FRANK MOLTER Dpa Picture-alliance Via Afp
LIGA PRVAKA

Zagreb poražen od moćnog Kiela, Domagoj Duvnjak odigrao odličnu utakmicu: ‘Ovo je rukometna tvrđava‘

Iduću srijedu je za Zagreb puno važnija utakmica, gostovanje u norveškom Elverumu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 13. listopad 2021. 20:40

Kiel – PPD Zagreb 36:28

KIEL Wunderino Arena. Gledatelja: 10.000. Suci: Andorka i Huker (Mađarska)

KIEL: N. Landin (7+1), Quensted, M. Landin 4, Ekberg 3 (2), Pekeler 2, Sagosen 6, Duvnjak 7, Reinkind 8, Ehrig 2, Wincek 1, Horak 1, Bilyk 2, Weger, Benitez, Zarabec. Trener: Filip Jicha

PPD ZAGREB: Slavić (4), M. Mandić (4); D. Mandić 2, Čupić 6 (1), Musa 1, Obranović 3, Vistorop 6, Leimeter 4, Ćavar 3 (1), Matanović, Grahovac, Šipić, Klis, Sirotić, Klarica 3, Gojun. Trener: Ivica Obrvan

SEDMERCI: Kiel 2 (2), PPD Zagreb 4 (2)

ISKLJUČENJA: Kiel 8 minuta (Duvnjak 30, Ehrig 43, 49, Bilyk 54), PPD Zagreb 6 minuta (Gojun 22, 51, Šipić 42)

IGRAČ UTAKMICE: Domagoj Duvnjak


Zagreb je očekivano poražen u Kielu. Jednostavno, prvak Njemačke nije mjerilo za Zagreb u ovom trenutku. Dobra stvar je da je Zagreb pokazao dosta dobro izdanje s kojim se ima pravo nadati da će sa sebi ravnijim biti uspješniji. U Kielu to realno nitko nije očekivao.

Kiel je krenuo u drugoj brzini. U napadu s noge na nogu, bez Ekberga, bez Sagosena, bez Weinholda, sa povratnikom Bilykom i Ehrigom na krilu. Ni obrambeno nije prvak Njemačke kao ni mnogo puta ove sezone žestoko djelovao, Wincek je startao s klupe, pa je dobro bilo vidjeti da Zagreb takvu priliku postavi i da se dosta ravnopravno nosi s moćnijim protivnikom. Vodio je Zagreb u startu i 3:1, vidjelo se da je Zagreb produžio napad do čiste šanse i da nije bilo nekoliko izgubljenih lopti i dvije tri čiste kontre Kiela rezultat bi bio i bolji na poluvremenu. A što zanče izgubljene lopte? Pa recimo sa 1:3 brzo padneš na 7:4, pa moraš sve ispočetka, a teško je tako s moćnijima.

Treba dodati da vratari Kiel u prvom dijelu nisu obranili niti jednu loptu, da je Slavić počeo dobro, ali se onda nažalost ugasio, a Mandić u tom smislu nije donio preokret. Obrana Zagreba se dosta trudila, ali i lako pucala, a o tome najbolje svjedoči i pet pogodaka Domagoja Duvnjaka u nizu u finišu prvog dijela. Teško se sjetiti da zabija u seriji posljednjih godina, ali u jednu ruku je bilo dobro i vidjeti da može zbog onoga što slijedi na reprezentativnom planu.

Kielu je ova utakmica došla kao nešto lakša nakon derbija u kojem su ostavili bod u Berlinu, ali su zbog poraza u Montpellieru morali biti ozbiljni da im se ne dogodi i znatno veći problem.

Zagreb je postavio klasičnih 6-0 ove sezone, Gojuna je za napad mijenajo Vistorop. Napadački se vidio pomak, ali opet su neke izgubljene lopte dale Kielu da potrči i stvori prednost koja je plesala između 1 i 2 gola, da bi poluvrijeme završilo na 3, jer je Sagosen zabio s centra. I to je već tradicija da se primaju golovi sa sirenom. Dakle, kada zabiješ 15 u poluvremenu u Kielu to je dobro, ali kada primiš 18 to nije dobro i to je bila Zagrebova realanost, dok je Kiel igrao, dojam je, utakmicu 's noge na nogu' uz povremeno zaletavanje Sagosena koji jednostavno ne zna drugačije. Treba pohvaliti efikasnost Čupića koji je bio maksimalan, ali i dobru igru Vistoropa koji je u većini poluvremena imao kontrolu utakmice.

U 34. minuti Landin je obranio prvu loptu vratara Kiela na utakmici i prvi puta je bilo +4 (21:17), pa +5 (23:18). Došao je u sredini obrane Wincek uz Pekelera i bilo je jasno da će Kiel nastojati puno prije kraja dovršiti utakmicu. Obrvan je time outom to pokušao usporiti, no težak je to posao za gosta, posebno kada se Wunderino Arena digne na noge.

