Larissa Kalaus
 AFP
TEK SLIJEDI ONO PRAVO

Upoznajte hrvatske heroine, one spremaju novo čudo: ‘Nećemo stati, mi želimo biti totalna senzacija!‘

Rukometna Europa upoznala je Larissu Kalaus, koja je stavila devet komada svjetskim prvakinjama
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. prosinac 2020. 10:16

Ako je dosad Europa za nju znala površno ili malo, nakon nedjelju će je sigurno savršeno dobro zapamtiti. Larissa Kalaus zabila je Nizozemkama čak 9 komada iz igre, nije smetalo ni to što je na golu bila službeno najbolja svjetska vratarka, Tess Wester. Skok-šut, pa prolaz, pa roling, pa sve što je odigrala u obrani to je doista bila vrhunska izvedba.
- Moja najbolja u životu, utakmica života kako se to kaže.

Uživamo u svemu ovome

Nakon deset godina Hrvatska je u drugom krugu Eura, imamo dvije pobjede na startu i to ne bilo kakve nego protiv moćnih Mađarica i Nizozemki.
- Mi stalno to imamo u glavi, radimo na tome godinama, ali da će se to ovako okrenuti, to možda nismo ni same očekivale. Neću reći da smo se iznenadile, jer to nije slučajnost i ne bih sada željele ni da se ove dvije pobjede gledaju kao slučajnost ili tako nešto. Ne, mi sada vidimo svoju priliku ovdje i želimo je iskoristiti. Kako će to sve na kraju završiti, ne znam, ali znam da smo u sjajnom raspoloženju da igramo dobro i da uživamo u svemu ovome - kaže Lara.

U čemu je najveće iznenađenje?
- U tome da smo se posljednji puta skupili i igrali neku utakmicu prije više od godinu dana, da praktično ni ove sezone ne igramo redovno u klubovima zbog svih problema s koronom. Jesmo mi radile odlične, to nije sporno, ali kada ne igraš, ne možeš znati koliko to sve vrijedi na terenu. Ispalo je da nam se vratilo na najbolji mogući način.

Treba napraviti posao

Što je najveći plus?
- To što smo dobile dva velika protivnika i to u nadigravanju gol za gol, kao da smo najiskusnija ekipa na svijetu. Eto, to nismo očekivale možda, ali je ispalo super. Da mi pobjeđujemo gol-dva razlike, to je super.


Devet komada najboljoj svjetskoj obrani?
- Ovaj puta ja, išlo je. Moram istaknuti odličnu disciplinu u našoj igri, poštivanje dogovora. Išli smo ciljano taktički na Snelder i ona je već u 15 minuti dobila dva isključenja. Možda je mogla i više i ona i Dulfer, ali dobro, mislim da smo ispunile što smo željele.

I sada...
- Igramo protiv Srbije za prenijeti četiri boda iz skupine, što bi bilo sjajno i što bi nam podignulo motiv za drugi dio natjecanja. Ali nećemo dalje od toga, jer treba napraviti ta posao prvo i kako je rekao trener idemo utakmicu po utakmicu.

Apsolventica psihologije

Srbija je u problemima?
- Istina, ali ne za nas, jer mi smo ovdje došle s najmanje nade u prolaz. Srbija ima svojih problema, ali je bez obzira na to dobra i znatno iskusnija reprezentacija od nas na ovim natjecanjima. Pripremit ćemo se dobro, baš smo dobile motiv za dalje, zašto ne bismo bile i totalna senzacija. Treba gledati naprijed, priželjkujemo nakon ovoga i nešto više, mislim da je to sportski.

