Jeff Gross Getty Images
NISU JEDINI

VELIKANIMA HRVATSKOG SPORTA PRIJETI NEOČEKIVANI KRAJ KARIJERE Slavni dvojac na odlasku, nisu mogli ni sanjati da će im se to dogoditi na ovaj način

Najbolja hrvatska rukometašica od neovisnosti već je ranije najavila da će joj aktualna sezona biti posljednja, no možda će se htjeti predomisliti
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 10. travanj 2020. 21:01

Kraj ove, još uvijek tekuće sezone - premda je pitanje hoće li se uopće nastaviti ili jednostavno suspendirati i “prebrisati” - trebao je sam po sebi biti kraj karijere za mnoge sportaše.

No, nitko od njih nije niti sanjao da će se tako nešto dogoditi na ovakav naprasan način.

U tom je smislu vrlo moguće da su svoje posljednje utakmice već odigrali mnogi rukometaši koji su se proslavili u posljednjih 20-ak godina.

Ono što je najzanimljivije nama iz hrvatske perspektive, slijedi i nekadašnjem svjetskom “zlatniku” iz Portugala 2003. Renatu Suliću, koji će u listopadu proslaviti 40. rođendan.

Ovo mu je posljednja sezona u poljskoj Wisli Plock nakon što je godinama nastupao također za Veszprém, a prije toga Zamet, Metković, Celje PL, Zagreb, Medveščak. Sulić se još nije oglasio, ali moguće je da je i on odigrao zadnju utakmicu.

COLOGNE, GERMANY - MAY 31:  Renato Sulic of Veszprem throws the ball during the
Sascha Steinbach/Bongarts/Getty Images

Od ranije je jasno da će i Andrea Kobetić, najbolja hrvatska rukometašica - naravno od 1990. jer smo prije imali puno klasnih igračica - reći “zbogom” rukometu na kraju ove naprasno prekinute sezone.

Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX

Naša igračica, koja se proslavila pod djevojačkim prezimenom Penezić, sada 35-godišnjakinja, bila je nakon odlaska iz Vardara vođa mađarskog Siofoka i dovela je svoj klub pred vrata EHF Champions League. Pitanje je znači li to možda da će se i ona predomisliti, ili je došao kraj za igračicu nenadoknadivu za našu žensku reprezentaciju. Među onima koji su najavili kraj za svibanj 2020. nalazi se Arpad Šterbik, ponajbolji rukometni vratar svih vremena. U vrijeme dok se očekuje odluka o tome hoće li se nacionalno prvenstvo u Mađarskoj nastaviti, Šterbik je za mađarske medije izjavio da je moguće da mu je utakmica s Tatabanjom, odigrana još prije stanke zbog pandemije koronavirusa, možda i posljednja u karijeri.

Čovjek rođen 1979. krenuo je iz vojvođanske Ade u svijet rukometa, bogati je put započeo u Jugoviću iz Kaća, nastavio u Veszprému, Ciudad Realu, Barceloni, Vardaru i očito je, zaključio u Veszprému. Šterbik je, između ostalog, osvojio četiri trofeja u EHF Ligi prvaka, te svjetsko i europsko zlato sa Španjolskom. Kako sada stvari stoje, ostao je bez prilike da u privatne trofejne vitrine stavi i petu minijaturnu kopiju ovog “pokala”.

Oproštaj od karijere najavio je i drugi legendarni španjolski rukometaš, član Barcelone Raul Entrerrios (39), no u “blaugrani” sada ipak priželjkuju da se predomisli i još jednom odgodi odlazak kako bi sudjelovao na olimpijskom turniru koji je prolongiran za godinu dana. Ispunjenje olimpijskog sna i osvajanje zlata, s obzirom na to da Španjolci dugo čekaju medalju s najvećeg sportskog događaja (tri olimpijske bronce, zadnja 2008.), njemu je i više nego san.

“Zbogom rukometu” ovog ljeta predstoji i mađarskom vrataru Nandoru Fazekasu (44), koji je posljednjih pet sezona, nakon odlaska iz Veszpréma, proveo u Balatofürediju te i za njega vrijedi što i za Šterbika. Slična je situacija i s Katarinom Bulatović (36). Odlična Kragujevčanka, crnogorska reprezentativka, ponovila je da i pored odgađanja olimpijskog turnira za 2021., ona najvjerojatnije neće promijeniti odluku o odlasku i posvećivanju obiteljskom životu.

Svijet rukometa ostat će sasvim sigurno siromašniji nakon ove sezone, no, nitko od spomenutih, ali i mnogih drugih ne toliko eksponiranih i jakih imena, nije ni zamišljao da će kraj biti takav. Svi su se oni, vjerojatno, mislili oprostiti na puno ljepši način, na parketima u nekom posljednjem “boju” u karijerama.

Linker
19. travanj 2024 17:33