I brzo je tonuo Zagreb, razlika za Kiel je rasla. Obrvan je na minus 8 (27:19) pokušao s još jednim time outom, no ipak je tu najviše ovisilo o gasu Kiela i njihovim željama. Ušli su Šipić i Klis, no u tom trenutku napad je posta teža priča za zagrebaše. I tako je Kiel u u 47. minuti došao na klasičnih Zagrebovih -10 u Europi u zadnje vrijeme (31:21), pa je do kraja ostalo samo pitanje koliko će razlike cijela ta priča završiti.

Kiel se malo opustio, Jicha je dao priliku onima koji ne igraju, Zagreb je digao glavu, pa je na kraju završilo pristojnim porazom od osam razlike.

Iduću srijedu je za Zagreb puno važnija utakmica, gostovanje u norveškom Elverumu gdje se ima pravo nadati boljem, jer vidjeli smo prije nekoliko dana da Norvežani nisu neranjivi.

Obrvan: Kiel je rukometna tvrđava

Nije se moglo u Kielu tražiti iznenađenje.

- Ovo je rukometna tvrđava. Dojam je da smo dobro igrali prvi dio, završilo je sa -3, što je bila najveća prednost Kiela u poluvremenu. U nastavku je Kiel pojačao, rotacija je došla do izražaja, nismo mogli pratiti polukontru. To je u ovom trenutku razina iznad nas. Fulali smo neke zicere i penal na kraju, završilo je 8, trebalo je malo manje, ali što je tu je. Parirali smo koliko se moglo. Bilo je grešaka koje se ne smiju događati na ovoj razini, koje su dio odrastanja nekih igrača. Nije lako igrati u ovakvoj utakmice u ovakvoj atmosferi, gdje treba smanjiti nervozu, povećati koncentraciju. To su stvari koje se mora cijeniti. Protiv Elveruma ćemo morati biti na ovom izdanju minimalno, ako ne i bolji da bismo bili blizu povoljnog rezultata idući tjedan - zaključak je trenera Ivice Obrvana nakon utakmice.

Domagoj Duvnjak propisno se raspucao protiv bivšeg mu kluba.

- Dobra utakmica, Zagreb dobar u prvom dijelu. U drugom smo podigli agresivnost u obrani, Landin je bio fenomenalan i to je ta razlika. Iskreno, Zagreb mi se dopada, iskusni su jako dobri, mislim da će se i njih pitati ove sezone dok se stvari poslože kako bi željeli. A mi? Atmosfera nas nosi, lani smo bili bez navijača i svi smo patili zbog toga. Vidjeli ste da je to s navijačima drugi sport i da će tako ostati i kada mi dođemo u Arenu.

Filip Vistorop dobro se nosio s moćnim Kielom. Nije bilo lako protiv Winceka i Pekelera?

- Kiel je momčad za vrh Europe. Mi smo super bili u prvom dijelu, ali smo s par grešaka više završili na -3, a trebali smo bolje. Mislim da smo odigrali dobru utakmicu. Oni su moćniji, posebno pred ovakvom publikom. Mi razmišljamo o Elverumu, osobno mislim da to možemo pobijediti, ali vidjet ćemo. Sigurno da nam fale Srna i Hrstić, da se to osjeti u rotaciji. Možemo sa svima 30 minuta, a moramo više za značajniji rezultat. Nadam se da će Srna pomoći s Elverumom, Hrstića neće biti duže.

Montpellier projurio kroz Skoplje

Četiri utakmice odigrane su u srijedu, četiri će biti u četvrtak. Tri u srijedu bile su u Zagrebovoj skupini. Meškov je ostao na dnu bez bodova nakon poraza u Aalborgu nakon velikog otpora protiv kojeg su Danci morali dati maksimum. Vratio se na gol Bjelorusa Ivan Pešić. Branio je samo malo, za više će biti vremena. Montpellier je projurio kroz Skoplje i nanio Vardaru prvi poraz ove sezone.


U skupini B u derbiju Kielce sigurno protiv Flensburga.


SKUPINA A: Kiel – PPD Zagreb 36:28, Aalborg – Meškov 34:33 (Gade 15 obrana, Claar 8, Bjornssen i Barthold po 7/Bonnefond 8), Vardar – Montpellier 25:31 (Dibirov 7, Kuduz 2, Gadža 2/Bos i Villeminot po 7, Načinović 1, Šego 1 obrana); četvrtak 18.45 Szeged – Elverum.

Poredak: Szeged 5 (+12), Montpellier 5 (+5), Vardar 5 (-3), Aalborg 6 (+17), Kiel 6 (+9), Elverum 2 (-5), PPD Zagreb 1 (-27), Meškov 0 (-15).


SKUPINA B: Kielce – Flensburg 37:29 (Sicko 9, Karačić 3/Mensing 9), četvrtak 20.45 PSG – Motor, Porto – Veszprem, Barcelona – Dinamo.


Poredak: Kielce 6 (+9), Barcelona 4 (+14), Porto 4 (-1), Veszprem 4 (+1), Porto 4 (-1), PSG 3 (+8), Dinamo 2 (-6), Motor 2 (-9), Flensburg 1 (-13).

Linker
26. travanj 2024 23:13