MOHAMED ABD EL GHANY Afp
NOVI TEŠKI IZAZOVI

Upoznajte nove protivnike Hrvatske: Jedni traže osvetu za debakl, drugi pobjede posvećuju Maradoni...

Suparnici hrvatskim rukometašima u drugom krugu SP-a bit će Danska, Bahrain i Argentina...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. siječanj 2021. 22:11

Po prvi put je Danska na Svjetsko prvenstvo stigla kao branitelj naslova, a ujedno i kao aktualni olimpijski pobjednik, s obzirom na to da su Igre u Tokiju odgođene za ovu godinu. Međutim, još je u svježem sjećanju debakl kojeg su Danci doživjeli na lanjskom Europskom prvenstvu koje je održano u Švedskoj, Austriji i Norveškoj.

U Herningu su 2019. osvojili svjetski naslov, da bi godinu dana kasnije u Malmöu, praktički na domaćem terenu jer iz Kopenhagena vlakom treba manje od pola sata vožnje, potpisali nevjerojatan kiks. U skupini su prvo izgubili od Islanda s jednim pogotkom razlike, da bi remijem s Mađarskom izgubili kontrolu nad vlastitom sudbinom. Pobjeda protiv Rusije nije bila dovoljna za proboj u drugi krug Eura, dapače na kraju su potpisali najslabiji plasman u povijesti kontinentalnih smotri, bili su 13.

Naučili lekciju

U Egiptu ih je ipak dočekala znatno lakša skupina nego što je to bio slučaj na Euru, a s dvije uvjerljive pobjede potvrdili su prolaz u prva dva kola te je jasno da će Hrvatskoj biti najteža prepreka na putu prema četvrtfinalu. Izbornik Nikolaj Jacobsen svakako je izvukao pouke iz prošlog siječnja te ovaj put želi otići do kraja, kao i prije dvije godine na domaćem terenu.

image
INA FASSBENDER Afp

- Čudna je godina iza nas. Nismo imali previše prilika za zajedničke treninge u reprezentaciji i to će bez dvojbe utjecati na kvalitetu utakmica - najavio je Jacobsen uoči početka Svjetskog prvenstva.

Dance predvode najbolji rukometaš svijeta u izboru IHF-a, vratar Niklas Landin i njihova glavna zvijezda Mikkel Hansen. Na SP-u su malo kompletniji nego na EP, nakon ozljeda su se pod zastavu vratili Magnus Landin i Lasse Svan, dok je zbog nove ozljede Egipat morao propustiti Casper Mortensen, a ozljeda je od nastupa udaljila i srednjeg vanjskog Rasmusa Laugea. Dansku igru karakteriziraju čvrsta obrana i brzi kontranapadi, ali lako postižu pogotke i u napadu na postavljenu obranu zahvaljujući širokoj lepezi kvalitetnih vanjskih igrača.

Čak u 11 navrata igrala je Danska polufinale SP-a, te je među glavnim kandidatima, možda čak i prvi favorit za novi naslov.

Respekt za svakoga

- Imamo ogroman respekt za sve suparnike u prvom i drugom krugu. No, dat ćemo najbolje od sebe kako bismo obranili svjetsku titulu - poručio je izbornik Jacobsen.

Dancima je uvodna skupina u Egiptu doista predstavljala zagrijavanje, barem kad je riječ o prva dva suparnika. Bahrein su ostavili na -14, DR Kongo na -20. Ono pravo za njih tek slijedi, s tim da bi utakmica s Hrvatskom mogla i trebala biti ključna za plasman u četvrtfinale...

Glavni igrač

Mikkel Hansen (33)
Klub: Paris Saint-Germain
Pozicija: lijevi vanjski

BAHRAIN Četvrta reprezentacija Azije

I oni, kao Japanci, imaju Islanđanina na klupi

Bahrain na prvu zvuči prilično egzotično, no riječ je o reprezentaciji koja je već godinama u vrhu azijskog rukometa. Kako je napomenuo i naš stručni komentator Nenad Šoštarić, Bahrein je siromašniji od Saudijske Arabije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa je kod njihovih sportaša izraženiji taj natjecateljski duh i želja za dokazivanjem.

