Getty
NA SUPROTNIM STRANAMA

VELIKA RIJETKOST - 'RAZMIRICA' OCA I SINA NA EURU 'Žao mi je starog, baš mu i ne ide ovdje u Poljskoj

Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 27. siječanj 2016. 14:00

U utorak navečer u Wroclawu obiteljsku su “razmiricu” imali otac i sin, Talant i Aleks Dujšebajev. Slavio je sin Aleks, otac Talant morao mu je nakon toga stisnuti ruku i priznati da je bio bolji. Bila je to utakmica drugog kola drugog kruga natjecanja u sklopu skupine II u kojoj je Španjolska pobijedila Mađarsku rezultatom 31:29, čime su se bivši svjetski prvaci iz 2013. približili plasmanu u polufinale turnira, dok su Mađari, koje vodi nekadašnji prvi igrač svijeta, već prije izgubili šanse za prolaz u borbu za odličja.

U povijesti rukometne igre na velikim natjecanjima bilo je dosta slučajeva u kojima su očevi treneri vodili sinove u svojim ekipama, no ovakav je slučaj velika rijetkost. Otac protiv sina. Sada se to poklopilo nakon što je Talant Dujšebajev, najbolji IHF-ov igrač svijeta 1994. i 1996., uz svoj klub Kielce preuzeo i mađarsku reprezentaciju.

- Sin je sada bio uspješniji, neka mu, ja sam njega pobijedio i izbacio iz Lige prvaka s Kielceom - našalio se Dujšebajev čestitajući sinu na pobjedi kojom su Španjolci uoči zadnjeg kola ostali u igri za ulazak među četiri najbolje reprezentacije. - Nije nam prvi put da smo u ovim ulogama i dosad sam ja bio uspješniji - zaključio je jedan od najboljih igrača svih vremena.

Talant Dujšebajev je s reprezentacijom ZND-a (nasljednikom SSSR-a) osvojio olimpijsko zlato u Barceloni 1992., a zatim je uzeo državljanstvo u Španjolskoj s kojom je osvojio nekoliko odličja na velikim natjecanjima, uključujući svjetsko zlato 1993. godine.

- Žao mi je starog, baš mu i ne ide ovdje u Poljskoj, no drugi će mu put biti bolje - rekao je Aleks koji je jedna od najvećih perspektiva španjolskog rukometa.

Na stranu rivalstvo oca i sina, nijedno veliko rukometno natjecanje u posljednjih dvadesetak godina nije bilo toliko neizvjesno kao ovo u Poljskoj, nikada dosad nije se dogodilo da baš niti jedna reprezentacija nije izborila plasman u polufinale prije utakmica zadnjeg kola drugog kruga natjecanja. Upravo to je najbolje svjedočanstvo da se rukomet ozbiljno počinje igrati u sve više zemalja diljem Starog kontinenta.

Pobjedom nad Mađarskom Španjolci su se u skupini II primakli vrhu, imaju šest bodova koliko i Nijemci dok su Danci remizirali sa Švedskom rezultatom 28-28 i otišli na sedam bodova, što nije bilo dovoljno uoči utakmica posljednjeg kola u kojem su igrali Njemačka i Danska te Španjolska i Rusija te kao nevažni dodatak i revijalna utakmica između Švedske i Mađarske.

Linker
19. svibanj 2024 11:06