Luka Cindrić je najbolji hrvatski rukometaš godine

 ANTE CIZMIC Cropix
ANKETA SN

Zna se tko su najbolji rukometašica i rukometaš u Hrvatskoj - Ana Debelić i Luka Cindrić obranili titule

U tradicionalnoj anketi Sportskih novosti i u organizaciji HRS-a, u Poreču su po 29. put proglašeni najuspješniji rukometni pojedinci i sudački par za proteklu godinu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 08. siječanj 2023. 21:16

Već po tradiciji u siječnju, uoči velikog rukometnog natjecanja, u ovom slučaju SP rukometaša u Švedskoj i Poljskoj, po 29. puta u Poreču su u poluvremenu utakmice Croatia Cupa Hrvatske i Izraela proglašeni najbolji u Hrvatskoj za proteklu 2022. godinu.

Birali su novinari, izbornici i čelnici hrvatskog rukometa, njih 29. Glasovalo se sustavom 3-2-1, za po pet nominiranih u konkurenciji rukometašica, rukometaša i sudačkih parova, dok je posebna komisija SN tradicionalno birala najboljeg trenera. Naslove od lani obranili su Ana Debelić, Luka Cindrić i sudački par Marija Gubica i Boris Milošević, dok je naslov najboljeg trenera, nakon Nenada Šoštarića, pripao Ivici Obrvanu.

Kod rukometaša nominirani su bili Luka Cindrić, europski prvak s Barcelonom, Igor Karačić, finalist LP s Kielcem, Halil Jaganjac, najbolji strijelac Europske lige, Tin Lučin, najbolji igrač reprezentacije na prošlom Euru i David Mandić, prvo ime Zagreba za dva naslova prošle sezone na domaćim terenima.

Kod rukometašica Ana Debelić, prvakinja Europe s Vipersom iz Kristiansanda, Stela Posavec dovela je Lokomotivu do domaćeg naslova, Dejana Milosavljević bila najbolja za domaći Kup Podravke, a sjajne nastupe u reprezentaciji imale su Tea Pijević i Valentina Blažević na Euru u Sloveniji.

Kod sudaca sa finalom Lige prvaka Gubica i Milošević bili su favoriti, tu su najbolji sudački parovi godina uz njih Cindrić - Gonzurek i Jurinović - Mrvica, braća Lončar bila su na Euru mladih u Sloveniji, a Bosak i Herceg istaknuli su se u domaćim natjecanjima.

Kod trenera Ivica Obrvan osvojio je dva domaća naslova sa Zagrebom superuvjerljivo i bez izgubljenog susreta u finišu, ali i 11 bodova u Ligi prvaka. Nenad Šoštarić sagradio je Lokomotivu, koja je nakon niza godina uspjela srušiti Podravku, Goran Mrđen tu je istu Podravku u teškoj situaciji dignuo na noge i s njom osvojio Kup Hrvatske. Silvio Ivandija Sesvete je napravio trećom momčadi Hrvatske iza Zagreba i Nexe, otišao do završnice Kupa, prošao dva kola u Europi ove sezone. S izborničke strane nismo dotaknuli vrhove, možda je to Šoštarićev odlazak s reprezentacijom na Euro i prolazak prvog kruga istog.

Rekorderi izbora sada su sudački par Gubica - Milošević sa 14 kristalnih lopti, kod trenera to je Lino Červar sa 11, kod rukometašica Andreja Kobetić sa 9, a kod rukometaša super tandem Ivano Balić i Domagoj Duvnjak s po pet kristalnih lopti. Luka Cindrić im se približio s četvrtom.

image

Ana Debelić je obranila naslov najbolje hrvatske rukometašice

RONALD GORSIC Cropix

Poznato je da je prošle godine izbor u Osijeku zaobiđen zbog korona pandemije, pa je ovo na neki način bio povratak na teren nakon što je godinu ranije izbor održan također u Poreču.

Inače, bila je to godina u kojoj smo se nakon korone vratili u dvorane, ali je rat u Ukrajini prekinuo idilu, pa su Bjelorusija i Rusija izbačeni iz svih natjecanja do daljnjeg.

Rukometaši su igrali Europska prvenstva. Seniori su bili u Mađarskoj i Slovačkoj. Zlato je pobijedila Švedska koja je u finalu svladala Španjolsku 27:26, a brončana je Danska nakon pobjede nad Francuskom 35:32 nakon produžetka. Hrvatska je u korona kaosu bila osma. Juniori ili U-20 igrali su svoj Euro u Portugalu. Zlato je odnijela Španjolska pobjedom nad domaćinom 37:35, Hrvatska je bila tek 14. Kadeti ili U-18 su Euro igrali u Crnoj Gori. Zlatna je Španjolska pobjedom protiv Švedske 34:32, Hvatska je bila peta.

U Europi kod rukometaša Ligu prvaka osvojila je Barcelona, Europa ligu na čijoj je završnici bio naš Nexe Benfica iz Lisabona, a Europa kup norveški Naerbo. Super Globe, svjetsko klupsko prvenstvo u Kataru pripalo je Magdeburgu, a SEHA liga je i ove godine pripala Veszpremu koji je na F4 u Zadru u finalu svladao Zagreb. Dva domaća naslova osvjio je Zagreb oba protiv Nexea. Pjeskaši su bili svjetski prvaci, Lucijan Bura MVP SP i osvojili Svjetske Igre neolimpijskih sportova, te proglašeni momčadi godine u izboru HOO.

Kod rukometašica na seniorskom Euru u Sloveniji slavila je Norveška u finalu bolja od Danske. Hrvatska je završila deseta. Juniorke ili U-20 igrale su SP u Sloveniji. Zlatna je Norveška sa 31:29 protiv Mađarske, Hrvatska je bila dvanaesta. Kadetkinje ili U-18 su SP igrale u Makedoniji. Zlatna je Koreja sa 31:28 pobjedom protiv Danske, a Hrvatska je bila jedanaesta.

Ligu prvakinja je po drugi puta uzastopno osvojio norveški Vipers iz Kristiansanda, Europsku ligu njemački Bietingheim, a Europa kup Gran Canaria.