Nakon ovakvih pobjeda Europa će je sigurno bolje snimiti, a što kaže o rukometnim ambicijama?
- Krenule smo sestra i ja u Križevcima, preko Podravke došle na studij u Zagreb, sada smo apsolventice na psihologiji, pišemo diplomske radove i to je ono što smo željele što nam daje sigurnost u životu. Lokomotiva nam je dala sve u tom smislu i mislim da je idealan klub za takve stvari. Poklopile se da je tu i izbornik Šoštarić tako da se sve nekako složilo. Nikad ne znaš kuda će te put odvesti, ali ono što znam je da bih dok igram željela igrati vrhunski rukomet, jer sam dosta uložila u sve to. I zato ostavljam takvu mogućnost realnijom od posla u ovom trenutku, ali kažem nikad se ne zna.

Kako proslavljate pobjede?
- U našem malom dnevnom boravku u hotelu u kojem nam ne nedostaje ništa. Naravno da su ovo neobične okolnosti, jer ne možemo ni prošetati, ali tako je kako je. Prate nas zaštitari od izlaska iz hotela do busa, od busa do ulaska u dvoranu, pregledavaju akreditacije.


A testiranja?
- Već smo navikle, ovdje su malo drugačija, ali to nam je sve već normalno. Samo da ostanemo zdrave do kraja i bit će sve OK - zaključila je Lara Kalaus.

--------------------------------------------------------------------------------------------

ONE SU SRUŠILE SVJETSKE PRVAKINJE

91 Tea Pijević (vratarka)

29 godina/Alba Fehervar

Makaranka je dugo bila u Lokomotivi, kratko u Metzu i sada u Mađarskoj. Rođeni pobjednik, uvijek druga, a ustvari bilo je samo pitanje kada će biti prva. Sportski rečeno mangup, lovi žive lopte svjetskim prvakinjama.

1 Lucija Bešen (vratarka)

22 godine/Lokomotiva Zagreb

Sesvećanka na golu Lokomotive na kojem je zamijenila baš Teu Pijević. 180 cm, veliki talent i perspektiva. Prije nje na golu je bila sestra Gabriela, isto sa Šoštarićevog popisa.

3 Paula Posavec (lijevo krilo)

24 godine/Lokomotiva Zagreb

Poznat ćete je po dugom repu, ali i po skočnosti i brzini. Nositeljica igre Lokomotive već godinama. Inače Čakovčanka iz najbolje čakovečke generacije koju je stvarao nažalost pokojni Željko Golik.

28 Andrea Šimara (lijevo krilo)

23 godine/Lokomotiva Zagreb

Lijevo krilo Lokomotive uz Paulu Posavec, dakle klupski tandem na reprezentativnom krilu. Šmekerica, točno osjeća trenutak i nema treme. Skoči triput s nizoemskom i triput zabije. Brzina i osjećaj izuzetne. Mangup na krilu.

19 Tena Japundža (desno krilo)

22 godine/Lokomotiva Zagreb

Uz Luciju Bešen najmlađa u timu. Nije joj lako, a kada se opusti neće biti lako protivnicama. Lake noge, već je odradila tešku ozljedu. Zagrepčanka, kćer negdašnje vrlo dobre rukometašice Ranke Čadženović.

35 Josipa Mamić (desno krilo)

24 godine/Bjelovar

Već nekoliko sezona najbolji strijelac domaće lige. Igračica Bjelovara, inače Dugoselka koja je prošla sve malde hrvatske selekije, lake ruke i brzih nogu, tehnički i vrlo dobra desna vanjska.

17 Katarina Ježić (pivot)

27 godina/Siofok

Sa 73 nastupa do Eura, najiskusnija igračica i kapetan reprezentacije. Ženski nastavak odličnih riječki pivota. Izuzetan borac iz ponajboljeg mađarskog sastava Siofoka. Njene frizure su uvijek inspiracija, ali kaže da se sada i frizura kao i forma ustalila.

31 Ana Debelić (pivot)

26 godina/Astranahočka

Velika cura s Raba koja trenutno igra u Rusiji. Uvijek nasmijana, sjajne tehnike igranja na crti koju je svladala u Rijeci, a usavršila kod Šoštarića u Lokomotivi i igrajući za Podravku. Jedna od ključnih igračica ovog tima, nesumnjivo.

