ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
TEMA: HRVATSKA VS. SRBIJA

Vujović o hrvatskom reprezentativcu: ‘Ja sam ga izvukao i napravio igračem kad za njega nitko i nije znao!‘

‘Srbija je pobijedila, a Hrvatska izgubila na startu EP-a, no to ne znači ništa‘, kaže slavni trener
Piše: Predrag Žukina/JLObjavljeno: 15. siječanj 2022. 13:10

Ako je netko mjerodavan dati mišljenje o večerašnjem obračunu" između hrvatskih i srpskih rukometaša u Szegedu, onda je to rukometna legenda Veselin Vujović.

- Bio sam u Szegedu i gledao Srbiju i Ukrajinu i Hrvatsku i Francusku. Vratio sam se obaviti nešto u Šabac i vraćam se pogledati Hrvate i Srbe te ostajem do zadnjeg kola. Ostat ću da ne prelazim stalno granicu, ovo s koronom postalo je kao da opet vlada kuga. Testiraj se, cijepi se, preboli, pa onda opet i tako stalno u krug. Sve to više nema smisla, i ovo se Europsko prvenstvo igra na rubu regularnosti. Mnoge su reprezentacije, pa tako i Hrvatska, bez najboljih igrača, već se sljedeći dan ne zna tko će igrati, tko neće. Ugroženo je zdravlje igrača, a kakva je na kraju kvaliteta, bolje je i ne govoriti.

Vujović je stalno u nekoj "borbi s vjetrenjačama", ispada da je uvijek u pravu, no tko ga sluša.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

EHF je u totalnom rasulu

- Oni gore "na vlasti" nikad ne razmišljaju kao ja, to je stara priča. No, tako je kako je. Po meni je to neregularno, recimo, iz sljedećeg potencijalnog raspleta. Hrvatska je izgubila od Karabatića i jake Francuske u ovom sastavu u kojem je igrala, već sutra mogu na testovima pasti Karabatić i neki najbolji Francuzi. Srbija tad može pobijediti i proći, a Hrvatska ispasti iako možda pobijedi Srbiju. Naravno, vrijedi u bilo kojem takvom slučaju.

Muči ga još puno toga.

- Taj je EHF u totalnom rasulu, igra se EP, u Slovačkoj smije na tribine mali broj gledatelja, a u Mađarskoj može biti puna dvorana. O čemu se tu radi, pitam se. Oni inače ne znaju što rade, oni najradije ispostavljaju fakture, kažnjavaju nas jer ne razumiju rukomet. Kazne me jer dajem izjave koje štete rukometu i njegovoj promociji. Što oni rade na tom planu, čine sve da ljudi i sami više ništa ne razumiju. Njemački Lowen, primjerice, pošalje klince na utakmicu s Kielceom, to je čisto ponižavanje, braća Karabatić se klade na utakmice i nikome ništa, kažnjavaju se samo oni "mali". No, bolje je ne razmišljati o tome.

Martinović je "izgorio"

Istina je, slijedi ključna utakmica dviju reprezentacija koje Vujović odlično poznaje:

- Srbija je pobijedila, a Hrvatska izgubila na startu EP-a, no to ne znači ništa. Ukrajina je daleko od ozbiljne reprezentacije, i igrački i iz pozicije onoga tko je vodi. A Hrvatska se bez Cindrića i Duvnjaka suprotstavila jednoj jakoj Francuskoj, tako da to ništa ne znači.

image

Zvonimir Srna

ANTE CIZMIC/CROPIX

Kakva je onda konkretna prognoza?

- Može biti bilo što, ne zna se ni koja će momčad biti pošteđena novih pozitivnih igrača, ne zna se ništa. Hrvatska je pokazala da, unatoč jako podmlađenoj ekipi, ima kvalitetu. Svih 60 minuta neki su klinci pokazivali da su pravi, da imaju karakter. Neki su se dokazali, neki malo podbacili. Jaganjac bi već trebao biti klasa, ali je podbacio. Išao je na snagu protiv Francuza koji su najsnažniji, a to je krivo. Snaga možda valja klade, ali ipak um caruje. Gadža je isto možda malo podbacio, Martinović pomalo "izgorio", a od njih sam malo više očekivao. U hrvatskoj je obrani bilo super, svidio mi se moj Zvonimir Srna kojeg sam ja izvukao i napravio igračem kad za njega nitko i nije znao. Pretvara se u "malog Davora Dominikovića", a može i puno više u napadu.

I za izbornika Hrvoja Horvata Vujović ima neku lijepu riječ:

- Inače zna biti kao uspavan i samozatajan na klupi, ali protiv Francuza je "bio na Red Bullu", davao je energiju i krila igračima, i to je možda također razlog što je reakcija mlade momčadi bila dobra unatoč tom porazu. Uglavnom, bit će to jedan ozbiljan fajt pred punom dvoranom, nadam se poštenoj i fer borbi. Pobijedit će onaj tko bude više unutra, ekipa koja pokaže veću želju i strast.

Linker
19. travanj 2024 16:49