Ronald Gorsic / CROPIX
EP PLIVANJE

Sanja Jovanović bez finala

Piše: Toma DragičevićObjavljeno: 22. kolovoz 2014. 22:05

Reći "zaslužila je" bilo bi nepravedno prema curama, koje su ostvarile dovoljno dobar razultat za plasman u finale, no, da nije imala sreće, to je fraza, koju definitivno možemo iskoristiti za nastup Sanje Jovanović na 50 leđno petog dana Europskog prvenstva u Berlinu. Sanja se, naime, bez prevelikih uzbuđenja (28.86) kvalificirala u polufinale, a navečer ostala bez finala za - dvije stotinke. Izgubila ga je u izravnom okršaju sa 12 godina mlađom Ruskinjom, dvostrukom svjetskom juniorskom rekorderkom - Darijom Ustinovom. Polufinalni rezultat (28.50) je bio daleko od razočaravajućeg, Sanja Jovanović je u petak isplivala najbolje vrijeme sezone, u finalu bi kao velika natjecateljica sigurno bila još i brža, pa i s te strane zaista treba žaliti za te dvije stotinke jer ovo je disciplina u kojoj je sve moguće, pa bi Dubrovkinja danas bila i kandidat za medalju. Ovako Sanja razočarana napušta Berlin, no, može ga napustiti uzdignute glave jer je jedina na Europskom prvenstvu osvjetlala obraz hrvatskog plivanja...

Europsko su, pak, u petak obilježili Talijani i Francuzi. Gregorio Paltrinieri je na 800 slobodno srušio rekord europskih prvenstava (7:44.98), te kao i na 1.500 pobijedio Pala Joensena s Farskih Otoka i sunarodnjaka Gabrielea Dettija. Na "kraljevskih" 100 slobodno smo vidjeli dvostruku francusku pobjedu; Florent Manaudou je došao i do trećeg zlata, dok je Fabien Gilot za srebro u finišu nadmašio Talijana Lucu Leonardija.

Iako je zbog finala na 100 leptir otkazala nastup na 200 slobodno, Sarah Sjöström nije uspjela osvojiti četvrto zlato, već "samo" drugo srebro u Berlinu. Jeanette Ottesen je pobijedila Šveđanku s rekordom Europskih prvenstava (56.51), a kako je na 200 prsno svoje drugo uzela Rikke Möller Pedersen, Danska je nastavila svoju "feštu" u Velodromu.

Petog dana je pao i jedan svjetski rekord. Isplivao ga je Adam Peaty na 100 prsno (26.62), i to u polufinalu...

U kvalifikacijama se nastavio potop naših predstavnika. Tako je na 100 leptir Mario Todorović isplivao 53.42, te kao 21. zbog "nacionalnog ključa" na kraju ispao druga rezerva za polufinale u kojem, naravno, nije ni nastupio. Što s takvim rezultatom nije ni zaslužio. Daleko lošiji, čak i tragičan bio je Nikša Stojkovski (55.93), 52. od ukupno 54 sudionika kvalifikacija, a nastupili su, baš samo nastupili na 200 leđno - Teo Kolonić (22. sa 2:03.54) i Marko Krce Rabar (30. sa 2:04.22).

Linker
12. svibanj 2024 02:16