Na domaćim terenima prvenstvo je osvojila Lokomotiva, a Kup Podravka, u oba slučaja u međusobnim dvobojima...

REZULTATI PO KATEGORIJAMA

RUKOMETAŠICA GODINE

1. Ana Debelić 71 bod

2. Tea Pijević 40 bodova

3. Stela Posavec 36 bodova

4. Valentina Blažević 23 boda

5. Dejana Milosavljević 4 boda

RUKOMETAŠ GODINE

1. Luka Cindrić 79 bodova

2. Igor Karačić 48 bodova

3. Halil Jaganjac 23 boda

4. Tin Lučin 16 bodova

5. David Mandić 8 bodova

SUDAČKI PAR GODINE

1. Gubica - Milošević 84 boda

2. Jurinović - Mrviza 44 boda

3. Cindrić - Gonzurek 31 bod

4. D. Lončar - Z. Lončar 10 bodova

5. Bosak - Herceg 5 bodova

TRENER GODINE

Ivica Obrvan

‘Teže je bilo suditi derbi u Poljskoj, nego finale Lige prvaka‘

Traje to,evo, 14 godina u nizu. Kada su 2009. prvi puta ponijeli kristalne lopte Sportskih novosti, malo je tko mogao naslutiti da će danas biti rekorderi našeg izbora. Matija Gubica i Boris Milošević najbolji su sudački par u Hrvatskoj u 2022. godini.

Danas su jedan od najcjenjenijih sudačkih parova, vodili su skoro sva velika finala, a prošlu godinu obilježilo je finale Lige prvaka, izuzetan susret koji su u Kölnu odigrali Barcelona i Kielce. Tradicionalni su sudionici velike scene, bili su lani nominirani za Euro, ali ih je pokosila korona kao mnoge, a ove godine su na SP u Švedskoj i Poljskoj, na koje su otputovali u nedjelju, pa nisu stigli do Poreča preuzeti nagradu.

Još jedna odlična sezona je iza vas. Koji je bio najteži trenutak iste?

- Najteže je pala činjenica da zbog koronavirusa nismo mogli suditi Euro u Mađarskoj i Slovačkoj. Dvije utakmice smo spojili, a onda je pozitivni nalaz presudio. A na terenu je svakako najteže bilo finale prvenstva Poljske u Plocku, između Wisle i Kielca. Pozvani smo od Poljskog saveza kao neutralni da pomognemo i to što se tamo odigralo je jedna od najtežih utakmica naše karijere uopće. Bio je to u pravom smislu riječi rat, na neki način cirkus na terenu začinjen s pregršt isključenja i s čak pet crvenih kartona. Tako što nam se u karijeri nikad nije dogodilo. To zaista nije bilo normalno, a imali smo godinu prije jako tešku utakmicu Danske i Egipta u četvrtfinalu SP-a - priča Boris Milošević.

Sudili ste i finale Lige prvaka i ključne utakmice Zagreba i Nexea...

- U finalu Lige prvaka je pritisak, jer je finale dvije najbolje momčadi u Europi u tom trenutku, a su momčadi bile super korektne, tako da to finale nije bilo ni približno zahtjevno kao utakmica u Plocku. Nije bilo ni finale Kupa Zagreba i Nexea, ni prvenstveni dvoboj, makar je bilo neugodnih situacija. Na kraju je sve ispalo dobro.

Čega ćete se još sjetiti ove sezone?

- Utakmice Veszprem - Barcelona u skupini Lige prvaka koja je bila vrhunska rukometna predstava. Bilo je puno izazova i na kraju možemo biti zadovoljni. Idu novi, SP u Švedskoj... - zaključuje u ovom slučaju glasnogovornik para Boris Milošević.

I tko zna što još, u lovu su i na OI u Parizu 2024. godine i sudeći po rejtingu koji imaju teško ih što može udaljiti od njih. Izazov je tim veći jer su Tokio 2021. godine zbog korone morali otkazati. Inače, mogu suditi do olimpijske 2028. i Los Angelesa tako da ih još možemo očekivati u vrhu.

Zlatni pijesak čeka Pariz!

Nije uobičajeno, ali svakako će trebati razmisliti o uvrštavanju najboljih rukometaša na pijesku u tradicionalni izbor. Posebno to kada će rukomet na pijesku ući u olimpijsku obitelj što bi se trebalo dogoditi na OI u Parizu. Taj rukomet na pijesku u prošloj godini je osvojio dva velika zlata, svjetsko u grčkom Heraklionu i Svjetske igre neolimpijskih sportova u američkom Birminghamu. U izboru HOO nagrađeni su naslovim najbolje momčadi u 2022. godini!

Rukomet na pijesku u Parizu je od MOO-a izabran za biti pokazni sport i kako stvari stoje ova Hrvatska trebala bi nam biti veliki adut na tom putu. To bi bila nagrada za sve što su učinili proteklih godina, od prvog svjetskog zlata u Španjolskoj kada se rukomet na OI uopće nije spominjao u olimpijskom kontekstu.
Hrvatski rukometaši osvoji su čak 18 medalja na velikoj sceni, od prve kada je 2005. stigla bronca sa Svjetskih igara u Duisburgu. Četiri puta prvaci Europe, triput svijeta i jednom pobjednici Svjetskih igara. To treba moći. Trajati više od 20 godina!

Ivan Jurić ima 18 medalja sa seniorskom reprezentacijom, po čemu je sada najbolji hrvatski rukometaš na pijesku u povijesti. Jurić ima svih osam hrvatskih zlata s velikih natjecanja, jer se svjetskima pribrajaju i četiri europska.

Raste rukomet na pijesku, raste broj naslova u našoj riznici i to svakako zaslužuje pljesak i da ih se sjetimo.

