MARKO TODOROV/CROPIX
ISPISALE POVIJEST

VIDEO: Pogledajte doček i reakcije hrvatskih rukometašica po povratku u Zagreb! ‘Nismo ovo očekivale‘

Hrvatske rukometašice ispisale su povijest i u domovinu se vratila s prvom medaljom
Piše: SN, HinaObjavljeno: 21. prosinac 2020. 12:09

Bronca osvojena na Europskom prvenstvu u Danskoj najveći je uspjeh ženskog reprezentativnog rukometa. Koliko je ovo veliki rezultat možda i najbolje otkriva podatak kako je Hrvatska na posljednja dva europska prvenstva (2016, 2018), bila posljednja, 16.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Iz domovine su otišle tiho i skromno, a vratile se s prvom medaljom u povijesti ženskog rukometa. "Kraljice šoka", kako su se prozvale, šokirale su sve i izrežirale jednu od najljepših i najvećih sportskih priča u sumornoj 2020. godini.

image
Doček hrvatskih rukometašica
SCREENSHOT

Na putu do bronce odabranice izbornika Nenada Šoštarića upisale su šest pobjeda (Mađarska, Nizozemska, Srbija, Rumunjska, Njemačka, Danska), a porazile su ih samo europske prvakinje Norvežanke i srebrne Francuskinje. Već samim ulaskom u polufinale naše su rukometašice izborile i direktan plasman na Svjetsko prvenstvo 2021. na kojem nisu sudjelovale od 2011.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Najbolji plasman do sada na europskim prvenstvima Hrvatice su ostvarile na prvom izdanju tog natjecanja 1994. u Njemačkoj, kad su osvojile peto mjesto, a još su dvaput bile šeste (1996. i 2008.). Na svjetskim prvenstvima su dvaput bile zaustavljene u četvrtfinalu (1997. i 2011.), baš kao i u jedinom nastupu na olimpijskom turniru, 2012. u Londonu.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Hrvatske rukometašice stigle su u zagrebačku zrakoplovnu luku "Franjo Tuđman" nešto iza 13.30 sati. Hrvatski rukometni savez (HRS) priredio im je malu svečanost, a nažalost, zbog epidemiološke situacije nije bilo organiziranog dočeka na glavnom zagrebačkom trgu, kao što je to postalo uobičajeno nakon velikih uspjeha hrvatskih sportaša.

"Hvala vam što ste ostvarile moj i naš san," dočekala ih je Ivana Kapetanović koja zbog ozljede nije mogla ići u Dansku, nakon čega su joj svi pohitali u zagrljaj.

"Ovo je puno teže nego osvajati medalje. Iznenadili ste nas, nadam se da svi nosite maske i da s pazite. Teško je nešto reći, hvala vam svim na nevjerojatnoj podršci," poručila je Ćamila Mičijević.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

"Ovo je predivna priča, srce mi lupa 100 na sat. Nadam se da smo nešto napravile za ženski rukomet. Malo je neralno očekivati da će sve sda biti odlično, ali naporavili smo dobar korak za ženski rukomet," dodala je "Ćana bez mana".

"Nismo očekivale da ćemo dogurati ovako daleko. Teško je opisati našu sreću, ispisale smo povijest. Nitko nije imao ovakvu atmosferu u svojim redovima. Mislim da nismo niti svjesne što smo napravile," istaknula je kapetanica Katarina Ježić.

"Tek za par dana ćemo biti svjesne što smo učinile. Nitko nije vjerovao u nas, mi smo vjerovale, ali ne toliko daleko. Nakon Mađarske smo osjetile energiju i nakon toga nismo stale," otkrila je Ježić.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Jedna od naših najboljih igračica na prvenstvu bila je vratarka Tea Pijević.

"S prvenstva ću najviše pamtiti one trenutke koje vi niste vidjeli. Bile smo kao obitelj, mjesec dana bez trzavica. Hvala svim," kazala je Tea.

Iza Ane Debelić je fantastičan turnir, a kao nagrada je stiglo i mjesto u idealnoj postavi EP-a.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

"Trebat će mi neko vrijeme da se dojmovi slegnu. Čestitke stižu sa svih strana, hvala svima," kazala je.

Otkrila je kako su prije utakmice za broncu imale dodatnu motivaciju.

