Egipat prvak Afrike

 CAHB
TOP KLASA

Upozorenje za Hrvatsku: Ždrijeb je jako ozbiljan, a u ovom trenutku nismo favoriti ispred Egipćana

Nakon prvenstva Afrike dobili smo protivnike na SP u Švedskoj i Poljskoj 2023. godine
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 21. srpanj 2022. 18:45

Iznimno zanimljivo bilo je Afričko prvenstvo koje je protekla dva tjedan igrao u Kairu. Dobili smo pet reprezentacija koje će sudjelovati na SP. Nije sve prošlo po prognozama, jer Zelenortski otoci su izborili prvu medalju uopće, a Tunis je ostao bez medalje nakon dugo godina izgubiti susret za broncu protiv Marokanaca. No, još uvijek se najbolji rukomet igra na sjeveru Afrike gdje dominiraju Egipćani kao nikad dosad, a s kojeg dolaze i Maroko i Tunis i Alžir koji su izborili svoja mjesta na SP.

Tako smo i mi dobili protivnika s kojima ćemo se sučeliti u skupni prvog kruga u Jönköpingu u siječnju. Znali smo da su to SAD iz Amerike, a sada znamo da će nositelj naše skupine biti Egipat, da nam je došao Maroko, a da će vrlo vjerojatno u drugom krugu doći i Tunis. Ždrijeb je jako ozbiljan, jer osnovni cilj je iz Jönköpinga u drugi krug u Malmöu ponijeti dva boda, a to neće biti nimalo lako. U ovom trenutku nismo favoriti ispred Egipćana za to, ali će se valjda do siječnja neke stvari promijeniti na bolje.

Svi ulažu i napreduju

Izbornik Hrvoje Horvat pratio je Afričko prvenstvo i iz Delnica gdje je na pripremama kadeta za Euro poručuje:

- Svi ulažu, svi napreduju i sve je to puno bolje nego je bilo samo prije nekoliko godina. Maroko ima strance iz Francuske koji čine gro tima, dugo su na okupu i jako su čvrst protivnik. Da li je utakmica s Egiptom toliko potrošila Tunis ili su taktizirali, ne znam, ali znam da će nas oni u drugom krugu biti jako ozbiljan protivnik.

Egipat je pokazao potpuno dominaciju, premda se u polufinalu mučio s Tunižanima?

- Egipat je pokazao da je sjajna selekcija, vidi se to i po klubovima iz kojih dolaze njihovi igrači. Nismo izvan europskog kontinenta imali jaču reprezentaciju posljednjih godina, a imali smo Katari i Brazil, nego što je Egipat danas.

I Zelenortski otoci su se pokazali?

- Pokazali su da ulaganje donosi rezultat, igrači su po Portugalu i Španjolskoj. Rekao bih portugalski štih s potpisom Ljube Obradovića koji se pokazao još na prošlom SP-u u Egiptu. Agresivna obrana, dobar golman, brza krila, odlična igra 7 na 6 i bilo je jako dobrih utakmica.

Mi ćemo pak predstaviti tri naša protivnika u Jönköpingu, a uz njih i Tunis koji bi nam trebao doći u drugom krugu u Malmöu uspije li preskočiti Bahrein ili Belgiju, jer Dansku vjerojatno neće.

Danska je velesila

Ostali koji su nama važni za ždrijeb na SP u Švedskoj su Danska kao dvostruki uzastopni svjetski prvak, Bahrein i Belgija. S njima možemo igrati u drugom krugu. O Danskoj se sve zna, glavno je pitanje hoće li dotad moći igrati Mikkel Hansen, ali ako i ne bude to je ekstra tim, najbolji na svijetu posljednjih godina. Bahrein je drugi s Azijskog prvenstva iza Katara, a ispred Irana, Saudijske Arabije i Japana. Ozbiljna reprezentacija koju vodi Islanđanin Aron Kristjansson koja nema stranaca, a uz bok je Kataru kojem je oduzela lani i olimpijski nastup. To ne može biti slučajno, jer je to bio njihov prvi olimpijski nastup u kojem su odmah izborili četvrtfinale. Ali Merza, Al Sayyad već su igrači koje je svijet upamtio. Belgija je prvi puta na SP. Prošli su pretkvalifikacije, prošli su Slovačku, Rusija je izbačena pa su direktno doletjeli na SP. Bila bi senzacija da odu do drugog kruga.

Linker
18. travanj 2024 02:36