StoryEditor
 Mladen ANTONOV / AFP
NOVI UDARAC ZA SPORT

SADA JE I SLUŽBENO! NASTAVLJA SE KAOS U SVIJETU SPORTA - ODGOĐENE SU OLIMPIJSKE IGRE Japanski premijer i predsjednik MOO-a dogovorili novi termin

Japan je predložio jednogodišnju odgodu Olimpijskih igara u Tokiju zbog pandemije koronavirusa, a Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je to prihvatio, izjavio je u utorak japanski premijer Shinzo Abe.
Autor: HinaObjavljeno: 24. ožujak 2020. 14:53

"Predložio sam da se igre odgode za godinu dana i predsjednik MOO-a Thomas Bach je to prihvatio sto posto", izjavio je Abe nakon telefnske konferencije na kojoj su osim njega i Bacha sudjelovali i guverner Tokija Yuriko Koike, predsjednik organizacijskog odbora OI 2020 Yoshiro Mori i japanska ministrica za olimpijske igre Seiko Hashimoto.

Kako je kazao Koike Igre koje će se održati sljedeće ljeto nosit će naziv Tokio 2020.

Japanska ministrica za olimpijske igre Hashimoto je dodala kako će ova odluka biti olakšanje za sportaše koji su do sada bili u nemogućnosti pripremati se kako treba za najveći sportski događaj na svijetu. Također je dodala da odgoda neće biti dulja od godine dana.

Od prvog izdanja u modernoj eri 1896. godine ovo je prva odgoda olimpijskih igara u doba mira.

"U trenutačnim okolnotima i na temelju danas dobivenih informacija od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), predsjednik MOO-a Thomas Bach i japanski premijer su zaključili da olimpijske igre u Tokiju trebaju biti pomaknute za poslije 2020. i to najkasnije do ljeta 2021. kako bi se sačuvalo zdravlje sportaša i svih uključenih u OI kao i cijele međunarodne zajednice", navodi MOO u svom priopćenju.

Japanese Prime Minister Shinzo Abe talks to the media during a press conference in Tokyo on March 14, 2020. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)
CHARLY TRIBALLEAU AFP
 

Kratko prije ove objave u Tokiju je održana telefonska konferencija na kojoj su sudjelovali Bach i japanski premijer Shinzo Abe te neki drugi dužnosnici uključeni u organizaciju OI, a Abe je poslije razgovoa izjavio da je njegov prijedlog da se Igre odgode za godinu dana Bach sto posto prihvatio.

Ovakva odluka MOO-a činila se neizbježnom  u situaciji u kakvoj svijet do sada nije nikada bio, suočen s pandemijom koronavirusa.

Također, to je i velik udarac za grad Tokio kao i za cijeli Japan koji su se marljivo pripremali godinama da od 24. srpnja do 9. kolovoza budu domaćini najvećoj svjetskojsportskoj manifestaciji nakon koje bi od 25. kolovoza do 6. rujna uslijedile Paraolimpijske igre.

Linker
17. lipanj 2020 12:14