Kako su glasali novinari i rukometni dužnosnici u anketi Sportskih novosti

Renata Beluhan (Sportske novosti)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Valentina Blažević

3. Tea Pijević

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Halil Jaganjac

3. Igor Karačić

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Cindrić - Gonzurek

3. Jurinović - Mrvica

Marko Bilić (Slobodna Dalmacija)

Rukometašica godine

1. Valentina Blažević

2. Tea Pijević

3. Ana Debelić

Rukometaš godine

1. Tin Lučin

2. Luka Cindrić

3. Igor Karačić

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Cindrić - Gonzurek

Ante Breko (SPTV - Sport nedjeljom)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Tea Pijević

3. Stela Posavec

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. Halil Jaganjac

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Cindrić - Gonzurek

3. D. Lončar - Z. Lončar

Filip Brkić (RTL Televizija)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Valentina Blažević

3. Stela Posavec

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. Tin Lučin

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Cindrić - Gonzurek

Goran Čičin-Mašansker (Sportske novosti)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Tea Pijević

3. Stela Posavec

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. Halil Jaganjac

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Cindrić - Gonzurek

Igor Duvnjak (Novi list)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Tea Pijević

3. Stela Posavec

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. David Mandić

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Z. Lončar - D. Lončar

Ines Goda Forjan (RTL Televizija)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Stela Posavec

3. Dejana Milosavljević

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. Tin Lučin

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Z. Lončar - D. Lončar

Tomislav Grahovac (Hrvatski rukometni savez)

Rukometašica godine

1. Tea Pijević

2. Valentina Blažević

3. Ana Debelić

Rukometaš godine

1. David Mandić

2. Luka Cindrić

3. Tin Lučin

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Cindrić - Gonzurek

Hrvoje Horvat (Hrvatski rukometni savez)

Rukometašica godine

1. Stela Posavec

2. Ana Debelić

3. Tea Pijević

Rukometaš godine

1. Tin Lučin

2. Igor Karačić

3. Luka Cindrić

Sudački par godine

1. Cindrić - Gonzurek

2. Gubica - Milošević

3. Bosak - Herceg

Viki Ivanović (Hrvatska televizija)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Tea Pijević

3. Stela Posavec

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. David Mandić

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Cindrić - Gonzurek

Romano Janečić (Arenasport TV)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Stela Posavec

3. Dejana Milosavljević

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. Halil Jaganjac

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Cindrić - Gonzurek

Krešimir Lacković (Glas Slavonije)

Rukometašica godine

1. Tea Pijević

2. Ana Debelić

3. Valentina Blažević

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Halil Jaganjac

3. Igor Karačić

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Cindrić - Gonzurek

3. Z. Lončar - D. Lončar

Davor Lulić (HRT - RADIO ZAGREB Programski odjel Sport)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Tea Pijević

3. Stela Posavec

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. Halil Jaganjac

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Bosak - Herceg

Mladen Miletić (Večernji list)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Tea Pijević

3. Stela Posavec

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Tin Lučin

3. Halil Jaganjac

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Z. Lončar - D. Lončar

Dubravko Miličić (24 sata)

Rukometašica godine

1. Stela Posavec

2. Tea Pijević

3. Dejana Milosavljević

Rukometaš godine

1. Halil Jaganjac

2. Luka Cindrić

3. Tin Lučin

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. D. Lončar - Z. Lončar

Damir Mrvec (Večernji list)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Tea Pijević

3. Valentina Blažević

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. Tin Lučin

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. D. Lončar - Z. Lončar

Siniša Ostoić (SEHA liga)

Rukometašica godine

1. Valentina Blažević

2. Tea Pijević

3. Ana Debelić

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. Tin Lučin

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Cindrić - Gonzurek

Jura Ozmec (Sportska televizija)

Rukometašica godine

1. Stela Posavec

2. Tea Pijević

3. Ana Debelić

Rukometaš godine

1. Halil Jaganjac

2. Luka Cindrić

3. Igor Karačić

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Cindrić - Gonzurek

3. Bosak - Herceg

Dražen Pinević (Sportske novosti)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Stela Posavec

3. Tea Pijević

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. David Mandić

3. Halil Jaganjac

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Cindrić - Gonzurek

Božo Sušec (Arenasport TV)

Rukometašica godine

1. Stela Posavec

2. Ana Debelić

3. Dejana Milosavljević

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. Tin Lučin

Sudački par godine

1. Jurinović - Mrvica

2. Cindrić - Gonzurek

3. Gubica - Milošević

Marko Šapit (Hrvatska televizija)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Stela Posavec

3. Valentina Blažević

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. Halil Jaganjac

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Cindrić - Gonzurek

3. Bosak - Herceg

Marko Šivak (HRT - RADIO ZAGREB Programski odjel Sport)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Stela Posavec

3. Tea Pijević

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. Halil Jaganjac

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Cindrić - Gonzurek

Nenad Šoštarić (Hrvatski rukometni savez)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Stela Posavec

3. Tea Pijević

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. Halil Jaganjac

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Z. Lončar - D. Lončar

Željka Švenda (StudioM)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Stela Posavec

3. Valentina Blažević

Rukometaš godine

1. Igor Karačić

2. Luka Cindrić

3. Halil Jaganjac

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Cindrić - Gonzurek

3. Z. Lončar - D. Lončar

Damir Tabaković (Media servis)

Rukometašica godine

1. Tea Pijević

2. Valentina Blažević

3. Ana Debelić

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. Halil Jaganjac

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Cindrić - Gonzurek

Marko Vidalina (City Radio)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Tea Pijević

3. Valentina Blažević

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. Halil Jaganjac

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Bosak - Herceg

Damir Žbulj (crosport.hr)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Valentina Blažević

3. Stela Posavec

Rukometaš godine

1. Igor Karačić

2. Luka Cindrić

3. Halil Jaganjac

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Cindrić - Gonzurek

3. D. Lončar - Z. Lončar

Predrag Žukina (Jutarnji list)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Tea Pijević

3. Stela Posavec

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3. David Mandić

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Cindrić - Gonzurek

Ivan Žurić (tportal)

