Maja Zlatevska / CROPIX
TRILER U SKOPLJU

Zagreb nakon produžetaka slavio protiv Vardara i postao pobjednik SEHA lige

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 14. travanj 2013. 23:13

Rukometaši Zagreba pobjednici su druge sezone SEHA lige rukometaša. Pobijedili su na njegovom terenu aktualnog prvaka Vardara i ponijeli kući prvu kantu ove sezone. Sjajna uzbudljiva utakmica, pravi finale.

Bilo je vatreno na tribinama, makar dvorana nije bila puna, gorjelo je doslovno. Dim, baklje, topovski udari, svaki tren nešto u terenu po kojem redari šetaju non-stop. Samo na Balkanu. Nesvakidašnja atmosfera za mladu zagrebovu momčad koja je u skladu s tim i odigrala prvi dio susreta. Oscilacije su dominirale, loš početak, sjajna sredina i opet loš kraj.

Boris Dvoršek bio je ponosan na svoje igrače. Mlad trener, mladi oni, puno srce…

- Svojim igračima čestitam zbog mjesec dana koji su iza nas. Odricali su se da bi došli do ovoga. Ponosan sam na igru svoje momčadi. Divan ambijent, publika, promidžba rukometa. Utakmica u kojoj je bilo svega. Svi ćemo mi naći minuse, ali mislim da ima razloga.

Priprema za utakmicu je bila jednostavna.

- Budite frajeri, odigrajte mušku utakmicu. To sam im rekao. I bili su. Nismo potonuli, makar smo primili gol u zadnjoj sekundi, prvi gol u produžetku, ostali smo bez Josipa Valčića. Čast mi je da sam ovdje večeras kraj Veselina Vujovića kojem sam se divio kao klinac.

Dobio je potpitanje zašto ne više Mandalinić umjesto indisponiranog Josipa Valčića.

- Mandalinić je loš u obrani, nismo imali mogućnost mijenjati tri igrača. On ima 19 godina, malo je bez sampouzdanja, a to je bila moja odluka. Nije igrao ni Šebetić, a mogao je. Mora Mandalinić raditi na svojoj odgovornosti u igri.

Veselin Vujović bio je gentleman, makar mu nije bilo lako.

- Najiskrenije je čestitati. Vratili su nam za lani. Ove godine smo bili favoriti, pa smo izgubili. To je samo dokaz vrijednosti ovog natjecanja u kojem domaćin ne pobjeđuje uvijek. Igra? Nismo imali obranu, nije bilo dobre polukontre, nismo imali šuterski raspoloženog igrača, gurali smo se na 6 metara i nismo uspjeli. SEHA je bila na trećoj poziciji naših prioriteta, domaće natjecanje je prioritet. Izgubili smo ovako sa kao sa Zagrebom i s Magdeburgom Europu, ali vjerujem da će nam se to ove sezone ipak vratiti.

Zagreb je igrao u postavci obrane 6-0, bez izmjena obrana napad na startu. Ideja dobra, ali… Brozović i T. Valčić u sredini, no lako je to pucalo, Petrić je to probijao znalački i nakon što se ozliejdio u 14. minuti, mislili smo da će stati, ali Rajković je nastavio istim putem.

Zagrebu je ipak veći problem u tom odnosu snaga na terenu bio napad, jer u napadu osim Stepančića nisu gotovo imali opasnog igrača na startu. Sve dok nije ušao Špiler koji se mijenjao napad - obrana s Tončijem Valčićem. Nakon toga je Zagrebov napad postao opasniji, razvukla se obrana Vardara i malo pomalo Zagreb je stizao. Sjajni Stepančić, brzi Špiler bili su autori… Zaradila se i ponekad lopta u dobroj obrani u kojoj je Ivić počeo braniti. I sve je nekako izgledalo bolje. Vardar je krenuo sa 3:0, ali to je bila sitnica u odnusu na ono protiv Metalurga kada su krenuli sa 5:0 i napravili prednost koja je bila gotovo nedostižna do kraja. Zagreb je bio bolje sreće, prvi gol je zabio u 7. minuti, stigao Vardar na 4:4 u 10. minuti, imao nekoliko šansu otići na +2, ali je tek treća uspjela. Otišli su na 9:7, Vardar se 'ljuljao', ali ih je Milić vratio u igru.

Obrana Vardara 5-1 bila je čvrsta, ali dosta spora, isto takva je bila igra i jedino što Zagreb nije smio je nadigravati se s njima. Trčanje pod cijenu greške je bio recept. I bilo je grešaka, ali je bilo i onih koje nisu trebale biti. Recimo, Milić na vratima Vardara odličan sa dva diva ispred sebe Abutovićem (prednji) i Dragašom (iza), ali Miliću koji je preko dva metra, 160 kg pucati poluvisoko je 'samoubojstvo'. I zagrebaši su to nažalost učinili, pa umjesto da vode više od 9:7, Vardar je ulovio priključak i vratio se do poluvrema u malo vodstvo – 11:10.

Drugi dio slični problemi Zagreba, utakmica gol za gol, ali i sve veći pritisak na suce s tribina gdje su Komiti stvarali pakao. Zagreb je imao muku s Karačićem, a Vardar s tandemom Špiler – Stepančić. Zagreb se izvukao sredinom nastavka kada je isključen Sršen, a Vardar nije uspio to kapitalizirati. I onda je je odlični Jerko Matulić u 47. minuti iz kontre pogodio za vodstvo Zagreba 18:17, kao nagradu za trud. No, na plus 2 nisu imali petlje otići, pa je nastavljena neizvjesnost. Pravi finale.

Hrabri Lovro Mihić izborio je 'pod rukom' penal koji je Matulić pretvorio u +2 četiri minute prije kraja. I Zagrebu se otvorila šansa sezone. Josip Valčić nije uspio zabiti zicer Miliću, ali Ivić je uspio skinuti Karačićev šut i produžiti šansu Zagreba na +1. Time out. Stepančić ne uspjeva, J. Valčić radi crveni karton, Vardar sretno izjednačava preko Pribaka, (suci zaboravljaju dosuditi probijanje), sa sirenom i ide se u produžetak. Što reći…

Produžetak – Vardar kreće golom iz penala, Zagreb završava prvi dio na +2. Zagreb ide na 25:22, Vardar se vraća na 25:24, Ivić skida Karačiću i opet šansa za Vardar, sa sirenom Pribak puca i blok Zagreba pomaže Iviću za pobjedu!

Linker
16. lipanj 2024 14:46