Marin Jelinić

 JOZO CABRAJA/KOLEKTIFF Jozo Cabraja/kolektiff
OTKRIĆE EURA

Uskočio u čizme ozlijeđenog Kauboja: ‘Niti jedna utakmica neće biti lagana ako je mi takvom ne učinimo‘

Lijevo krilo i važna obrambena karika reprezentacije mijenja ozlijeđenog Davida Mandića
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. siječanj 2023. 14:40

Marin Jelinić je na prošlogodišnjem Euru u Mađarskoj bio otkriće i to ga je ustalilo u dresu reprezentacije. Naravno, tu su i njegove konstantno dobre igre tijekom sezone za Nexe. Jelinić je iznimno važna karika u dresu naše reprezentacije, sa svojim mogućnostima u obrani posebno, još i dodatno u situaciji kada smo zbog ozljede ostali bez jako važnog Davida Mandića za ovo SP. Jelinić igra halfa, što je kod krila na posebnoj cijeni, na trenutke se vidjelo i na utakmici protiv Izraela, makar takvu utakmicu se ne smije uzimati zdravo za gotovo.

Korektno u pripremama

Kako ste vi vidjeli tri provjere na pripremama za ovo SP?

- Mislim da je ispalo korektno, ništa spektakularno. Što se tiče napada dobili smo brze i lake golove koji su nam u odnosu na prošla vremena nedostajali. S njima je uvijek lakše, posebno na ovakvim turnirima, jer igranje 6 na 6 poprilično umara, što je u kontinuitetu problem. Što se obrane tiče, već je protiv Izraela bilo korektnije, makar to još uvijek nije ono čemu težimo, posebno ne u obrani 5-1 koja bi nam moga biti vrlo važna u utakmicama koje dolaze. Tu treba uzeti u obzir i da je utakmica prijateljska i da noge iz punog treninga nisu mogle biti maksimalne, dakle slika nije prava. Znamo koliko ta obrana može, znamo što joj znači Duvnjak, tako da bi sve skupa za pripreme mogao reći da su nam dale ono što smo očekivali. Da, i nitko se nije ozlijedio, što je jako važno.

Kako je Jelinić zadovoljan svojom formom?

- Forma je rekao bih OK, naravno da tu sada postoje nijanse i korekcija koje treba izvesti da bi sve izgledalo još bolje. No, sve skupa dobro se osjećam, mislim da smo s pobjedama dobili samopouzdanje. Istina je da sliku o vrijednosti ne možemo po njima izvući u ovom trenutku, no svi smo optimisti i spremni ćemo dočekati start protiv Egipta.

Bit će to teška utakmica, mnogi kažu presudna?

- Ja mislim da su sve presudne, da protiv svakoga moraš biti ozbiljan. Svi su pokazali da mogu biti ok, a to traži koncentraciju što god netko mislio. Egipat je važan, ali važno je i sve ostalo. Vidjeli smo što može Maroko na prvenstvu Afrike, vidjeli smo što znači njihov pristup na nogometu, vidjeli smo da SAD izgubi četiri razlike od Brazila koje je dobar, da Belgija pobjeđuje, da Bahrein nije daleko, da je Tunis u super zaletu s pet pobjeda u nizu. Dakle, ne mislim uopće da će neka utakmica biti lagana, ako je mi takvom ne napravimo.

image

Jelinić će morati ‘potegnuti‘ umjesto ozlijeđenog Mandića

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Mi ćemo se zadržati na Egiptu koji je finale priprema imao na turniru u Francuskoj i poslao jaku poruku svima.

- Da, moram priznati da su bili dobri, da su odigrali vrhunsku utakmicu protiv Francuske koju je samo vratar Gerard izvukao da ne izgubi 4-5 razlike. Na kraju je Francuska slavila, ali Egipat nije zaostajao, dok znamo što je Francuska u svjetskim omjerima.

Gledali te utakmicu iz Le Mansa?

- Jesmo, polako se pripremamo za Egipat. Izuzetno su snažni i vrlo je zahtjevno nositi se s njima 60 minuta. Imaju odličnih igrača, obranu koja je sa El Masryjem vrlo stabilna i čvrsto postavljena. Većina tih igrača igra u Europi i izuzetno je potentna. Ali Zein i pivot Mamdouh su u Bukureštu, Kaddah i Sanad su u Nimesu, Elderaa i Yahia su u Veszpremu. Yahije zbog ozljede nema, to im sigurno nedostaje, ali prije nešto više od godinu dana smo igrali s njima prijateljski susret u Španjolskoj i imali smo priliku vidjeti kako to izgleda bez Yahie kojeg tada nije bilo. Mislim da to ni s jedne strane nema nepoznanica i očekujem vrhunsku utakmicu, naravno i našu pobjedu.

Tri glavna favorita

Vaš pogled na ostatak Svjetskog prvenstva, na favorite koje vidite za borbu za medalje i sam vrh?

- Po meni tri su glavna. U prvom redu Danska koja je vrhunska, koja valjda nema nijedan problem s ozljedama u ovom trenutku. Tu su naravno uvijek Francuzi koji najavljuju dobro Prvenstvo, a kada oni najavljuju znači da su spremni na velike stvari jer imaju vrhunsku postavu. I recimo Švedska koja je lani dokazala da je dobra, koja je sad doma. Znam da su izgubili od Srbije, ali to je prijateljska utakmica i ne treba je uzimati zdravo za gotovo. A onda iza njih bih stavio Španjolsku koja radi jako dobar posao, kojoj je veliki problem ozljeda Canellasa što zvuči pomalo nevjerojatno, ali samo pokazuje što im jedan takav igrač znači. I Island uz njih koji ima jako dobru reprezentaciju, igrače koji igraju u najboljim klubovima Bundeslige i Lige prvaka koji su već tri godine na okupu - zaključak je Marina Jelinića.

Linker
12. svibanj 2024 14:20