Rukometašica godine

1. Ana Debelić

2. Valentina Blažević

3. Stela Posavec

Rukometaš godine

1. Luka Cindrić

2. Igor Karačić

3- Tin Lučin

Sudački par godine

1. Gubica - Milošević

2. Jurinović - Mrvica

3. Cindrić - Gonzurek

Povijest izbora

Rukometaš godine

1994. Patrik Ćavar

1995. Irfan Smajlagić

1996. Valter Matošević

1997. Patrik Ćavar (2)

1998. Venio Losert

1999. Zlatko Saračević

2000. Patrik Ćavar (3)

2001. Slavko Goluža

2002. Zlatko Saračević (2)

2003. Petar Metličić

2004. Ivano Balić

2005. Mirza Džomba

2006. Ivano Balić (2)

2007. Ivano Balić (3)

2008. Ivano Balić (4)

2009. Igor Vori

2010. Ivano Balić (5)

2011. Domagoj Duvnjak

2012. Ivan Čupić

2013. Domagoj Duvnjak (2)

2014. Domagoj Duvnjak (3)

2015. Domagoj Duvnjak (4)

2016. Manuel Štrlek

2017. Luka Cindrić

2018. Luka Cindrić (2)

2019. Igor Karačić

2020. Domagoj Duvnjak (5)

2021. Luka Cindrić (3)

2022. Luka Cindrić (4)

RUKOMETAŠICA GODINE

1994. Klaudija Bubalo

1995. Snježana Petika

1996. Ljerka Krajnović

1997. Snježana Petika (2)

1998. Snježana Petika (3)

1999. Snježana Petika (4)

2000. Vlatka Mihoci

2001. Barbara Stančin

2002. Snježana Petika (5)

2003. Snježana Petika (6)

2004. Maida Arslanagić

2005. Svitlana Pasičnik

2006. Svitlana Pasičnik (2)

2007. Svitlana Pasičnik (3)

2008. Andrea Penezić

2009. Andrea Penezić (2)

2010. Andrea Penezić (3)

2011. Andrea Penezić (4)

2012. Andrea Penezić (5)

2013. Andrea Penezić (6)

2014. Andrea Penezić (7)

2015. Marta Žderić

2016. Jelena Grubišić

2017. Andrea Penezić (8)

2018. Andrea Kobetić (9)

2019. Ivana Kapitanović

2020. Tea Pijević

2021. Ana Debelić

2022. Ana Debelić (2)

SUDAČKI PAR GODINE

1994. Vujnović - Mladinić

1995. Vujnović - Mladinić (2)

1996. Vujnović - Mladinić (3)

1997. Vujnović - Mladinić (4)

1998. Vlado Vujnović

1999. Vlado Vujnović (2)

2000. Anto Josić

2001. Siniša Rudić

2002. Josić - Rudić

2003. Josić - Rudić (2)

2004. Josić - Rudić (3)

2005. Sarajlić - Vukušić

2006. Sokol - Posavec

2007. Sokol - Posavec (2)

2008. Lovrić - Petković

2009. Gubica - Milošević

2010. Gubica - Milošević (2)

2011. Gubica - Milošević (3)

2012. Gubica - Milošević (4)

2013. Gubica - Milošević (5)

2014. Gubica - Milošević (6)

2015. Gubica - Milošević (7)

2016. Gubica - Milošević (8)

2017. Gubica - Milošević (9)

2018. Gubica - Milošević (10)

2019. Gubica - Milošević (11)

2020. Gubica - Milošević (12)

2021. Gubica - Milošević (13)

2022. Gubica – Milošević (14)

Napomena: Od ‘99 do ‘01 buran je samo jedan sudac

TRENER GODINE

1994. Zdravko Zovko

1995. Zdravko Zovko (2)

1996. Josip Šojat

1997. Velimir Kljaić

1998. Josip Glavaš

1999. Velimir Kljaić (2)

2000. Ivica Obrvan

2001. Slavko Bralić

2002. Lino Červar

2003. Lino Červar (2)

2004. Lino Červar (3)

2005. Lino Červar (4)

2006. Lino Červar (5)

2007. Josip Šojat (2)

2008. Lino Červar (6)

2009. Lino Červar (7)

2010. Lino Červar (8)

2011. Ivica Obrvan (2)

2012. Slavko Goluža

2013. Slavko Goluža (2)

2014. Slavko Goluža (3)

2015. Zdenko Kordi

2016. Željko Babić

2017. Nenad Šoštarić

2018. Lino Červar (9)

2019. Lino Červar (10)

2020. Lino Červar (11)

2021. Nenad Šoštarić (2)

2022. Ivica Obrvan (2)

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

U 29. izbor najboljih u Hrvatskoj u tradicionalnoj anketi Sportskih novosti i u organizaciji HRS-a održan u Poreču

Najbolji – Debelić, Cindrić, Gubica, Milošević i Obrvan

Dražen Pinević

Već po tradiciji u siječnju, uoči velikog rukometnog natjecanja u ovom slučaju SP rukometaša u Švedskoj i Poljskoj, po 29. puta u Poreču su u poluvremenu utakmice Croatia Cupa Hrvatske i Izraela progašeni najbolji u Hrvatskoj za proteklu 2022. godinu.

Birali su novinari, izbornici i čelnici hrvatskog rukometa, njih 29. Glasovalo se sustavom 3-2-1, za po pet nominiranih u konkurenciji rukometašica, rukometaša i sudačkih parova, dok je posebna komisija SN tradicionalno birala najboljeg trenera. Naslove od lani obranili su Ana Debelić, Luka Cindrić i sudački par Marija Gubica i Boris Milošević, dok je naslov najboljeg trenera nakon Nenada Šoštarića pripao Ivici Obrvanu.

Kod rukometaša nominirani su bili Luka Cindrić europski prvak s Barcelonom, Igor Karačić finalist LP s Kielcem, Halil Jaganjac najbolji strijelac Europa lige, Tin Lučin najbolji igrač reprezentacije na prošlom Euru i David Mandić prvo ime Zagreba za dva naslova prošle sezoen na domaćim terenima.

Kod rukometašica Ana Debelić prvakinaj Europe s Vipersom iz Kristiansanda, Stela Posavec dovela je Lokomotivu do domaćeg naslova, Dejana Milosavljević bila najbolja za domaći Kup Podravke, a sjajne nastupe u reprezentaciji imale su Tea Pijević i Valentina Blažević na Euru u Sloveniji.

Kod sudaca sa finalom Lige prvaka Gubica i Milošević bili su favoriti, tu su najbolji sudački parovi godina uz njih Cindrić – Gonzurek i Jurinović – Mrvica, braća Lončar bila su na Euru mladih u Sloveniji, a Bosak i Herceg istaknuli su se u domaćim natjecanjima.

