RONALD GORŠIĆ/CROPIX
POJAČANJE U STOŽERU

VIDEO Perkovac: ‘Najvažnije mi je snimiti reakcije i navike igrača. Tko može bit će tu, tko ne može - neće‘

Hrvatski izbornik traži novi iskorak u igri, uz kristaliziranje hijerarhije u momčadi
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 24. travanj 2023. 15:51

Nije Goran Perkovac imao lagani start na klupi Hrvatske. Bio je prisiljen odabrati drugačiju reprezentaciju od one s kojom smo išli na SP, vremena za pripreme nije imao, dok je s druge strane dva puta stajala jako dobra Nizozemska koju nismo pobijedili ni na Euru 2022. I Hrvatska je uzela tek jedan bod od četiri moguća. Naravno da izbornik nije bio sretan, ali nije bilo ni drame nakon svega jer mjesto na Euru sljedeće godine nije pod znakom pitanja. Sada, mjesec i pol dana kasnije čekaju nas dva nova velika izazova, utakmice s Grčkom u gostima i s Belgijom doma u kvalifikacijama za Euro u Njemačkoj. Plan je dobiti oba susreta, jer protivnici nisu na razini top selekcija kojima je sve bliže Nizozemska...

Veći je problem da se istine ne mijenjaju, govore da se reprezentacija opet okuplja kako bi isti dan poletjela na utakmicu u Grčkoj koju će igrati s jednim ili dva zajednička treninga. No, to je realnost i trajat će u ovim kvalifikacijama - kao i u svakim drugima - pa šansu za postaviti neke stvari na drugačije osnove imat ćemo tek u listopadu kada okupljanje bude bez kvalifikacijskih pritisaka. I tek nakon toga možemo očekivati Hrvatsku kakvu je Perkovac zamislio za budućnost. Tu konkretne ocjene imaju rezon. Treba biti realan.

image

Perkovcu se u stožeru priključio i pomoćnik Boris Dvoršek

RONALD GORŠIĆ/CROPIX

Male su promjene u momčadi u odnosu na prvu akciju protiv Nizozemaca, baš onakve kakve je izbornik najavio.

- Kako smo rekli, tim više jer moramo poštovati probleme koji su dio svakodnevice. Ni ovaj put nemamo posebnog vremena, niti ćemo moći trenirati, ali nakon prvog okupljanja mnoge se stvari već znaju i samim time očekujem da nam bude lakše.

Konkretne promjene?

- Na golu je, uz Kuzmanovića i Šegu, sada Ivić koji dobro brani u francuskom Chamberyju. Na sredini Karačić izostaje zbog problema s koljenom, koji nisu veliki, ali čeka ga i nastavak Lige prvaka. Tu se, uz Duvnjaka i Sirotića, vratio Cindrić od kojeg puno očekujemo.

Kada smo već kod Cindrića, je li riješio problem s Barcelonom, s obzirom da je za sve - osim, srećom za izbornika - nedostupan?

- Nije još riješio, tek treba. Sigurno je da više neće igrati tamo, gdje će i kako to još ne znamo.

Ima još nekih izostanaka...

- Srna izostaje zbog ozljede, Jaganjca isto još nema, tu je, uz Šarca, i Ante Ivanković koji nam je jako zanimljiv za budućnost. Desno smo Stepančića u startu izostavili jer s povratkom ne žurimo, dugo je bio odsutan, no s s obzirom na neizjesnost oko Maraša, pozvali smo i njega. Na crti nam se vraća Šipić, ostaju Načinović i Brozović i to je to. Ništa navrat-nanos. Očekujem prave odgovore, maksimalno zalaganje u reprezentaciji u svakom pogledu. To je stvar na koju ću najviše gledati. Rekao sam, nisam opterećen ni sa čim, znam da ću to dovesti u red za budućnost i da nikad neću odustati od svojih postavki. I ako odem, znat ću da sam učinio sve. Nisam opterećen s time.

image
MARKO MRKONJIĆ/CROPIX

Jeste li zadovoljni kako su igrači reagirali na prvoj akciji?

