Cropix
POTPUNI PARADOKS

Zaštita zdravlja na hrvatski način: Na 59 utakmica ovog vikenda nema nikakvog straha od širenja zaraze!

Iste igračice zbog korone u jednom natjecanju ne smiju, a u drugom istovremeno smiju igrati!?
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 17. travanj 2021. 09:46

Kad je Upravni odbor HRS-a na svojoj sjednici održanoj 8. travnja donio odluku o višetjednom prekidu liga, a riječ je o Paket 24 Premijer ligi rukometaša, 1. HRL rukometašica, Prvim ligama Jug i Sjever rukometaša i tri druge lige rukometašica u obrazloženju je navedeno, citiramo sa službene stranice HRS-a:

“Procjena je čelnih ljudi HRS-a da bi se do tada sve igračice i igrače, stručne stožere, odnosno sve one koji sudjeluju u natjecanju, a misli se na suce, delegate, mjeritelje vremena, moglo procijepiti. U danima kad korona virus buja kao gljive poslije kiše, i sve je više igrača koji su zaraženi, a klubova u karanteni, briga za zdravlje mora nam biti najvažnija.”

7 utakmica u 15 dana!

Istovremeno, prvenstvo U16 rukometašica i U17 rukometaša je najnormalnije nastavljeno što sugerira da u toj populaciji “koronavirus ne buja poput gljiva poslije kiše”. Ili da njihovo zdravlje ne mora biti najvažnije? Ružno zvuči ovakvo pitanje, naravno, ali potpuni je paradoks zaustaviti neke lige, a nastaviti druge u kojima sudjeluju klubovi iz cijele Hrvatske, a u mnogima ili većini njih isti igrači(ce) igraju neke zaustavljene i neke nastavljene lige.

Za ilustraciju - usporedili smo sastave ženskog kluba Osijek, čija je druga ekipa Osijek 2 član zaustavljene Druge lige Sjever rukometašica i njihovog U16 sastava, koji je član nastavljenog prvenstva 1. HRL U16 u posljednjim odigranim utakmicama. Čak 12 istih igračica, po odluci UO HRS-a, u isto vrijeme jedno prvenstvo smije igrati, a drugo ne smije.

Uspoređujući sastave Lokomotive 2 koja se natječe u Drugoj ligi Zapad i njihove U16 ekipe koja se natječe u 1. HRL U16 na primjeru posljednjih odigranih utakmica (31. ožujka Lokomotiva 2 i 11. travnja sastav U16) “poklapa se” 11 igračica. Jedno prvenstvo im je zaustavljeno i to 3 kola prije kraja, drugo je nastavljeno, u jednom smiju, u drugom ne smiju igrati. Iste igračice.

Usput, ali ne manje bitno, u trenutku kad se zaustavlja natjecanje u 7 liga, imamo i slučaj da je ŽRK Umag tražio od HRS-a prekid U16 prvenstva, ali su dobili odbijenicu, pa je istarski klub objavio priopćenje u kojem piše: “Prema voditeljima natjecanja poslali zamolbu za odgađanjem kompletnog U16 natjecanja do povoljnije epidemiološke situacije radi zaštite zdravlja djevojčica. Naša zamolba nije usvojena uz obrazloženje da do 25. 4. trebamo odigrati sve zaostale utakmice kako bi završnica u Poreču početkom svibnja bila regularna”. Za Umag je to u tom trenutku značilo, kako su napisali, da 7 utakmica moraju odigrati u 15 dana.

Cijepenje još ‘visi’?

Kad smo kod U17 i U16 prvenstava, žensko okuplja puno manje klubova i pri kraju je, neki su klubovi odigrali sve utakmice pa je ove nedjelje prema rasporedu, koji se jasno vidi na stranici HRS-a, “samo” 8 utakmica, ali se zato u subotu i nedjelju igra čak 51 (!?) utakmica 1. HRL U17 u pet regija. I nastavit će se igrati do kraja travnja.

A cijepljenje? Nakon što su klubovi dobili dopis iz HRS-a u kojem je pisalo “Održan je i sastanak vodstva HRS-a s vodstvo HZJZ-a i dogovoreno je cijepljenje svih sudionika hrvatskih rukometnih liga čije je natjecanje odobreno i odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite”, dobili su i novi u kojem piše “Budući da pregovori s HZJZ ulaze u završnu fazu, želja nam je da što spremniji dočekamo trenutak kada će nam cjepivo i cijepljenje biti odobreni”.

Iste igračice jedno prvenstvo ne smiju, a drugo smiju igrati

Ne smiju igrati

Iva Ledenčan
Renata Petrović
Leona Grgić
Iva Prčić
Mia Jozanović
Iva Perić
Nina Gardaš
Ema Jelečević
Dea Čivić
Lea Vuković
Ana Jonek
Ana Kragujević
Josipa Josipović
Nika Malovan
Lucija Nikolić
Anja Čanađija


Sastav Osijeka 2 iz njihove posljednje odigrane utakmice 2. HRL Sjever prije prekida.

Smiju igrati

Iva Ledenčan
Renata Petrović
Leona Grgić
Iva Prčić
Mia Jozanović
Iva Perić
Nina Gardaš
Ema Jelečević
Dea Čivić
Lea Vuković
Ana Jonek
Ana Kragujević
Katarina Sablić
Klaudija Bračko
Lucija Grof
Nina Zelić


Sastav Osijeka U16 iz njihove posljednje utakmice U16 prvenstva koje se nastavilo igrati

Lokomotivin raspored u okviru 'brige za zdravlje'

Lokomotiva je jedini naš klub koji još igra u Europi, a 1. i 8. svibnja Zagrepčanke očekuju finalne utakmice Europskog kupa protiv španjolske Malage.

Lokosice zbog prethodnih europskih obveza i dva slučaja kad je ekipa završila u izolaciji imaju još tri neodigrane domaće utakmice (dvije u 1. HRL žene i četvrtfinalnu utakmicu Kupa).

E sad, polufinale i finale ženskog Kupa je zakazano za 14. i 16. svibnja što znači da se susret Lokomotiva - Sesvete mora odigrati ranije, a od 22. svibnja (kad se po odluci UO HRS-a nastavlja 1. HRL žena) Lokomotiva bi do 19. lipnja trebala odigrati 6 utakmica preostalih kola plus negdje utrpati i dvije dosad neodigrane.
Izvedivo? Sve je izvedivo.

A zdravo za igračice?

Raspored Lokomotive do kraja 1. HRL:

Bjelovar - Lokomotiva ?
Umag - Lokomotiva ?
1234 Virovitica - Lokomotiva 22.5.
Lokomotiva - Koka 26.5.
Dalmatinka - Lokomotiva 2.6.
Lokomotiva - Osijek 5. 6.
Split 2010 - Lokomotiva 12. 6.
Lokomotiva - Murvica 19. 6.

Linker
16. travanj 2024 20:05