Kod trenera Ivica Obrvan osvojio je dva domaća naslova sa Zagrebom superuvjerljivo i bez izgubljenog susreta u finišu, ali i 11 bodova u Ligi prvaka. Nenad Šoštarić je sagradio Lokomotivu koja je nakon niza godina uspjela srušiti Podravku, Goran Mrđen je tu istu Podravku u teškoj situaciji dignuo na noge i s njom osvojio Kup Hrvatske. Silvio Ivandija je Sesvete napravio trećom momčadi Hrvatske iza Zagreba i Nexe, otišao do Kup završnice, prošao dva kola u Europi ove sezone. S izborničke strane nismo dotaknuli vrhove, možda je Šoštarićev odlazak reprezentacijom na Euro i prolazak prvog kruga istog.

Rekorderi izbora sada su sudački par Gubica – Milošević sa 14 kristalnih lopti, kod trenera to je Lino Červar sa 11, kod rukometašica Andreja Kobetić sa 9, a kod rukometaša super tandem Ivano Balić i Domagoj Duvnjak sa po 5 kristalnih lopti. Luka Cindrić im se približio sa četvrtom, Ani Debelić i Ivici Obrvanu ovo je drugi naslov.

Poznato je da je prošle godine izbor u Osijeku zaobiđen zbog korona pandemije, pa je ovo na neki način bio povratak na teren nakon što je godinu ranije izbor održan također u Poreču.

Inače, bila je to godina u kojoj smo se nakon korone vratili u dvorane, ali je rat u Ukrajini prekinuo idilu, pa su Bjelorusija i Rusija izbačeni iz svih natjecanja do daljnjeg.

Rukometaši su igrali Europska prvenstva. Seniori su bili u Mađarskoj i Slovačkoj. Zlato je pobijedila Švedska koja je u finalu svladala Španjolsku 27:26, a brončana je Danska nakon pobjede nad Francuskom 35:32 nakon produžetka. Hrvatska je u korona kaosu bila osma. Juniori ili U-20 igrali su svoj Euro u Portugalu. Zlato je odnijela Španjolska pobjedom nad domaćinom 37:35, Hrvatska je bila tek 14. Kadeti ili U-18 su Euro igrali u Crnoj Gori. Zlatna je Španjolska pobjedom protiv Švedske 34:32, Hvatska je bila peta.

U Europi kod rukometaša Ligu prvaka osvojila je Barcelona, Europa ligu na čijoj je završnici bio naš Nexe Benfica iz Lisabona, a Europa kup norveški Naerbo. Super Globe, svjetsko klupsko prvenstvo u Kataru pripalo je Magdeburgu, a SEHA liga je i ove godine pripala Veszpremu koji je na F4 u Zadru u finalu svladao Zagreb. Dva domaća naslova osvjio je Zagreb oba protiv Nexea. Pjeskaši su bili svjetski prvaci, Lucijan Bura MVP SP i osvojili Svjetske Igre neolimpijskih sportova, te proglašeni momčadi godine u izboru HOO.

Kod rukometašica na seniorskom Euru u Sloveniji slavila je Norveška u finalu bolja od Danske. Hrvatska je završila deseta. Juniorke ili U-20 igrale su SP u Sloveniji. Zlatna je Norveška sa 31:29 protiv Mađarske, Hrvatska je bila dvanaesta. Kadetkinje ili U-18 su SP igrale u Makedoniji. Zlatna je Koreja sa 31:28 pobjedom protiv Danske, a Hrvatska je bila jedanaesta.

Ligu prvakinja je po drugi puta uzastopno osvojio norveški Vipers iz Kristiansanda, Europa ligu njemački Bietingheim, a Europa kup Gran Canaria.

Na domaćim terenima prvenstvo je osvojila Lokomotiva, a Kup Podravka, u oba slučaja u međusobnim dvobojima...

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

(ovo je onaj tekst koji sam najavio a nije išao prošlih godina, pa ga složi nekako uz ostale pobjednike)

Hrvatski rukometaši na pijesku u 2022. godini osvojili su svjetsko zlato u Grčkoj i Svjetske igre u SAD-u

Zlatni pijesak čeka Pariz!

Nije uobičajeno, ali svakako će trebati razmisliti o uvrštavanju najboljih rukometaša na pijesku u tradicionalni izbor. Posebno to kada je rukomet na pijesku ući u Olimpijsku obitelj što bi se trebalo dogoditi na OI u Parizu. Taj rukomet na pijesku u prošloj godini je osvojio dva velika zlata, svjetsko u grčkom Heraklionu i Svjetske Igre neolimpijskih sportova u američkom Birminghamu. U izboru HOO nagrađeni su naslovim najbolje momčadi u 2022. godini!

Rukomet na pijesku u Parizu je od MOO izabran biti pokazani sport i kako stvari stoje ova Hrvatska trebala bi nam biti veliki adut na tom putu. To bi bila nagrada za sve što su učinili proteklih godina od prvog svjetskog zlata u Španjolskoj kada se rukomet na OI uopće nije spominjao u olimpijskom kontekstu.

Hrvatski rukometaši osvoji su čak 18 medalja na velikoj sceni od prve kada je 2005. stigla bronca sa Svjetskih Igara u Duisburgu. Četiri puta prvaci Europe, triput svijeta i jednom pobjednici Svjetskih Igara. To treba moći. Trajati više od 20 godina!

Ivan Jurić ima 18. medalja sa seniorskom reprezentacijom, po čemu je sada najbolji hrvatski rukometaš na pijesku u povijesti. Jurić ima svih osam hrvatskih zlata sa velikih natjecanja, jer se svjetskima pribrajaju i četiri europska. Raste rukomet na pijesku, raste broj naslova u našoj riznici i to svakako zaslužuje pljesak i da ih se sjetimo. (drp)

Svjetsko prvenstvo Heraklion (Grčka)

Prvi krug

Urugvaj 2:0

Španjolska 2:1

Ekvador 2:0.

