foto: CROPIX
DOPING

Ruski atletičari dobili ultimatum

Piše: HinaObjavljeno: 16. veljača 2016. 16:10

Svi ruski atletičari koji žele sudjelovati na Ruskom dvoranskom prvenstvu od 23. do 25. veljače moraju potpisati antidopinšku obvezujuću izjavu, rekao je u utorak glavni tajnik Ruske atletske federacije (ARAF) Mihail Butov.

"Svi atletičari koji se žele natjecati na dvoranskom prvenstvu Rusije u veljači moraju potpisati izjavu", kazao je Butov za agenciju TASS. "Bez potpisa na dokumentu neće smjeti nastupati".

Oni koji potpišu izjavu obvezuju se da nikada neće koristiti, prenositi, spremati i dijeliti tvari koje se nalaze na popisu zabrenih supstanci.

Ruski atletičari također trebaju zadovoljiti sve zahtjeve koji se odnose na antidopinšku kontrolu na i izvan natjecanja te se obvezuju da će prijaviti ARAF-u svako kršenje antidopinških pravila od strane drugih sportaša.

Početkom studenog neovisno istražno povjerenstvo s mandatom Svjetske antidopinške agencije (WADA) objavilo je izvješće koje razotkriva organizirani doping u ruskoj atletici u sklopu kojeg je Ruska antidopinška agencija (Rusada) pomagala u prikrivanju pozitivnih slučajeva ruskih sportaša.

WADA je nakon toga proglasila da Rusada i moskovski laboratorij za antidoping nisu u skladu sa Svjetskim antidopinškim pravilnikom. Nedugo nakon toga je Međunarodna atletska federacija (IAAF) suspendirala Rusiju iz svih atletskih natjecanja otvorivši tako vrata eventualnom odsustvu ruskih atletičara s OI u Rio de Janeiru u kolovozu ove godine.

Linker
19. svibanj 2024 07:09