Nenad Dugi / Cropix
NENAD KLJAIĆ

'Zar sam ja kriv za SP? Potrčci su mi smjestili. Sve ću reći, neću više šutjeti'

'Njima sam ja glavni krivac za neuspjeh reprezentacije, glavni krivac što je reprezentacija igrala tako kako je, što ne provodim njihovu politiku kako su si oni zamislili...'
Piše: Jelena KolarObjavljeno: 02. veljača 2011. 10:14

Nenada Kljaića smjena nije iznenadila. Iako mu jučer do podneva nitko službeno nije rekao da više nije trener te da poslijepodne više ne treba voditi trening, na tu je vijest bio spreman nekoliko dana. Odnosno, praktički od kada je preuzeo momčad prije deset mjeseci.

- Kad su me prvi put smijenili, imali su koliko-toliko dobar razlog, ali ni tada to nije bila smjena zbog poraza već su bili drugi razlozi, sve je bilo planirano unaprijed, samo se tražio povod. Ovaj put je isto - počeo je Kljaić, potpuno razočaran i ogorčen.

Razlog smjene je - kažu u klubu - istek trenerske licence...

- To je smiješno - bila je prva reakcija kad smo mu otkrili službeni razlog.

- Licenca mi nije produžena po direktivi jer ja imam osnovu da mi se produži. Naime, piše da za licencu treba ili upisati tečaj HOO-a, ili upisati višu trenersku, ili upisati Kineziološki fakultet. A ja sam apsolvent na Kineziološkom fakultetu, imam položeno 70-80% ispita, položeno usmjerenje rukomet na četvrtoj godini.

Uslijedilo je objašnjenje:

- Još prije nekoliko mjeseci bio sam na razgovoru kod Dinka Vulete, koji mi je rekao da se mogu upisati na posljednju godinu Više trenerske škole, na posljednji semestar jer imam položene sve uvjete i da ne moram slušati ništa nego samo položiti to što trebam. Nakon toga sam išao kod dekana Jukića, koji mi je rekao, “kad si već odslušao fakultet, zašto ne diplomiraš”. Objasnio sam mu da sam prekinuo fakultet jer sam imao ozljedu leđa i nisam mogao položiti gimnastiku, jedini praktični predmet koji mi je ostao, otišao u Njemačku i posvetio se drugim stvarima - počeo je Kljaić.

- Dekan mi je rekao da po novom zakonu ako ti ostane jedan praktični predmet koji nisi položio, možeš donijeti liječničku potvrdu i ne moraš raditi praktično, nego samo polagati ostalo. Rekao mi je tada da je bolje za mene da to položim, da ćemo se dogovoriti kad mogu na ispite i dodao, “nakon što to položiš, bit ćeš profesor, imat ćeš VSS, a ne višu stručnu spremu koju dobiješ kroz seminare”. I to su u klubu znali.

U očekivanju toga, otišao je na trenerski seminar u Zadar da bi dobio produženje licence.

- Kad sam došao u Zadar na seminar, već prvi dan mi je bilo rečeno “nećeš dobiti licencu”. To je bilo prije izjava koje sam dao o reprezentaciji, a i prije sam čuo od ljudi koji su me zvali iz Švedske da su se u Švedskoj bavili više sa mnom i pljuvanjem po meni nego s reprezentacijom.

Tko su to “oni”?

- Oni? To su raznorazni potrčci iz Saveza, koji su se svi tu dobro “uguzili”. Ima onaj vic “Mujo, Haso ne talasaj”, to je otprilike ta priča. Njima sam ja glavni krivac za neuspjeh reprezentacije, glavni krivac što je reprezentacija igrala tako kako je, što ne provodim njihovu politiku kako su si oni zamislili. Oni nisu bili sretni s mojim izborom otpočetka i otpočetka su pričali “zašto igra ovaj, a ne onaj” i non-stop “futrali” Gopca o tome. Imao sam informaciju da se već na letu za Švedsku pričalo o meni i da ne valja ovo, da ne valja ono. I da sad nije licenca, onda bi našli razlog da sam uvrijedio gospodina nedodirljivoga, ili sam možda napravio nešto drugo, lako je naći. Ili bi me čekali na nekom prvom kiksu, već bi našli nešto jer otpočetka su me htjeli eliminirati.

Kljaić je želio naglasiti:

- A ovo s licencom je smiješno jer je odgovor da nemam pravo na nju došao 28. siječnja (rok za produženje je bio 31. I), a ja sam tek jučer popodne u klubu, kad je već bilo prekasno, vidio da ta potvrda postoji. A teoretski sam mogao kad su oni rekli “ne”, uzeti papire, otići u HOO i upisati tečaj i dobio bih licencu. No, i to je apsurdno jer bih po tome, samo s upisanim tečajem bio dobio licencu - u zaključku će Kljun.

- Ali sve je rađeno po direktivi, jer u krajnjoj liniji, mogao sam voditi momčad kao i do sada. Što misle, da bih s tim papirom bio pametniji? Da sam bez njega gluplji? Nisam. Mogao sam voditi kao predstavnik momčadi, jer po tom novom zakonu puno naših proslavljenih trenera nema licencu.

Bit će još puno toga

Zna li možda tko još nema licencu?

- Ne znam, ali to zna Goluža. On je isto po direktivi govorio i ono što je govorio na presici. Umjesto da se koncentrira kako će pobijediti utakmice, valjda je imao online vezu imam li ja licencu ili ne.

Tko mu je u Zadru prvi dan rekao da neće dobiti licencu?

- Lidija Bojić mi je rekla da moram donijeti potvrdu, a kad sam donio potvrdu, opet su rekli “ne”. Gadi mi se ovo sve, zgadio mi se sport i rukomet kod nas, ovo je dno dna i ovaj puta ću ići do kraja.

Koji je po vama osnovni razlog zašto su vas htjeli maknuti?

- Reći ću na presici sve, strpite se još malo, bit će još puno toga.

Linker
08. svibanj 2024 19:25