Drugi krug

Grčka 2:0

SAD 2:0

Argentina 2:0

Četvrtfinale

Norveška 2:0

Polufinale

Grčka 2:1

Finale

Hrvatska – Danska 2:0 (24:22, 22:18)

Suci: Martin i Johan Gomer (Švedska)

HRVATSKA: Marković (8); Dumečić 12, Jurić, Goričanec 2, Kolić, Bura 14, Dukes, Valentaković, Leko, Finek 18. Izbornik Mladen Paradžik

DANSKA: Jensen (4), Christiansen; Thomsen, Villumsen, Mogesen 4, Just 8, M. Anderssen 18, R. Andersen 6, Moss 8, Jansen. Izbornik Mie Larsen

Najefikasniji na SP i najbolje desno krilo SP Lucijan Bura 169 poena.

Svjetske Igre Birmingham (SAD)

Prvi krug

Novi Zeland 2:0 (26:10, 24:18)

Katar 2:0 (29:20, 22:18)

Drugi krug

Portoriko 2:0 (27:20, 24:13)

Argentina 1:2 (24:26, 22:16 - 14:16)

Polufinale

SAD 2:1 (32:18, 22:26 – 9:6)

Finale

Hrvatska – Katar 2:1 (14:17, 20:16 - 9:6)

Suci Nygaard i Primdahl (Danska)

HRVATSKA: Marković (3), Laus, Dumenčić 15, Jurić 4, Goričanec 8, Bura 6, Dukes, Valentaković 4, Leko 2, Finek 4. Izbornik Mladen Paradžik

KATAR: Soussi (9), Hassan; Amohamed, Mohamed, Murad, Denguir, Kenaui, Kakhi, Saleh. Izbornik Khaled Ali

Dominik Marković proglašen je najboljim vratarem, dok je Lucian Bura najbolje desno krilo turnira.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Luka Cindrić najbolji rukometaš Hrvatske za 2022. godinu

Fabregas mi je uzeo zadnji penal, ali važno da smo prvaci

Dražen Pinević

Barcelona je dvostruki uzastopni prvak Europe, a u njenom dresu taj prestižni naslov po drugi puta uzastopno ponio je Luka Cindrić. Ogulincu je to četvrti naslov najboljeg u našoj anketi i tako se na samo jedan približio Ivanu Baliću i Domagoju Duvnjaku koji su taj naslov osvojili po pet puta. Cindrić je prvi puta pobijedio 2017. godine, kada se na tron popeo s Vardarom, a to je ponovio i 2018. godine. Zanimljivo šest posljednjih naslova najbolji ponijeli su naši srednjaci Domagoj Duvnjak, Igor Karačić i Luka Cindrić i to je najbolji dokaz da su baš njih trojica udarni dio ove naše reprezentacije koja će uskoro na SP u Švedsku.

Čestitke za četvrtu kristalnu loptu i za početak komentar sezone?

- Sigurno da je godina bila turbulentna. Testiranja, korona, prvenstvo koje je bilo ludo osim svega osim zbog rukometa. Barca je pak na klupskom planu ušla s novim trenerom nakon što je Xavi Pasqual godinu ranije sve pobijedio i sve osvojio. Bio je to ogroman izazov i nakon svega je bilo ključno naći pravi motiv. Mi smo uspjeli, borili smo se i sa sobom i sa protivnicima i to je naša najveća pobjeda protekle godine.

Osvojili ste naslov prvaka Europe u Kölnu, drugu godinu uzastopno. I to je prvi put jednom timu pošlo za rukom otkad se igraju završni turniri u Lanxess Areni.

- Barca možda nije bila toliki favoriti kao prije. Pamtim to kao jedan od najvećih uspjeha u karijeri. Mi smo kroz godinu posrtali, ali smo na kraju kada je bilo najpotrebnije bili pravi.

Bilo je izuzetno uzbudljivo, finale ste dobili na sedmerce protiv poljskog Kielca?

- Penali su uvijek lutrija. Dobro im pamtim. Trebao sam pucati na kraju, biralo se između mene i Fabregasa i on je odlučio da će pucati, uzeo mi loptu i zabio. Inače, u Barci imamo četvoricu koja je cijelu godinu izvodila penale, to su Mem, Gomez, Richardson i Ali Zein, bilo je samo pitanje tko će biti pet. To je bio Fabregas, ali po meni higliht sezone potez Perez de Vargasa koji je majstorski obranio penal Aleksu Dušebajevu i to je presudilo prvaka.

Ni polufinale nije bilo jednostavno?

- Polufinale smo imali Kiel, znali smo što nas čeka. Oni su bili oslabljeni i mi smo to iskoristili i vodili i kontrolirali utakmicu. Perez de Vargas obranio je opet kada je najviše trebalo, bio je prevaga na Final fouru i to je dokaz da vratari rade razliku na takvim utakmicama.

Kako je igrati u Španjolskoj gdje ne možete izgubiti i onda u Ligi prvaka gdje su svi opasni?

- Pa, nije dosadno igrati u Španjolskoj, makar fali nam jakih utakmica u Europi zbog toga, jer bude tu i loših momčadi. Ali, ima i sve više OK momčadi protiv kojih se moraš potruditi kao Granollers, leon, La Rioja, Bidasoa… Ako nisi na 100 posto, to je egal utakmica. Mi radimo razliku s rotacijom, jer to druge momčadi u Španjolskoj to danas nemaju. U Ligi prvaka to je znatno teža priča.

Sjećate li se Eura, nije bilo ni ugodno, niti smo se proslavili u Mađarskoj.

- Jako zbunjujuće je sve to izgledalo. Samo detalj - na dan utakmice sa Srbijom na doručku ja pozitivan, Marić negativan, pa mi skupa radimo u sobi, snimamo se mobitelom, jer je sve smiješno, a onda iza ručka dolaze obrnuti rezultati testova. I onda praktički mi iz sobe idemo direktno na utakmicu. To je bilo u najmanju ruku čudno i frustrirajuće. Mislili smo na pozitivan test, a ne na rukomet. Nestvarno je promijeniti 30 igrača za jedno natjecanje, a baš se to nama dogodilo na posljednjem Euru.

Kako vam sada izgleda reprezentacija prije Švedske?

