Filip Ivić

 Damir Krajač/Cropix
SAD BRILJIRA

Zaboravljeni Hrvat ugrabio priliku iz snova: ‘Puno sam lutao i loše branio, zato me nije bilo u reprezentaciji‘

Negdašnji reprezentativac ove je sezone odličan na golu najugodnijeg iznenađenja u francuskoj ligi
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 23. ožujak 2023. 14:51

Pariz, Nantes i Montpellier tri su najbolja sastava Francuske lige. Ta liga je nakon Bundeslige druga najjača u Europi. Na četvrtom mjestu odmah iza spomenute trojke u Francuskoj nalazi se Chambery. Nekada je Chambery bio klub iz kojeg je narastao francuski rukomet. Danas to više nije, jer ne može pratiti financijski ritam, ali je sredina izuzetne rukometne tradicije. U Chamberyju je trener nekad bio Ivica Obrvan, s uspjehom su tamo igrali Damir Bičanić i Jerko Matulić.

Danas je u dresu Chamberyja pomalo zaboravljeni vratar, sada 30-godišnjak, Filip Ivić. Nekada prva reprezentativna opcija zbog previše traženja u karijeri, nije uspio ostvariti što je očekivano, pa se uputio u Francusku i nije pogriješio. Dobio je priliku o kojoj je samo mogao sanjati i ispunio je na najbolji mogući način. Brani odlično i privukao je pozornost francuske rukometne javnosti.

- Puno sam lutao, počelo je od Kielca koje je bilo veliki izazov, ali nije završilo dobro. Bio sam u njemačkom Gummersbachu, bilo je dobro u Celju nakon toga bez obzira na operaciju lakta, dobio sam priliku vratiti se u Zagreb, ali su svemu tome pogubila se sigurnost.

I Chambery se pokazao kao top opcija?

- Nije bilo lako na početku, jer sam došao kada nisam branio puno, kada mi je nedostajalo svega. Prošao sam dobre pripreme, činilo se da je top, onda je uvod bio loš i trebalo mi je dosta vremena da se uopće vratim u ritam. Pomogla mi je profesionalnost kluba i francuskog rukometa u svakom smislu. Radio sam odlično, postao svjestan da moram čekati. Mislim da sam čak i fizički bio u padu, no ovdje sam sve to dobio. Sve je izuzetno profesionalno, daleko sam od doma. Posvećen maksimalno rukometu i to se malo po malo vratilo.

image
FOTO OLIMPIK/Nurphoto Via Afp

Imate li trenera vratara?

- Nemam, ali imam ljude koji jednom tjedno rade s vratarima, jednom tjedno je teretana, sve se zna i pet tjedana unaprijed. Nema bilo kakve improvizacije. Zdravlje je OK, što je najvažnije i malo pomalo došao sam na svoje.

Kakav je Chambery danas?

- Dobar klub, proračuna oko 4,5 milijuna eura, recimo. Nije blizu PSG-a, Montpelliera i Nantesa koji su “prešišali” 10 milijuna, recimo ispred nas su i Toulouse i Aix i Nimes po proračunu, ali bez obzira na to igra se jako dobro. Prije nekoliko kola doma smo pobijedili PSG koji je došao kompletan, dobili smo najveće konkurente Nimes i Toulouse u gostima...

Poimenice Chambery?

- Trener je Eric Mathe, inače asistent Guillaumea Gillea u reprezentaciji Francuske. Recimo da su Sebastian Skube na sredini i brazilski ljevak Gustavo Rodriguez udarne violine, tu su Španjolci Goni, Pecina i Costoya, brojni domaći igrači, jer je Chambery ima veliku rukometnu tradiciju. Stvarno dobro izgledamo ove sezone, tako da smo i sami sebe iznenadili. Imamo pet bodova više na četvrtom mjestu ispred konkurenata Nimesa i Toulousea, imamo pet bodova manje od Nantesa i PSG-a, šest od Montpelliera. Četvrto mjesto je pozicija koja vodi u europsko natjecanje i vjerujem da ćemo ga sačuvati do kraja lige. Nismo ove sezone na početku bili dobri, ispali smo u drugom kolu kvalifikacija za Europsku ligu od druge momčadi Veszprema, ali sada je to jedna drugačija priča. Tu je svaka utakmica jaka, nema slabog domaćina od kojeg se ne da izgubiti.

Koliko vas ugovor još veže s Chamberyjem?

- Ovu i sljedeću godinu, nakon toga ćemo vidjeti što i kako dalje. Klub će imati glavnu riječ.

Kako je s vratarima?

- Tu smo mladi BiH reprezentativac Arun Hodžić koji je odličan i ja, dobro to izgleda što se vratara tiče. Možda neki vide problem nedostatka trenera vratara, ali radi se u klubu odlično, ne mogu reći da ikome to nedostaje. Općenito ne mogu reći da mi je to ikad nedostajalo, radio sam dobro u Celju, u Zagrebu i s Golužom, Obrvanom, Vujovićem, Dvoršekom, ali nekako se od Kielca počelo gubiti samopouzdanje i to je dosta dugo bilo problem. Sretan sam da više nije, da ponovo branim dobro.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Zaboravili su vas u reprezentaciji u kojoj ste jedno vrijeme bili i broj 1?

- Nisu me zaboravili, nisam dobro branio i to je glavni razlog da me nema. Sada samo želim nastaviti dobro braniti i to je sve. Zna se da meni ostalo nikad nije bilo, niti će biti problem - zaključio je Filip Ivić.

Montpellier preskočio PSG, osam Hrvata u ligi

Francuska liga došla je do 20. od 30 kola. Vodi Montpellier s bodom prednosti pred PSG-om i Nantesom. Chambery je četvrti s pet bodova više od Nimesa i Toulousea. Tu se vodi borba za europske pozicije, dvije u Ligi prvaka i tri u Europskoj ligi.

U Francuskoj - kao i u Njemačkoj - imamo svoje brojne adute. Recimo, Ivan Pešić brani za Nantes, Mate Šunjić za Ivry, Ivić za Chambery. Veron Načinović pivot je Montpelliera, Ante Babić Creteila. U Limogesu igra Matej Hrstić, sljedeće sezone će mu doći Dino Slavić. U Creteilu je i Bruno Butorac, dok dres Selestata koji je u borbi za ostanak nosi Ivan Vida.

Iz Francuske su u Europi još uvijek "živi" PSG i Nantes u Ligi prvaka te Montpellier u Europskoj ligi.

Linker
20. travanj 2024 05:41