ZELJKO PUHOVSK Cropix
PONOSAN NA MOMČAD

‘Uspjeli smo, ali morali smo dobiti PSG u Zagrebu. Reprezentacija? Puno miksamo, puno tražimo....‘

Kapetan PPD Zagreba na kraju sezone koja je donijela domaću dvostruku krunu, ali ne i pomak u Europi
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 01. lipanj 2023. 12:28

Zagreb je usporio. Odmor se bliži. Još će desetak dana trenirati, obaviti druženja i oproštaje s bivšim suigračima, a onda će krenuti na odmor nakon dobre sezone. Dva domaća naslova su potvrđena, nažalost u Europi su ostali za milimetar kratki i željeni pomak nije ostvaren. Prilika je bilo, nisu iskorištene, i to je to.

Jakov Gojun je kapetan Zagreba. Samo on i Timur Dibirov odradili su sezonu bez zastoja s ozljedama, što je jako važan detalj u situaciji u kojoj je Zagreb.

- Ja sam u cvijetu mladosti - našalit će se Jakov.

Srna je najbolji primjer

- Od Vlašića, od priprema u startu, sve je prošlo dobro i brzo. Imao sam u tome i sreće i voljnog momenta, treba nekad moći istrpjeti i bol. Nismo mi Veszprem i Kiel pa da imamo 18 top igrača i uvijek kada nam neki fali događaju se problemi u rotaciji. Kada smo kompletni pokažemo što možemo, ali nažalost ove sezone nismo bili previše kompletni. Zvone Srna je možda najbolji primjer za to jer je igrač koji može napraviti velike stvari. A njemu je 4-5 puta u sezoni otišla zadnja loža, pa nakon toga dva mjeseca pauze, pa uvijek povratak. Teško je to. Klarica ima nesreću s mononukleozom, pa su falili Kavčič, Dodić, Sirotić, Čupić se mučio s koljenom… Ne volim da ozljede budu alibi i zato ću reći, morali smo dobiti PSG doma i proći u Ligi prvaka.

No, zaključak…

- Stvarno sam ponosan na tim jer smo odradili dobru sezonu i kao kapetan mogu reći da smo mi jedini u Zagrebu s duplom krunom u ovom trenutku. Nije to lako, neki pričaju svašta, slaba liga... Mi jesmo bolji, zreliji, iskusniji, ali treba pobijediti svakoga, posebno kada nešto moraš. Jer, nekad se okrene na drugu stranu, a nama se 20 godina nije okrenulo. To treba moći, što god tko mislio o tome. Mogu reći da smo uspjeli. Moja želja je bila povratak u Zagreb koji će dominirati doma i igrati u Europi da nikome ne bude lako s nama. Bilo mi je muka kada sam došao, a nismo imali pobjedu u Ligu prvaka. Ali pomaknuli smo se, vratili nadu, to je jako važno.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kako ste vi izgurali sezonu?

- Dobro. Dva mjeseca bez treninga mi je nemoguće i već nakon 10 dana moram krenuti, inače je jako teško. Tako će biti i ove sezone u dogovoru s našim kondicijskim trenerom.

Ponovo moramo slagati ekipu

Plan za sljedeću sezonu?

- Vidjet ćemo što će biti s Ligom prvaka, hoćemo li dobiti pozivnicu i onda ako dobijemo, koga ćemo izvući u skupini. Ako smo mi zdravi i kompletni, možemo biti neugodni, ali naš budžet se ne može mjeriti s velikom većinom ostalih u Ligi prvaka. Krpamo se koliko možemo… S 2-3 dobra igrača, opet će biti pitanje hoćemo li moći učiniti taj korak, jer je natjecanje izuzetno zahtjevno. Odlazi pet igrača, sad treba slagati ponovo s novih 5-6. To isto nije lako, ali mislim da ćemo moći.

Wisla je prošla do četvrtfinala i zamalo na F4?