- Reprezentacija izgleda ok, ali treba bit iskren i reći da ima i boljih od nas trenutno. Nismo u nebu, svjesni smo, da su u igri Olimpijske Igre i da se sa svakim možemo nositi. Pomalo se moramo dizati. Uspjeli smo se sklopiti na treninzima i mislim da sve ide svojim tokom, da ćemo Egipat dočekati spremni.

U vašoj Barceloni ima silnih problema s igračima, mnogi zbog ozljeda neće na SP.

- Gomez, Arino, N‘Guesaan, Langaro su se ozlijedili samo u zadnja dva tjedna, Nielsen uopće nije u timu Danske, makar brani briljantno kod nas. Treba naglasiti, a to je ono o čemu stalno pričamo, u jednom kolu Lige prvaka trojici igrača su otišla koljena i to stvarno savršen dokaz da je previše toga u kalendaru. Sjećam se prvog F4, bio je sredinom svibnja, sada se pomaknuo na tri tjedna kasnije, tri tjedna nam je duža sezona i to samo po sebi govori.

Kristalna lopta je u pravim rukama?

- 2017. je bila prva, pa sada dvije uzastopno. Naravno da sam ponosan i ta nagrada je motiv za mene da se još pokažem u boljem svjetlu. Kada sam maštao na početku karijere o nekim stvarima, evo sada mogu reći da baš to živim – zaključio je Luka Cindrić

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ana Debelić najbolja hrvatska rukometašica u 2022. godini, europska prvakinja s norveškim Vipersom iz Kristinasanda

Nije lako uloviti Noru Mörk, ali kada je uloviš sve je savršeno

Dražen Pinević

2020. godine na Europskom prvenstvu u Danskoj proglašena je najboljom kružnom napadačicom Europe. Godinu kasnije osvojila je europski naslov s norveškim prvakom Vipersom iz Kristiansanda, a sada je to u 2022. godini i ponovila. Još jedna je velika sezona iza Ane Debelić naše kružne napadačice, a nagrada je došla prije neki dan kada je produžila ugovor s najboljom ekipom u Europi na još tri godine. Ana je važan kotačić Vipersa, Ana je jedna od ključnih igračica naše reprezentacije koja se ustalila na europskoj i svjetskoj sceni i sada će pokušati dosegnuti Olimpijke Igre, što ovoj generaciji rukometašica još nije pošlo za rukom. Jedini puta dosad naše su rukometašice bile na Igrama u Londonu 2012. i jako malo im je nedostajalo do utakmica za medalje.

Ana čestitke na kristalnoj lopti, drugoj u dvije godine. Počet ćemo od Vipersa gdje je ista i nastala protekle godine.

- Dosta smo novih igračica smo imale na početku sezone i start nije bio nimalo sjajn, ali je na kraju to bila najljepša moguća sezona, moja sigurno najljepša u životu. To je lako reći kada osvojiš, ali mislim da sam se igrački jako dobro osjećala uz sve te vrhunske suigračice i sretna sam da to mog na kraju konstatirati.

Prisjetite se Budimpešte u Final foura?

- Polufinale je bilo s Metzom i bilo OK. Izgubili smo od njih obje utakmice u regularnom dijelu sezone, pa nam je treća bila sreća. Predivno je bilo protiv Gyora u finalu. Iskreno, meni je već dobro bilo da sam u finalu, ali ako bude zlato rekla sam to će biti vrh. Gyor je bio kao doma u Budimpešti, puna dvorana navijača. Taj osjećaj je bio poseban.

Čeka se prvo sjetite iz te vrhunske ekipe?

- Prvenstveno je Katrine Lunde odradila je vrhunski posao posao na golu cijele sezone, zaključno s Eurom na kojem je Norveška odnijela zlato. Nora Mork mi je bila muka na početku, nije ju nimalo lako bilo poloviti, jer izuzetno je brza i vižljasta, ali kada smo se ono što se veli našle, mogu reći da toliko lopti nikad od nikoga nisam dobila. Ona i Bela Gullden bili su naši motori na putu do drugog naslova prvaka Europe.

Ove godine nemate ni jednu ni drugu, ali izgledate bolje?

- Nije to slučajno. Taj mehanizam je već tradicija. Na neki način smo bolje krenule u sezonu, makar smo drugačija ekipa bez spomenutih sigurno. Nadam se da ćemo dogurati do Final foura. Čehinja Marketa Jarabkova je na visokoj razini, Ana Vijahireva je tek došla. Ona je veliki virtuoz. Dobro se uklopila, ima toliko ideja, da je čak ponekad i prebaci od silne kreativnosti. Ali je igračica koja radi prevagu i s kojom će odlazak Nore Mörk biti lakši.

U reprezentaciji je bio Euro, ali imali smo previše problema da bismo uspjeli u Ljubljani?

- Pa mislim da je to nekako bilo, neću reći realno stanje, jer mogle smo dva - tri mjesta bolje od ovog, po mom, ali tako se sve posložilo i ostao je žal za boljim. Ima puno posla, puno je toga pred nama. Možemo se kvalificirati za SP, a SP nam je ulaz za OI u Parizu. Mislim da je to san svakog sportaša i znam da ćemo dati sve od sebe da u tome uspijemo. To bi bila veća kruna od Lige prvaka koju sam osvojila s Vipersom. Vjerujem i da će nas poslužiti i zdravlje, da ćemo biti kompletni, jer svaka nam igračica nedostaje kada je nema, a posebno kalibri poput Ćamile s kojima dobijemo na sigurnosti.

Ne možete doći po kristalnu loptu?