"Dankinje su nas motivirale s provokativnim izjavama. Sav naš uspjeh su umanjile što nas je dodatno motiviralo. Rasle smo iz utakmice u utakmicu i napravile smo veliko čudo."

image
MARKO TODOROV/CROPIX

Tvorac hrvatskog čuda izbornik Šoštarić najavio je novi motiv.

"Moj san je bio i ostat će, izboriti plasman na olimpijske igre. Napravili smo strašnu stvar, sada ne moramo igrati kvalifikcije za SP, a u Španjolskoj ćemo pokušati izboriti barem kvalifikacije za OI," kazao je izbornik.

Otkrio je i koja mu je najljepša slika s EP-a.

image
Zagreb, 211220.
Zracna luka Franjo Tudjman.
Docek hrvatskih rukometasica koje su na Europskom prvenstvu u Danskoj osvojile broncanu medalju.
Foto: Marko Todorov/CROPIX
MARKO TODOROV/CROPIX

"Najljepša slika ovog prvenstva su osmijesi naših igračica na licu. Mi smo bili jedina reprezentacije na prvenstvu koja nije ima sve profesionalce. imali smo 12 studenica," kazao je.

Nakon dočeka na aerodromu hrvatske rukometašice će u 15 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici primiti i premijer Andrej Plenković i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, a bit će nazočan i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.


14.10 - "Ovo bi trebao biti početak jedne lijepe priće. Na svima je sada da na tome radimo", zaključio je hrvatski izbornik.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

14.08 - "Kad dosanjate jedan san onda se otvara drugi. Moj je san bio dolazak na Olimpijske igre. Mi smo oviume ostvarili izravan plasman na SP bez kvalifikacija. A tamo želimo izboriti Olimpijske igre. Idemo korak po korak. Sada imamo godinu dana za rad. Uvjeren sam da je ovo početak hrvatskog ženskog rukometa. Vjerovali smo u uspjeh, možda u početku više stručni stožer nego same cure. Ključ je bio pobijediti jednu jaku utakmicu, kada smo dobili Mađarsku dogodio se klik u glavi. A nakon Nizozemske je samopouzdanje bilo veliko. Mi smo na ovom prvenstvu imali osam utakmica, a odigrali smo 50 minuta loše", izjavio je izbornik Šoštarić.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

14.05 - "Kako ste uspjele držati Dankinje 17 minuta bez gola. One su naš uspjeh umanjile i tako su nas nabrijale. Zato im zapravo zahvaljujem", izjavila je Ana Debelić za kamere HRT-a.

14.00 - Stalno smo skupa kao obitelj, 0-24, nevjerojatno. U odnosu na prije četiri godine tu su samo jedna ili dvije nove igračice. Nismo oka sklopile, samo smo sjele u avion. Vidjela sam slike iz Stabline, nemam informaciju kad ću doći dolje, ali sigurno će biti fešta", izjavila je sjajna hrvatska vratarka Tea Pijević.

13.56 - "Ne znam što da vam kažem. Ovo se ne može objasniti riječima. Ispisale smo povijest. Vjerujem da smo to zaslužili, nitko nije uspio napraviti ovakvu atmosferu i imati takav tim. Nismo ni svjesne koliki je to uspjeh za naš rukomet", izjavila je kapetanica Katarina Ježić.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

13.48 - "Mislila sam da nećete doći u ovako velikom broju, ali jeste. Puno vam hvala. Hvala svima na velikoj podršci, što ste bili uz nas cijelo vrijeme. Puno vam hvala" rekla je Ćamila Mićijević i pobrala veliki pljesak okupljenih.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

13.43 - Najnovije informacije govore da se dolazak rukometašica očekuje za tri minute.

13.35 - Otegnuo se dolazak 'kraljica šoka' koje svi s nestrpljenjem očekujemo.

image
MARKO TODOROV/CROPIX

13.27 - Osim velikog broja novinara na aerodromu se se okupili i navijači, ne u tako velikom broju kako bi bilo u normalnim okolnostima.

13.22 - Dolazak hrvatskih rukometašica očekuje se uskoro. Nakon dočeka na aerodromu brončane rukometašice imaju zakazan prijem kod premijera Plenkovića, pa predsjednika Milanovića.

13.08 - Sve je spremno za doček hrvatskih brončanih rukometašica po povratku iz Danske.

image
Pripreme za doček
PATRIK MRšNIK

Linker
16. travanj 2024 09:46