- Nama se to isto moglo dogoditi. Iz naše skupine PSG je otišao na F4. Ta utakmica s njima u Zagrebu je bila po meni ključ. Bio je lijepi štimung, kao da se vratilo ono vrijeme od nekada. I umjesto korak naprijed, mi napravimo tri unazad. Vjerujem da dogodine neće biti takvih ispada. Sporo sazrijevamo kao momčad. Mi razvijamo mlade, idealan je Zagreb za to, iako ne znam bi li netko prije 10 godina igrao u onakvom Zagrebu. Nema nigdje takve prilike i mladi igrači to moraju bolje koristiti. A opet s druge strane, to su neki novi klinci. Meni su dva rebra pukla u Berlinu, ali sam se uz zavoj, dvije tablete i injekciju igrao. Poslije toga sam završio u bolnici… Da su probila plućnu maramicu bio bi to ogroman problem. Malo nam iskreno fali petlje u tom smislu, neko izvrnuće zgloba da se vratiš za dva tjedan, a treba mjesec dana da se pokreneš. Može netko reći da ne igra, ali je jako bitan za trening i za sve nas da budemo dobri. To oni danas sporije prihvaćaju i to je veliki problem. A to je tim.

Kako ćete bez Muse složiti obranu?

- Žao mi je što Musa ide, znamo se jako dugo, još od juniorskih dana. Mislim da nismo pogriješili sa Suholežnikom, mali Crnogorac Ćorsović je čuo sam fajter, a uvijek je bolje i lošija kvaliteta, ali fajter, jer s tim možeš popraviti neke stvari. Na Zvonu Srnu najviše računam u tom smislu, mali Faljić koji me zove ‘tajo’, koji nije dobio priliku, isto je igrač koji nam može donijeti puno. Stvar je na treneru da ga iskoristimo. Tu su Klarica, Kavčič, Morales je iskusan igrač. Mislim da je OK. Za Europu bi možda još netko dobro došao, ali što je tu je, ljudi koji vode klub trude se koliko mogu.

Previše miksamo u repki

Godinama ste nosili reprezentativnu obranu s kojom sada imamo problema?

- Puno miksamo, puno tražimo. Vratili smo Brozovića, mali Načinović je OK, ali recimo nije igrao puno protiv Berlina. Pričam obrambeno, nemamo igrače koji igraju glavne uloge u svojim klubovima. Kada dođeš u reprezentaciju vremena je malo, 5-1 s Duletom još radi, ali unutarnju četvorku ne znam… Imamo Mandića, Jelinića, proba se s Marašom, ali imamo previše upitnika, a treba nam rješenja, moramo prestati tražiti. Mislim da je to ključ.

I još komentar za vaš prethodni klub Berlin koji je osvojio Europsku ligu?

- Iskreno drago mi je da su osvojili, igraju jako dobru sezonu. U Bundesligi su kiksali i teško će stići Kiel i Magdeburg jer mislim da oni više neće kiksati. Berlin radi, ulaže, doveli su Gidsela i Anderssona koji su sada bili u top izdanjima. Direktor Bob Hanning je najjači igrač tog kluba. Njemačka liga je rukometni NBA. To je ono što te motivira i pokreće. Šest godina nije malo koliko sam bio tamo. Lani ih je Nantes izbacio, ove su se mučili sa Schaffhausenom, ali Gidsel je to sam riješio. I sve dalje je bilo lako. Füchse zna kojim putem ide, bilo Lige prvaka ili ne - zaključio je Jakov Gojun.

Odlasci i dolasci za sezonu 2023/24.

Ponovit ćemo uz riječi kapetana Gojuna da Zagreb na kraju sezone napuštaju Dino Slavić (Limoges), Csaba Leimeter i Nikola Grahovac (Balingen), Stefan Dodić (Celje) i Željko Musa (Kriens Luzern).

Novi igrači za iduću sezonu su u vratar Ante Grbavac (Cuenca), pivoti Matic Suholežnik (Celje) i Miodrag Ćorsović (Trebnje), ljevak Cuni Morales (Vardar) i desno krilo Filip Glavaš (Trebnje). (drp)

Linker
19. travanj 2024 02:05