HRS/KOLEKTIFF
TRIJUMF ZA POVIJEST

Ushićene heroine: ‘Živimo san, idemo sada po medalju; Njemački izbornik naklonio se jednoj Hrvatici!

Ćamila Mičijević samo jednu stvar nije htjela isticati: ‘Ne bih o tome, da mi se babo ne brine...‘
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 15. prosinac 2020. 21:21

Dugo ih nije bilo s terena. Čulo se do Hrvatske "Ovdje nitko nije normalan". Kakav rezultat, kakav posao. Da će zbog ženskog rukometa Hrvatska biti na nogama, to nitko nije slutio. Mislim da je Nenad Šoštarić ipak dugo spremao ovako nešto i da je njemu to možda i najmanje iznenađenje.

- Bila je teška utakmica, veliki ulog. Imali smo problema s vanjskom linijom na startu, posebno s ljevacima, jer nemamo 'top level' u tom smislu. Ali ako smo vidjeli da Francuska osvaja sve s Fernandezom, da je Hansen kod Danske desni za svjetski naslov, onda sam rekao da nećemo plakati. Pobijedili smo pet impresivnih protivnika i jako sam ponosan na sve što smo učinili. U Hrvatskoj je muški rukomet prvi, pa dugo, dugo, dugo nitko, pa na kraju ženski rukomet. Pa nas u Hrvatskoj mogu gledati samo na pay TV, činjenica da je državna televizija nezainteresirana pokazati ovako nešto govori sve.

Gdje se vidite do kraja?

- Iskreno ne razmišljam sad o tome, imamo dva susreta za medalju. Pokušat ćemo sve da uspijemo i to osvojiti. Ponovit ću, mi nismo profesionalci, mi igramo rukomet s ljudskim licem. Sva taktika, pa bila i savršena, ne bi bila moguća da nemam ovakve igračice. To je tajna i to treba poštovati. Naš moto je obrana. Primili smo najmanje golova na prvenstvu.

Katarina Ježić - na terenu vatra, izvan tiha voda.

- Puno puta smo sanjali ovo, nikad nisam odustala i sada se ostvaruje. Živimo svoj san.

Valentina Blažević - još jedna hrabra utakmica na glavu.

- Težak je put bio, nije nam nikad bilo lako, ali valjda tako treba biti. Njemačka nas je koštala neprolaska na SP u Japanu koji smo jako željeli i zato sam još sretnija. Sada igramo za medalje, imamo i SP osigurano i sve je super.

Tea Pijević je junakinja nad junakinjama, najbolja europska vratarka u ovom trenutku. Potpisujemo.

- Ispisali smo povijest hrvatskog ženskog rukometa. Igrale smo tešku utakmicu, imali smo problema u realizaciji, ali način na koji je igrala naša obrana je bio impresivan. Mislim da smo 12 golova iz igre primili i to je doista trebalo napraviti.

Ana Debelić snagom je razoružala čak i brutalne Njemice.

- Znali smo da će biti teška utakmica, veliku ulog je bio i to je bio motiv koji nas je pogurao. Jesmo li očekivale tako teško prvo poluvrijeme? Možda je bilo malo više grča i želje da igramo našu lijepu igru. U drugom dijelu smo to uspjeli.

Razgrnuli ste Njemice na kraju, šesti gol iz šestog udarca, koji je prekinuo neizvjesnost?

- To samo malo da im pokažemo.

Ovo je stvarno čudo?

- Uvijek kada nitko ne vjeruje, pa čak i kada sami prestanete vjerovati, dogodi se čudo. Nekako nam se sve sjajno slaže, a mi zahvaljujemo domaćinu što nam je promijenio raspored i namjestio nam najbolji koji smo mogli poželjeti.

Josipa Mamić svoja je tri komada pristojno ukucala iza Eckerle?

- Svi smo znali što nosi ova utakmica i to nas je vodilo do pobjede. Što je tajna? Osmijeh i kad vodimo i kada gubimo, on nas čini jačima. Lagali bismo kada bismo rekli da ne razmišljamo o polufinalu, medalji. Dapače, dat ćemo sve od sebe. Malo nas je trema pojela na startu, ali smo došle sebi brzo i igrale svoju igru. A Tea je naš anđeo čuvar, ona spašava sve.

Ćamila Mičijević žestoke je batine od Njemica dobila no, vratila je sve s kamatom. O grubosti Njemica kaže:

- Ne smijem ništa govoriti, da se babo ne brine. A ništa, onda smo i mi uzvratile, igramo svi skupa obranu, uključujemo glavu, ne srljamo. Kada te povuče srce, ispadaš. Super kontrola emocija je to bila. Primili smo u susretu odluke 12 golova iz igre, pa to je ludnica. I nemojte previše Teu hvaliti. Čekajte, nije još medalja...

Henk Gröner, izbornik Njemica, rekao je:

- Razočarani smo, očekivali smo više, no mislim da je energija Hrvatske bila veća i da je to, kako je utakmica išla dalje, sve više dolazilo do izražaja. Puno smo promašili, sjajna je bila hrvatska vratarka!

Linker
14. svibanj 2024 12:47