9 Ćamila Mičijević (lijeva vanjska)

26 godina/Metz

Sve ste vidjeli sve znate. Kada stane na sredinu obrane teško ju je propucati sa 194 cm, a kada se zaleti u napadu teško ju je zadržati. Mostarka, koja se usavršila u Rijeci, bila u Mađarskoj, a sada je ne slučajno u ponajboljem europskom sastavu, francuskom Metzu.

44 Marijeta Vidak (lijeva vanjska)

28 godina/Umag

Uz Krnik i Pijević najiskusnija igračica reprezenatcije. Virovitičanka za koju su u Podravini rekli da će biti nova Petika. No, nije postala. Bila je u Rumunjskoj, sada je u Umagu, konačno zdrava i to se vidi, jer šut je ostao, a i prodornost će se vratiti.

14 Larissa Kalaus (lijeva vanjska)

24 godine/Lokomotiva Zagreb

To je ona koja svjetskim prvakinjama zabije hladno 9 komada. Križevčanka koje je krenula iz Mlinara, pa preko Podravke došla studirati u Zagreb i postala ključna igračice Lokomotive i reprezentacije. Uz sestru Doru, također.

88 Kristina Prkačin (lijeva vanjska)

23 godine/Lokomotiva Zagreb

E, nju još nismo pokazali u punom svjetlu, a vjerujete ima i jaču bombu od Ćamile Mičijević. Dubrovčanka koja kroz Lokomotivu prolazi zrelost toliko potrebnu za igračicu njene pozicije i njenih gabarita. Kad polovi tajming, bit će svašta.

8 Stela Posavec (srednja vanjska)

24 godine/Lokomotiva Zagreb

Čakovečki motorić Lokomotive. Cura izuzetnog talenta i osjećaja za igru, nekada najbolja kadetkinja Hrvatske i lijepo je vidjeti da je narasla do ovih visina. Sitna i dinamitna, čovjek ne bi rekao kada je vidi među svim tim velikim suparnicama.

77 Valentina Blažević (srednja vanjska)

26 godina/Magura Cisnadie

Sinjanka koja trenutno igra u Rumunjskoj. Bila je prije toga vrlo dobra u Poljskoj u Szczecinu i Lublinu, a naravno tamo je krenula iz Lokomotive. S malo manje problema s ozljedama mogla je i više, ali stiže. Idealno se slaže sa Stelom Posavec na sredini.

7 Dora Krsnik (desna vanjska)

28 godina/Plan de Cuques

Ustvari, ona je vanjska univerzalka. Zagrepčanka koja je nekako prošla najviše na putu do sadašnjeg stanja. Igračica koju treba svaka ekipa, odlična u obrani, korisna u napadu. Igra za francuski Cuques, prije toga pet godina Lokomotive, malo Zelina, tri godine Podravka, pa dvije slovenski Krim.

15 Dora Kalaus (desna vanjska)

24 godine/Lokomotiva Zagreb

Minutu starija sestra Kalaus, ljevakinja što ih jedino razlikuje, potpuno istog puta kao sestra Larissa. Igračica za momčad koja rijetko zakazuje kada je potrebno. Veliko povjerenje iz Lokomotive pretvorilo se u reprezentativno.

(Izbornik Nenad Šoštarić)

Šef Nenad Šoštarić Šoka, magistar rukometa, treći puta na čelu reprezentacije Hrvatske. Do njega Snježana Petika, najbolja hrvatska rukometašica novije povijesti. Matija Bilušić nekad vratar, sada trenira vratarke. Kako, vidi se. I tu nećemo zaboraviti ni Vesnu Hodić, fizoterapeutkinju koja im je kao druga mama. To je najuži tim hit ekipe hrvatskog sporta. (drp)

Linker
24. travanj 2024 02:52