- Jesam, i ja na neki način snimam njih i njihove navike u momčadi. Zna se što traži reprezentacija, ona se ne prilagođava nikome i tako mora djelovati na terenu. Drugo me ne zanima. Tko može bit će tu, tko ne može - neće. Nema tu prevelike filozofije. Osobno mi je žao da nismo dobili barem jednu utakmicu s Nizozemskom, ali sam zadovoljan reakcijom momčadi u Osijeku. Takvi detalji su najbolje poruke.

Ne brine vas što nećemo imati vremena za trening?

- Vidite, bio sam svjestan takve situacije kada sam preuzimao reprezentaciju. Prihvatio sam to i nosim se s time najbolje što mogu, svjestan da u ovom trenutku ne može drugačije. No, od listopada će to biti na znatno čvršćim temeljima za budućnost, u to sam uvjeren. Ima još zanimljivih igrača, pratimo ih, želimo vidjeti njihovu igru u klubovima i rad, što je ključ za svaki poziv.

Čeka nas Grčka, bili ste tamo izbornik i znate što nas može očekivati.

- Bio sam paralelno trener Schaffhausena i izbornik Grčke. Sadašnji izbornik Georgos Zaravinas bio je moj igrač na lijevom krilu. Dobro znam koliko je svaka momčad gdje radi agresivna i željna pobjede. Zato respektiram svakog protivnika, ali ne bojim se nikoga i realno mislim da Grčka nije na razini Nizozemske, makar ju je dobila u prvoj utakmici u Grčkoj. Očekujem da mi to pokažemo na terenu i da tu utakmicu dobijemo. Kada bi bilo tako sve dalje bilo bi znatno lakše.

Grci imaju dobrih aduta...

- Rekao sam, jako su agresivni, imaju dobre vratare i mi se isti tako moramo od starta postaviti vrlo čvrsto da ne bismo imali problema. Ima tu iskusnih igrača poput Myllonasa na sredini koji je pokretač svega, ima mladih koji su se pojavili, imaju igrače iz španjolskog Leona iz Njemačke. Napredovali jesu, ali koliko to vrijedi pokazat će tek Euro na koji će sa sadašnjih šest bodova u bilo kojem raspletu otići. To će tek biti prava slika. S nama je isto, ovo moramo odraditi kao svi želimo i očekujemo, a onda se postaviti za Euro i budućnost kako smo odlučili kada sam došao nakon SP u Švedskoj.

Je li vas netko ili nešto naljutilo u prvom okupljanju?

- Nije, gledam te stvari kao neki znak i svatko šalje sliku o sebi. Plan i dogovor je nešto što se mora slušati. Otprilike, ako kažemo da se ne izlazi iz devet metra u obrani, onda je to devet, nije ni 10, ni 11, ni 12. Jer ako je s deset metara gol, onda sam ja za to kriv, ne momčad, a i to je moguća solucija. No, da bismo popravljali moramo znati. Sport je napredovao, ali je i dalje nepredvidiv i ako radimo kao momčad imat ćemo puno manje problema nego u bliskoj prošlosti.

Imate 20 igrača, dok je 16 mjesta u zapisniku.

- Ne mogu na to pitanje još odgovoriti dok ne vidimo stanje, jer mnogi su još u nedjelju igrali prvenstvene utakmice. Uglavnom, svi igrači koji su tu imaju moju apsolutno povjerenje.

Dobili ste i pojačanje u stožeru.

- Da, priključio nam se kao moj asistent Boris Dvoršek koji je dobio dozvolu ministarstva sporta Katara da nam se priključi. Sigurno da će nam i to mnogo značiti. Bota je već dugo u poslu i znam da će nam biti veliko pojačanje u stožeru.

Igrači dolaze bez zajedničkog treninga, ali...

- Slali smo videa, snimili igru protivnika tako da znaju što ih očekuje. Svjesni su da vremena ima malo i da je to jedini način da se pripremimo.

Znate li kako je u Halkidi?

- Ne znam, nisam tamo nikad igrao kao izbornik, to je novo mjesto na kojem su često u posljednje vrijeme. Znam samo da će dvorana biti rasprodana i da će biti navijanje, jer Grci su vrlo strastveni i bučni - zaključio je izbornik Goran Perkovac.

Linker
07. svibanj 2024 02:50