Na svjetskoj sceni debitirali su prije 10 godina, no u ranijim nastupima nisu se uspjeli probiti u drugi krug natjecanja. Tako su 2011. godine bili 23., 2015. su se plasirali, ali su odustali od nastupa u Kataru, potom su 2017. bili 23., da bi prije dvije godine osvojili 20. mjesto.
Velik napredak ostvarili su u posljednjih desetak godina, jer su 2008. bili tek 10. na Azijskom prvenstvu, da bi dvije godine kasnije osigurali srebrnu medalju. Azijski doprvaci bili su 2014., 2016. i 2018. godine, a 2012. su osvojili šesto mjesto. Na posljednjoj kontinentalnoj smotri održanoj prošlog siječnja u Kuvajtu bili su četvrti i to im je osiguralo izravni plasman na prošireno SP.
Danska ih je svladala lako, Argentina malo teže, a drugi krug izborili su jučerašnjom pobjedom protiv DR Konga, debitanta na SP-u. Vodi ih islandski stručnjak Halldor Johann Sigfusson koji je prolaskom skupine ostvario povijesni uspjeh. Teško da će uspjeti i nešto više od toga, iako je riječ o iskusnoj momčadi koju nikako ne treba podcijeniti.

Glavni igrač:

Husain Ali Al-Sayyad(33)

Klub: Al-Najma

Pozicija: srednji vanjski

Argentina: Prvaci Južne i Srednje Amerike

Oni pobjede posvećuju Diegu Maradoni

Sedam trofeja, četiri srebrne medalje i jedna bronca, učinak je Argentine na Panameričkim igrama od 1996. do 2018. godine. Nakon toga se Panamerička konfederacija podijelila u dva dijela, jedan čine Južna i Središnja Amerika, drugi Sjeverna Amerika i Karibi. Na prvom izdanju Prvenstva Južne i Srednje Amerike održanom prošlog siječnja, upravo je Argentina postala prvi, povijesni pobjednik s pet pobjeda iz pet utakmica. O zlatu je odlučio ogled s Brazilom, kojeg su svladali 25:24. Bez ikakvih dvojbi, glavna je zvijezda argentinske reprezentacije Diego Simonet, 31-godišnji srednji vanjski.

Prvi je Argentinac koji je osvojio elitno europsko natjecanje, s Montpellierom je 2018. bio pobjednik Lige prvaka, te je bio prvi igrač izvan Europe koji je dobio nagradu za najkorisnijeg igrača (MVP) Final Foura. Uz Simoneta su ključne karike desni vanjski Federico Vieyra te vratar Matias Schulz. Budu li naši Kauboji u svom pravom izdanju, Gaučosi im ne bi trebali predstavljati previsoku prepreku na putu prema željenom četvrtfinalu. Inače, pobjedu protiv Bahreina i potvrdu plasmana u drugi krug argentinski su rukometaši slavili u svlačionici uz pjesmu posvećenu Diegu Maradoni, koji je inspiracija gotovo svim argentinskim sportašima, ne samo nogometašima. Izabranici španjolskog stručnjaka Manola Cadenasa u svlačionici su odmah izvukli Diegov dres i zapjevali jednom od najvećih nogometaša svih vremena. - Diego je moj idol, a moj brat je i dobio ime po njemu. Bio je jedna od najvažnijih osoba u našoj zemlji. Sjećamo ga se, volimo ga i pjevamo pjesme u njegovu čast - rekao je za danski TV2 Sebastian Simonet.

Glavni igrač:

Diego Simonet (33)

Klub: Montpellier

Pozicija: srednji vanjski

Linker
25. travanj 2024 07:46