.

image
Ćamila Mičijević
JONATHAN NACKSTRAND/AFP

44 Marijeta Vidak, (lijeva vanjska), 28 godina/Umag

Uz Krnik i Pijević najiskusnija igračica reprezentacije. Virovitičanka za koju su u Podravini rekli da će biti nova Petika. No, nije postala. Bila je u Rumunjskoj, sada je u Umagu, konačno zdrava i to se vidi, jer šut je ostao, a i prodornost se vratila.

image
Marijeta Vidak
KOLEKTIFF

14 Larissa Kalaus, (lijeva vanjska), 24 godine/Lokomotiva Zagreb

Svjetskim prvakinjama hladno je zabila 9 komada u prvome krugu. Kasnije je samo rasla. Križevčanka koje je krenula iz Mlinara, pa preko Podravke došla studirati u Zagreb i postala ključna igračice Lokomotive i reprezentacije. Uz sestru Doru, također.

image
Larissa Kalaus
UROS HOCEVAR/KOLEKTIFF

88 Kristina Prkačin, (lijeva vanjska), 23 godine/Lokomotiva Zagreb

Ima i jaču bombu od Ćamile Mičijević. Dubrovčanka koja kroz Lokomotivu prolazi zrelost toliko potrebnu za igračicu njene pozicije i njenih gabarita. Kad kroz iskustvo polovi tajming, bit će svašta.

image
Kristina Prkačin
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

8 Stela Posavec, (srednja vanjska), 24 godine/Lokomotiva Zagreb

Čakovečki motorić Lokomotive. Cura izuzetnog talenta i osjećaja za igru, nekada najbolja kadetkinja Hrvatske i lijepo je vidjeti da je narasla do ovih visina. Sitna i dinamitna, čovjek ne bi rekao kada je vidi među svim tim velikim suparnicama.

image
Stela Posavec
STANKO GRUDEN/KOLEKTIFF

77 Valentina Blažević, (srednja vanjska), 26 godina/Magura Cisnadie

Sinjanka koja trenutno igra u Rumunjskoj. Bila je prije toga vrlo dobra u Poljskoj u Szczecinu i Lublinu, a naravno tamo je krenula iz Lokomotive. S malo manje problema s ozljedama mogla je i više, ali stiže. Idealno se slaže sa Stelom Posavec na sredini.

image
Valentina Blažević
JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF

7 Dora Krsnik, (desna vanjska), 28 godina/Plan de Cuques

Ustvari, ona je vanjska univerzalka. Zagrepčanka koja je nekako prošla najviše na putu do sadašnjeg stanja. Odlična u obrani, korisna u napadu. Igra za francuski Cuques, prije toga pet godina Lokomotive, malo Zelina, tri godine Podravka, pa dvije slovenski Krim.

image
Dora Krsnik
JONATHAN NACKSTRAND/AFP

15 Dora Kalaus, (desna vanjska), 24 godine/Lokomotiva Zagreb

Minutu starija sestra Kalaus, ljevakinja što ih jedino razlikuje, potpuno istog puta kao sestra Larissa. Igračica za momčad koja rijetko zakazuje kada je potrebno. Veliko povjerenje iz Lokomotive pretvorilo se u reprezentativno.

image
Dora Kalaus
STANKO GRUDEN/KOLEKTIFF

10 Dejana Milosavljević, (desna vanjska),26 godina/Podravka

Zadnja se priključila reprezentaciji, nije bila na dispoziciji zbog karantene zbog koronavirusa, no stigla je u pravo vrijeme i odradila lavovski dio posla u završnici natjecanja.

image
Dejana Milosavljević
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Nenad Šoštarić (Izbornik)

Šef Nenad Šoštarić Šoka, magistar rukometa, treći puta na čelu reprezentacije Hrvatske. Ovo što je napravio s reprezentacijom je čudo, ali on i njegove cure vjerovali su da mogu do uspjeha.

image
Nenad Šoštarić
Bo Amstrup/Ritzau Scanpix/AFP

Snježana Petika (Trenerica)

Najbolja hrvatska rukometašica novije povijesti. Omiljena među igračicama, ona je desna ruka izbornika. Tu su još Matija Bilušić, nekad vratar, sada trenira vratarke. Kako, vidi se. I tu nećemo zaboraviti ni Vesnu Hodić, fizoterapeutkinju koja im je kao druga mama. To je najuži tim hit ekipe hrvatskog sporta.

image
Snježana Petika
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX

Linker
28. veljača 2021 19:16