Filip Vistorop

 SRĐAN VRANČIĆ/CROPIX
SJAJNA SEZONA

Veliki hrvatski talent blista u Njemačkoj: ‘Evo zašto mi je klub zabranio igranje za reprezentaciju‘

Iako je oklijevao oko odlaska u Njemačku, Vistorop je predvodio Balingen do najjače svjetske lige
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 11. lipanj 2023. 11:50

Veliki talent hrvatskog rukometa Filip Vistorop (23) prije godina dana je otišao iz Zagreba u Njemačku. Želio je Bundesligu, najjaču ligu na svijetu, a ispalo je da je morao otići u Drugu Bundesligu, u dres Balingena koji je napustio društvo najboljih. To mu nije bio plan. Lomio se u tom trenutku oko toga, ali potpisani ugovor s Nijemcima je bio presudan i Vistorop je završio u Balingenu.

Radi se o jednom od lidera generacije koja je igrala finale juniorskog SP zajedno s Jaganjcem, Martinovićem, Šarcem.... i, evo, za godinu dana se Vistorop s Balingenom kao lider momčadi vraća u najjaču njemačku ligu, i to na super uvjerljiv način. Naslov su osigurali puno prije kraja na kojem su imali pet bodova prednosti ispred najbližeg pratitelja Eisenacha.

Filip Vistorop je specifična biljka, kako se kaže. Nikad se ne gura, ponekad djeluje prilično nesiguran u svoje sposobnosti, no uvijek kada je dobio pravu priliku pokazao je vrhunsku kvalitetu. Dovoljno se sjetiti njegovih minuta u Zagrebu, pa sve do Zrinjskog nekada kada mu je Zdravko Medić kao klincu davao priliku u jednoj prilično brutalnoj ligi za odrastanje.
Bilo je puno neizvjesnosti, ali ispalo je super...

- Baš tako, nisam želio otići, nisam bio siguran gdje idem, kako će to sve skupa ispasti, ali ispalo je odlično. Presudio je ugovor koji sam popisao i od kojeg Nijemci nisu željeli odustati. Imao sam super sezonu, veliku minutažu i povjerenje trenera Jensa Burklea. U napadu sam bio srednji (86 golova iz igre), u obrani sam bio half i ispalo je super. Puno prije kraja smo osigurali ulazak u Prvu ligu.

Bundesliga će biti znatno teža?

- To mi svi kažu, ali ne mogu reći dok ne vidim i ne osjetim. Mislim da smo dobra momčad i da će s nama svi u Balingenu sigurno imati problema. Vidim da je klub ozbiljan, da ćemo se pojačati. Doći će nam iz Zagreba Grahovac i Leimeter, doći će na egipatski vratar El Tajar iz Leipziga te Talijan Pratner iz španjolske Cuence. Na ovo što imamo, to je mislim jako dobro. Što se mene tiče, Prva liga je nešto zbog čega sam želio doći u Njemačku, ne znam što mogu, jer ni sebe u tom okruženju ne mogu ocijeniti. Vidjet ćemo, bit će to veliki izazov.

A što to imate, što vas je nosilo do prvog mjesta u Drugoj ligi?

- Kao momčad smo prvo bili dobri. Naravno da u momčadi ima onih koji iskoče. Kod nas su to bila krila, Islanđanin Gretarsson lijevo i domaći igrač Strochak desno, pa dva šutera ljevaka, Schoch i Islanđanin Ingasson te na golu Danac Simon Sejr.

Kakva je Druga Bundesliga, možete li je usporediti s hrvatskom Premijer ligom?

- Mogu, dosta je jača. Ima jako dobrih momčadi, igrača, dvorane su pune, nijedna utakmica nije lagana. Mi recimo u Balingenu imamo dvoranu za 2800 ljudi koja je u Drugoj ligi bila rasprodana cijelu sezonu, pa samo možemo pretpostaviti kako će biti u prvoj. Sredina je baš rukometna i istinski se veselimo Prvoj ligi.

Veselio se i Goran Perkovac da će vas vidjeti na okupljanju u lipnju, ali ništa od toga?

- Klub je stavio zabranu, jer vukao sam neku ozljedu kroz sezonu i sada je vrijeme da to zaliječim do kraja. Ja sam tu bespomoćan, jer klub nema obvezu pustiti igrača na takva okupljanja. Ta promjena i dolazak u Njemačku bio je veliki za mene i to se sigurno osjeti, jer je bilo znatno napornije. Ali istinski sam žalostan da ne mogu doći na okupljanje i nadam se da će se nekad ukazati prilika za tako nešto.

Sada odmor?

- Još sedam dana imam obveze u Balingenu, nakon toga ide odmor, ali ne dugi jer će pripreme za Prvu ligu početi brže nego inače.

Filip Vistorop je nenametljiv, ali je igrač velikih mogućnosti na kojeg nikako ne smijemo zaboraviti i bit će jako zanimljivo kako će odgovoriti na prvu sezonu u Bundesligi. Pred Balinegom je borba za ostanak u najjačoj ligi svijeta i ona će odgovoriti na mnoga pitanja i Goranu Perkovcu i samom Filipu Vistoropu koji ima sve argumente za vjerovati da to što radi, radi jako dobro.

Linker
14. travanj 2024 22:05