- Ne, igramo Ligu prvakinja u subotu, dolazi nam Ferencvaros, a lovimo prve dvije pozicije u skupini A da bismo izbjegli osinu finala. Pa ovim putem zahvaljujem svima koji su glasovali za mene u izboru. Jako sam ponosna na to – zaključila je Ana Debelić.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Matija Gubica i Boris Milošević najbolji sudački par u 2022. godini

Teže je bilo u Plocku, nego u Kölnu

Traje to evo 14 godina u nizu. Kada su 2009. prvi puta ponijeli kristalne lopte Sportskih novosti, malo je tko mogao naslutiti da će danas biti rekorderi našeg izbora. Matija Gubica i Boris Milošević najbolji su sudački par u Hrvatskoj u 2022. godini. Danas su jedan od najcjenjenijih sudačkih parova, vodili su skoro sva velika finala, a prošlu godinu obilježilo je finale Lige prvaka, izuzetan susret koji su u Kölnu odigrali Barcelona i Kielce. Tradicionalni su sudionici velike scene, bili su lani nominirani za Euro, ali ih je pokosila korona kao mnoge, a ove godine su na SP u Švedskoj i Poljskoj na koje su otputovali u nedjelju, pa nisu stigli do Poreča preuzeti nagradu.

Još jedna odlična sezona je iza vas. Koji je bio najteži trenutak iste?

- Najteže je pala činjenica da zbog korona virusa nismo mogli suditi ukupnom svjetlu Euro u Mađarskoj i Slovačkoj. Dvije utakmice smo spojili, a onda je pozitivni nalaz presudio. A na terenu je svakako najteže bilo finale prvenstva Poljske u Plocku između Wisle i Kielca. Pozvani smo od Poljskog saveza kao neutralni da pomognemo i to što se tamo odigralo je jedna od najtežih utakmica naše karijere uopće. Bio je to u pravom smislu riječi rat, na neki način cirkus na terenu začinjen s pregršt isključenja i sa čak pet crvenih kartona. Tako što nam se u karijeri nikad nije dogodilo. To zaista nije bilo normalno, a imali smo godinu prije jako tešku utakmicu Danske i Egipta u četvrtfinalu SP-a – priča Boris Milošević.

Sudili ste i finale Lige prvaka i ključne utakmice Zagreba i Nexea…

- U finalu Lige prvaka je pritisak, jer je finale dvije najbolje momčadi u Europi u tom trenutku, a su momčadi bile super korektne, tako da to finale nije bilo ni približno zahtjevno kao utakmica u Plocku. Nije bilo ni finale Kupa Zagreba i Nexea, ni prvenstveni dvoboj makar je bilo neugodnih situacija. Na kraju je sve ispalo dobro.

Čega ćete se još sjetiti ove sezone?

- Utakmice Veszprem – Barcelona u skupini Lige prvaka koja je bila vrhunska rukometna predstava. Bilo je puno izazova i na kraju možemo biti zadovoljni. Idu novi, SP u Švedskoj… - zaključuje u ovom slučaju glasnogovornik para Boris Milošević.

I tko zna što još, u lovu su i na OI u Parizu 2024. godine i sudeći po rejtingu koji imaju teško ih što može udaljiti od njih. Izazov je tim veći jer su Tokio 2021. godine zbog korone morali otkazati. Inače mogu suditi do olimpijske 2028. i Los Angelesa tako da ih još možemo očekivati u vrhu. (drp)

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ivica Obrvan najbolji trener u 2022. godini

Od naslova do naslova – 22 godine!

Ivica Obrvan najbolji je trener Hrvatske u 2022. godini. Popularnom Linciju to je drugi naslov najboljeg došao nakon 22 godine kada je s Metkovićem osvojio europski kup. Ta činjenica savršeno govori o njegovoj trenerskoj postojanosti i opredjeljenju. Obrvan je naslov najbolje zaslužio vodeći PPD Zagreb do dva naslova, u prvenstvu Hrvatske i u Kupu, oba puta protiv Nexea, ali i zbog činjenice da je jedna od rijetkih trenera koji se na klupi Zagreba zadržao dvije sezone, da je klub koji u Ligi prvaka prije dvije godine nije mogao osvojiti bod, doveo do osvajanja čak 11 bodova prije nego li je nedavno napustio klupu zagrebaša, rekli bismo zbog zasićenja

- Bio sam na klupi Zagreba 20 mjeseci i puno puta sam rekao to je moj klub i jako sam ponosan na vrijeme u kojem smo radili zajedno. To je za Zagreb neobična situacija, ali u europskim shvaćanjima to nije dugačak period. Ja sam recimo u Chambery svojevremeno došao nakon što je 13 godina trener bio Phillip Gardent, recimo Thierry Anti je bio u Nantesu 20 godina, Canayer je u Montpellieru i duže.

Vratio se na Zagreb?

- Provukao sam se kroz tri sezone, kraj jedne, cijela druga i dio treće. Bio je škakljiv period kada sam došao, COVID, svako malo prekidi i sve to što je išlo uz pandemiju. Mislim da smo napravili odličan posao, afirmirali mlade igrače koji su na moje veselje danas reprezentativci kao nekad Balić ili Metličić u Metkoviću. Sada su tu Srna, Klarica, Sirotić, Grahovac, Kraljević, Ćavar, Mandić, mogu reći i Slavić koji je dopao s rejtingom, ali nikad nije branio u tako velikom klubu. Ta afirmacija je proces, stvar koja ne ide preko noći. Napravili smo puno posla. Osvojili smo lani premoćno dva naslova kod kuće, imali u Ligi prvaka 8 bodova i mogu reći bez ustezanja da nismo drastično oštećeni u više navrata bili bismo i među 16 najboljih momčadi Europe. No, nije pošteno to što su nam učinili protiv Vardara, Elveruma, Montpelliera, pa smo onda još zadnji gol od Kiela primili doslovno sa sirenom i izgubili sve. Uz sve silne ozljede koje su diktirale puno toga izgradili smo pravu momčad.

Vratio se na spomenutu Ligu prvaka?

- Stabilizirali smo igru nakon sezone u kojoj nije osvojen ni bod, izgubili pet utakmica s jedan razlike plus sve što sam naveo. Sretan sam, jer je moj Zagreb imao glavu i rep i uzlaznu liniju. Do nesretnog poraza sa Dinamom, gdje smo u zadnjih pet minuta drastično pokradeni, sve je trajalo, ali eto i to je dio sporta.

Nadodao je još jedan detalj?

- Da, bio sam izbornik Bosne i Hercegovine i izborili smo plasman na Euro. Igrali smo u Slovačkoj i držim da je to visoki doseg za ovu reprezentaciju – zaključio je Ivica Obrvan. (drp)

Linker
24. travanj 2024 13:07