Domagoj Pavlović
 Željko Hajdinjak / Cropix
PREDUVJET ZA POBJEDU

ZAGREB S NOVIM STILOM IGRE OTVARA NOVU SEZONU LP-A NEZGODNIM GOSTOVANJEM U ŠVEDSKOM KRISTIANSTADU 'Nismo favoriti, ali ljudi to teško prihvaćaju'

Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 16. rujan 2017. 00:11

Zagreb u nedefiniranom stanju i s dosta problema dočekuje start u Ligi prvaka u subotu u 16.00 u švedskom Kristianstadu. Fale Bičanić i Miklavčič posebno, došao je Žarko Marković... A kako bi sve to moglo izgledati u Švedskoj po svemu dosad viđenom ove sezone, teško je predvidjeti. Zagreb u utakmicama protiv Nexea, Tatrana i Vojvodine nije pokazao pravu formu, morat će se drastično popraviti da u Švedskoj priča ne bi bila ista kao i lani.

Novi sustav koji traži trener Kamenica traži dosta podređivanja kolektivu, a pitanje je kako se igrači sa svim tim nose. Izvjesno je da svako nezadovoljstvo stvara mogući problem, pa je jedino rješenje da svaki svoj posao napravi kakao se od njega očekuje. Time će se riješiti i nezadovoljstva jer uz dobar rezultat, sve je lakše. A Kristianstad je važan jer on je sigurno šansa broj 1 u skupini koja se mora preskočiti, da bi se druga uopće mogla tražiti. I jako je važna jer nakon Švedske u Zagreb stižu u samo pet dana Celje i Szeged, pa otvaranje prave sezone može biti briljantno, ali i problematično. Ovisi što će pokazati na terenu.

Ozljede kvare rotaciju

Domagoj Pavlović jedan je iz te priče. Jako važan, dojam je malo usporeniji nego što to stvarno jest. Prije dvije sezone najbolji igrač Zagreba, pa ozljeda, povratak, stagnacija. Sada je ponovo OK, rame se javi tu i tamo zbog promjene vremena, pa se s razlogom očekuje puno više nego što je pokazao u dosadašnjem dijelu sezone, baš kao i mnogi drugi u sastavu.

Što su razlozi da ne briljirate na startu sezone?

- Nekoliko ih je. Prvo, puno smo igrali, trenirali, nismo baš lagani kako bismo trebali biti, tek sada dolazimo do toga. Drugo, imali smo problema s ozljedama Bičanića, Miklavčiča i Božić-Pavletića, Kontreca, koje nam kvare rotacije i ritam kojem težimo. I treće, promijenili smo stil igre, na njega se treba adaptirati, a to ne ide preko noći.

Kako to izgleda iz perspektive igrača?

- Svi imamo role, znamo da je svaka važna da bismo imali ritam koji bi treba biti taj koji će lomiti protivnike. No, još uvijek pokazujemo dosta oscilacija, recimo, od Nexea primio 6 golova u poluvremenu, a u Prešovu 18 za isto vremena. Taj segment nikako da stabiliziramo i kada se to dogodi, mislim da ćemo izgledati bolje i sigurnije.

Nedostaje li nekom minuta?

- Ne, osim što je Mandalinić zbog situacije više u pogonu. Svi drugi su kako je trener Kamenica zamislio. Treba vremena Ravniću, Hrstiću, Lučinu i više podrške uz to...

Dojam je da nemate samopouzdanja, da ste nesigurni, da je sve dobro dok ide dobro, a kada krene po zlu. ne možete se s tim nositi. I da sve to djeluje prilično sporo... Ili je to sve samo bilo skrivanje karata za Kristianstad?

- Dobro, mi smo već puno puta pokazali da smo najbolji kada je najteže. Liga prvaka je nešto sasvim drukčije nego sve dosad.

Kristianstad vas je lani opasno razočarao?

- Oni su vrlo nezgodna momčad, mi uopće nismo tamo favoriti, ali ljudima je to ipak teško objasniti. Znate kakva je situacija, kao kada nama dolazi PSG i mi kažemo da se ne predajemo. Tako i oni. Lani su nas pregazili trčanjem, kada smo ih spustili u Zagrebu na mali broj golova, nisu imali šanse. S njima moraš trčati, ali to mora biti kontrolirano. Puno je važnije vraćati se nazad u formaciji, recimo, nego juriti u napad po svaku cijenu. Gledali smo ih i od ove sezone, pripremili smo se, pa se nadam da ćemo se i pokazati.

Nekako su se ambicije smanjile?

- Nisu, ne bih rekao, mi želimo puno i ove sezone. Ali žele i drugi. Ta naša skupina je, kažu svi, slabija, ali rezultati u uvodnom dijelu sezone pokazuju drukčije. Ljudima je to teško pojasniti. Barca je osvojila Superglobe, Löwen vodi u Njemačkoj, Vardar u SEHA ligi gazi, Nantes je pregazio PSG, Szeged sve na turnirima... To su činjenice. Ja kažem da će tu ove sezone biti svega.

Mi volimo Löwen, ali...

Po Pavloviću, Barcelona je najjača?

- Mislim da su strašna momčad, da su godinu dana uigraniji, da su se pojačali “po širini”. Vardar je malo drukčiji s Kristopansom, sporiji u napadu jer Dušebajev je više radio za momčad, ali zato u obrani s Kristpansom... Imaju probleme s ozljedama Moraesa i Cindrića. Te ozljede će sve skupa dosta usmjeriti Ligu prvaka ove sezone, kao uvijek, uostalom. Mi volimo Löwen, ali taj Löwen je jači nego lani. Nantes je strašna momčad, ima ih sedam-osam, no, kada igraju... Nikad nisam vidio takvu dominaciju kao njihovu nad PSG-om. Wisla? Opasna, mlada, poletna... Nama budi dobre uspomene jer smo tamo igrali za bod oslabljeniji no ikad, ali...

Bit ćemo pravi

Szeged će biti prvi ZG protivnik uskoro, a -9 je bilo nedavno na turniru u Austriji?

- Dobro, oni imaju širinu, kvalitetu, mi smo imali problema, bili smo preumorni od puno treninga i utakmica, zadnji dan turnira. Nije bilo realno. Bit će bolje u Zagrebu, uvjeren sam.

Liga prvaka ove sezone, vidite li nekog favorita u obilju kvalitete?

- Vidim Barcelonu, strašna momčad. Mem, Jallouz i N’Guessan pale strašno, a imaju sustav, ritam, odlične vratare. Meni su oni apsolutno top po ovom što sam vidio.

I onda u Kristianstadu?

- Nekako očekujem da ćemo biti pravi. Bilo bi sjajno otvoriti sezonu dobro. Lani nismo pa se sve pretvorilo u patnju. Nismo loši, a sa Žarkom Markovićem smo sigurno dobili. Šteta što nismo kompletni, ali nikad nije bilo tako, pa smo preživjeli. I sad ćemo uvjeren sam - zaključio je Domagoj Pavlović.

Linker
28. travanj 2024 15:47