Nikolina Zadravec

 VLADO KOS/CROPIX Cropix
OPET U STAROM DRUŠTVU

Uskoro kreće EP: ‘Obrana je naš glavni adut, vjerujem da iz skupine možemo prenijeti bodove‘

Hrvatska rukometna reprezentativka uoči nastupa na skorašnjem Europskom prvenstvu, gdje će Kraljice šoka braniti broncu osvojenu u Danskoj prije dvije godine
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 28. listopad 2022. 21:10

Hrvatske rukometašice pripremaju se za nastup na Europskom prvenstvu kojem su domaćini Slovenija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija. Kraljice šoka su u četvrtak u Laškom u prijateljskoj utakmici zatvorenog tipa svladale reprezentaciju Slovenije rezultatom 27:24, što je odlično za podizanje samopouzdanja uoči nastupa na velikom natjecanju.

"Zadovoljna sam zbog pobjede, a mogu reći i da smo stvarno super odigrale u prvom poluvremenu. U nastavku smo malo pale, realizacija s krila bila nam je slabija, ali je u zadnjih 20 minuta Lucija Bešen dobro branila, te smo postigle bitne pogotke s kojima smo stigle do pobjede", rekla je Nikolina Zadravec, jedna od igračica koje konkuriraju za poziciju desnog krila.

Naše su rukometašice u petak sa Slovenkama obavile zajednički trening, a danas ih očekuje novi pripremni ogled s istim suparnicama.

"Te su nam provjere u svakom slučaju korisne i puno nam znače. Slovenija je kvalitetna reprezentacija, i bolje nam je da igramo s njima, nego samo međusobno na treningu. To nam je dobar test da steknemo uvid gdje smo u ovom trenutku, što radimo dobro, a što možemo poboljšati."

Malo je neobično što je rok za pripreme zapravo vrlo kratak?

Svi smo u istom košu

"Slažem se s izbornikom da to i nisu neke pripreme kad ti je na raspolaganju tek par dana. S druge strane, svi smo u istom košu, skoro sve reprezentacije moraju se za Euro pripremati na jednak način."

Nikolina je napokon opet u reprezentaciji na velikom natjecanju.

"Nakon svega što mi se dogodilo, nakon te dvije teške ozljede koje sam imala, stvarno sam sretna. Jedan od ciljeva bio mi je da se vratim u reprezentaciju, i jako sam zadovoljna što sam opet u starom društvu."

Hitronoga Međimurka koja već godinama nastupa za Podravku Vegetu propustila je prošla dva velika natjecanja.

"Na Euru u Danskoj nisam bila zbog korone, mi iz Podravke smo se tada zarazile te smo bile spriječene. Koliko je bilo lijepo od kuće pratiti cure i navijati za njih, toliko nam je svima bilo teško što nismo tamo s njima. Na kraju smo bile sretne i ponosne zbog njih i te povijesne medalje koju su osvojile."

Uoči Eura se taman oporavila od teške ozljede koljena, dok je uoči nastupa na Svjetskom prvenstvu ozlijedila gležanj.

"Sad sam konačno zdrava i spremna za nove pobjede! Kroz nastupe u klubu sam dosegnula optimalnu razinu forme, iako ne mogu reći da je to top-forma jer mi u klubu još nismo imali europske utakmice, osim prijateljskih."

Zna se da je Kraljice šoka u Danskoj krasila sjajna atmosfera, koja im je dala dodatnu snagu za pohod na broncu. Kakva je sad situacija?

"I sad je atmosfera super, jedino što nam nedostaje naš dobri duh Ćamila, koja podiže i kad je sve odlično, i kad je malo manje dobro. Fokusirane smo na utakmice koje nas čekaju i spremne smo za nove pobjede."

Nedostajat će Ćamila Mičijević i na terenu, isto tako i Dejana Milosavljević te Ana Turk. Sve su ih spriječile ozljede.

"Nažalost, to je dio našeg posla, odnosno sporta s kojim se bavimo. Bilo bi idealno kad bismo bile kompletne, ali protiv toga ne možemo. Jedino što možemo je da sve mi na terenu pokušamo dati još više kako bismo nadoknadile važne igračice koje trenutačno nisu s nama."

Ostaviti srce na terenu

Hrvatska će se za prolaz u drugi krug natjecanja boriti s Norveškom, Mađarskom i Švicarskom. Dalje idu tri reprezentacije, a bit će važno prenijeti i pokoji bod.

"Teška skupina, ali vjerujem da možemo ostvariti naš osnovni cilj i proći u glavnu rundu. Mađarice su dosta pomlađena ekipa, Švicarska isto tako. Mislim da se mi moramo fokusirati na sebe, i da nam prioritet mora biti obrana kao što je bila i dosad. Vjerujem da možemo proći, bilo bi super da prenesemo dva boda, tada bi nam sve bilo otvoreno."

Ipak, sportaši vole ići od utakmice do utakmice. Norveška je prva na redu, a nju ne treba posebno predstavljati.

"Svaka utakmica će nam biti teška, a s Norveškom posebno. One imaju niz velikih titula i uvijek su favoritkinje, a mi moramo ostaviti srce na terenu, boriti se svih 60 minuta i biti maksimalno fokusirane. Trebamo igrati jaku obranu, trčati što je više moguće, pa ćemo vidjeti. I Norveška je sad izgubila s velikom razlikom od Nizozemske, nisu ni one nepobjedive."

Hrvatske rukometašice će svoje utakmice igrati u Ljubljani, gdje očekuju i podršku naših navijača.

"Pozivam ih da dođu i da nam daju vjetar u leđa, da budu naš osmi igrač. Ljubljana je blizu, a navijačka podrška nama bi puno značila", zaključila je Nikolina Zadravec.

Linker
29. travanj 2024 01:41