RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
SPEKTAKL LIGE PRVAKA

Zagreb u nikad težoj skupini: ‘Svi trče, ne samo Sagosen, ali od njega dosta polazi, morat ćemo biti fokusirani‘

Zagreb u Areni dočekuje norveški Kolstad sa Sanderom Sagosenom
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 28. rujan 2023. 11:00

Za početak, treba zaboraviti sve što se događalo protiv Kiela, ali i sve što se događalo protiv PSG-a. Dolazak Kolstada u Zagreb u četvrtak na neki način je početak Lige prvaka za zagrebaše ove sezone. Priča je vrlo jednostavna. Zagreb traži prolaz u skupini Lige prvaka koja nikad nije bila teža nego ove sezone. U toj skupini je sedam protivnika od kojih su četiri izrazito jaka i protiv kojih ima pravo na nadu, ali na plan za bodove unaprijed, nikako ne. To su Kiel, Kielce, PSG i Aalborg.

Norveška u malom

S druge stane postoje tri kluba s kojima se Zagreb mora pohrvati za dva mjesta koja će još voditi u osminu finala. To su Pelister, Szeged i Kolstad. Pelister zvuči realno, no ne i jednostavno kako se mnogima čini, ali Kolstad i Szeged su iznimno snaže europske momčadi i bit će veliki izazov za Zagreb. Plan od četiri boda protiv Pelistera, po dva domaća sa Szegedom i Kolstadom i dva ako se negdje zalome za prolaz Lige prvaka izgleda najrealniji i zato je dolazak Kolstada u Zagreb iznimno važan.

To znači da Zagreb mora bi pravi, da ne smije izgledati kako je izgledao protiv Kiela, jer takav se nema čemu nadati. Uzeti Pariz zdravo za gotovo se ne smije, premda je u Parizu moglo i bolje završiti. No, to je uvijek tako kada su očekivanja mala. Sada su očekivanja veća, momčad se s njima mora nositi. Utakmica traje 60 minuta i na sve u njoj momčad mora biti spremna.
Zdravstvena situacija je povoljna, bit će kompletni, što je u Zagrebovom slučaju iznimno važno. Andrija Nikolić, koji se iznenadno našao u funkciji šefa, neke stvari je pomaknuo, ali to sada mora potvrditi i u Areni u četvrtak treba očekivati sasvim drugačiji Zagreb nego protiv Kiela. Nije dovoljno reći, treba se pokazati.
Andrija Nikolić je i te kako svjestan toga.
- Protivnik je Norveška u malom. Puno trče i u tome ćemo morati biti puno bolji u odnosu na Pariz. Znamo ta imena, Sagosen, Bergerud, Johannessen, trener je bivši izbornik Berge. Problem im je ozljeda desnog vanjskog Røda i to što imaju nešto kraću klupu, što bi trebao biti naš adut.

image
MARKO TODOROV Cropix

Pokrenuli ste se u Parizu, no ostaje pitanje možete li igrati sa 16 igrača utakmicu?
- Moramo igrati sa 16 igrača da bismo izdržali takav tempo posebno kada se utakmica u drugom dijelu lomi. S devet igrača je to nemoguće izdržati protiv bilo koga. Trčanje nazad moramo popraviti, ali i trčanje naprijed u dosta situacija.
Kolstad nema Steinsa, ali…
- Imaju Sagosena i naviku brzog rukometa. Oni ne žele puno biti u obrani, teže golovima. Tu je ključ naša disciplina u napadu, jer svaka greška dovodi do njihove omiljene šanse, a to je trčanje za lagani gol.
Bit će teško napadati tandem Vetle Aga - Gullerud?
- Jesu jaki, ali kada se tu dogode rotacije to je nešto drugo, a postoje i dvojka i petica u obrani. Napadali smo i Karabatića u Parizu, pa je bilo OK, dakle, može se.
Izgubili su u subotu u Norveškoj ligi?
- Gledali smo, vidjeli smo. Imali su loše prvo poluvrijeme u kojem im golman nije obranio ni loptu, a Runarov je skupio u tom periodu mislim 15. Kasnije su probali stizati, ali nije išlo.

Ozbiljna su momčad

Kakvo je zdravstveno stanje u momčadi?
- Svi su OK osim Srne koji ima manju ozljedu zgloba, ali će biti spreman za utakmicu. Moralesov zglob je OK nakon što je stradao u Parizu.
Luku Klaricu čeka veliki posao, najviše protiv Gørana Johannessena.
- Pobjeda bi mi bila najbolji poklon za rođendan koji je bio u utorak. Kolstad je ozbiljna momčad, mi imamo svoje šanse u nekim taktičkim segmentima. To je momčad prepuna iskustva, neće biti lako, niti smo mi favoriti, ali smo motivirani za prve bodove ove sezone. Što se Johannessena tiče, sve ovisi o njegovom danu. Znam kakav je igrač, premda nisam protiv njega igrao, ali sam ga puno puta gledao. Nekad zna fascinirati, ali ne ide mu uvijek. Ima vrhunski šut, jaku polukontru koja je sa Sagosenom njihov najveći adut. Ne boji se baciti pas i lako se onda stvaraju viškovi za krila. To je njihova velika snaga.

Nije trn u oku

Promjena trenera?
- Andrija je s nama od starta sezone, poznaje nas pet-šest godina, bio nam je trener u mladim uzrastima i na počecima. Momčad ga je prihvatila, napad smo posložili i to je to - zaključio je Luka Klarica.
A jedini upitni za nastup Zvonimir Srna kaže:
- Ma, bit će sve OK. Njima je prva sezona u Ligi prvaka, vuku jako, brzi su i moramo popraviti neke detalje iz Pariza gdje je atmosfera bila OK, gdje smo se držali svi skupa i izgledali dobro.
Kako zaustaviti Sagosena?
- Igrao sam protiv njega dok je bio u Parizu i Kielu. On je sjajan igrač, mučile su ga ozljede zadnje vrijeme. Sam ga ne može nitko zaustaviti, on je njihov najbolji igrač i u igri 6 na 6 i u polukontri. Trebalo bi ga biti lakše zaustaviti nego Steinsa koji je stvarno trn u oku. Svi trče, ne samo on, ali od njega dosta polazi i morat ćemo biti fokusirani - zaključio je Srna.
Plan očito postoji i sada je sve na terenu.

Linker
30. travanj 2024 07:22