REUTERS/Marko Djurica
I DALJE UNIŠTAVA PROTIVNIKE

VELIKI POVRATNIK U HRVATSKU REPREZENTACIJU SAMO ZA SN 'Niti Slovenci znaju kako su nas pobijedili, niti mi znamo kako smo to izgubili'

Nakon što je propustio Olimpijske igre u Riju 2016. i Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 2017. vraća se na gol Hrvatske, a vidjet ćemo ga ovaj tjedan u dvije utakmice protiv Slovenije
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 25. listopad 2017. 14:01

Otišao je nakon Europskog prvenstva u Poljskoj 2016. uz priličnu lupu vrata. Bio mu je “pun kufer” jer obitelj je ispaštala zbog uvreda na tribinama, a Mirko Alilović preko toga nije želio proći jer i iznad svega sporta postoji nešto važnije. Preživio je, s Veszpremom je ostao u vrhunskom ritmu, dvaput su igrali finale Lige prvaka, dvaput osvojili SEHA ligu, on i Mikler su kroz godine postali tandem koji i ove sezone pokazuje da je veliki adut Veszprema. Nikad ne zakazuju, a kada imaš vrhunski tandem na sve možeš računati.

Prije neki dan na štihu je bio Mirko uništivši Szeged.

- Istina, ne pamtim otkada smo ih u Mađarskoj, a dugo sam već tamo, tako razbili u Szegedu. Jednom je u Veszpremu bilo deset za nas, no, to je bilo vrijeme dok je postojala bitna razlika. Sada je to velika konkurencija i nisam ni slutio da ćemo ih tako nagaziti. Dobiti Szeged u gostima je velika stvar, a još ovako... Super. Kako ovdje nema klasičnog play-offa, imat ćemo prednost uzvrata kod kuće, a to je uvijek bolja opcija.

Croatia's Mirko Alilovic reacts during their Men's World Handball Championship preliminary Group B match against Sweden in Split January 22, 2009.   REUTERS/Damir Sagolj (CROATIA) - RTR23QVR
REUTERS/Damir Sagolj

Roli je super

Dok je Xavier Sabate bio na klupi Veszprema, bilo je povlaštenih. Makar Mirko to neće reći, istina je da je Mikler imao dosta prednosti, puno puta to se pokazalo nepravednim prema našem vrataru.

- Prvo, nas dvojica smo stvarno super, Roli je odličan momak. Dobro surađujemo, branimo sada podjednako, ovisno o utakmici i protivniku. Dolaskom Ljube Vranješa dosta se toga promijenilo. Mislim da je na početku, kada je ponudio Palmarssonu ostanak, a on je to odbio, rekao, “hvala, ne moraš više uopće”, da je to prelomilo stvar i pokazalo svima da u momčadi nema manje i više važnih. Kada se stvar prelomi na takvom igraču, sve je jasno. To je najveća promjena i momčad to osjeća. Pokazao je momčadi da je gazda, da je odgovoran i to se osjeća na svakom koraku.

Odmor je dobro došao

No, dodao je i drugu stranu priče.

- Mi imamo dobar rezultat dosad, dobivamo teške utakmice, ali svi odreda smo svjesni da to još nije najbolje od nas. Tu treba malo vremena, nešto je novih igrača, svima treba pronaći najbolje strane i pretvoriti to u kvalitetu. Mislim da smo dobri, da će se to tek vidjeti kako sezona bude išla kraju.

I dobre obrane razlog su što je Mirko opet na golu reprezentacije?

- Došao sam već u svibnju, makar tada nije bilo utakmica. Nisu bili u pitanju rukometni razlozi, jednostavno, nije bilo potrebno trpjeti neke stvari, da mi familiju napadaju po tribinama i tako. Dugo sam tu, neke stvari nisu slučajne, to je godina iskustva, mira, dobro mi je došao odmor.

Društvo na golu se nije promijenilo Stivi - Mirko - Pešić, nedostaje još samo Ivić, koji je ozlijeđen?

- Nas trojica smo tu stalno društvo, nema nekih velikih novosti. Znamo svi sve. Lino zna ostalo, što od nas očekuje.

Slovenija će biti test. Kakva su očekivanja?

- Da ih dvaput dobijemo. Loša iskustva? Dobro, niti oni znaju kako su nas pobijedili na SP za broncu, niti mi znamo kako smo to izgubili, ali, eto, oni su uzeli medalju, čestitam im na tome. No, mi smo još uvijek ispred njih i po pitanju tradicije i po pitanju medalja i kvalitete i u smislu favorita na predstojećem Euru.

Vujovićeva motivacija

Bit će to motiv i za njih?

- Oni imaju Vujovića, koji će ih motivirati vrhunski, imaju mladost, poletna su momčad, što se mora respektirati. Idemo igrati, pobijediti, vidjeti gdje smo, što smo i još vidjeti što treba doraditi do siječnja.

Obrana je važan segment, a neće biti Duvnjaka i Kopljara, koji su dosad bili nezamjenjivi u njoj?

- Duvnjak i Kopljar će, nadam se, ozdraviti. No, imamo bazu, i makar situacija nije briljantna, nećemo plakati. Imamo još dva-tri mjeseca do prvenstva, treba biti pozitivan. Bit će to sve OK, vidjet ćete.

Linker
02. svibanj 2024 05:40