CROPIX
VRHUNAC KARIJERE

SANJKAŠICA IZ SPLITA DANAS ISPISUJE POVIJEST NA ZIMSKIM OLIMPIJSKIM IGRAMA Nakon osam operacija i svega što sam prošla, jedva čekam ući u cilj!

BEZ TRENERA, ALI UZ PODRŠKU OBITELJI Daria Obratov danas će (11.50) postati prva hrvatska sanjkašica u povijesti zimskih olimpijskih igara, do kojih je došla iz trećeg pokušaja
Piše: Filip OžboltObjavljeno: 12. veljača 2018. 10:53

U 28. godini života Daria Obratov doživjela je vrhunac sanjkaške karijere. Osim što će danas od 11:50 postati prva hrvatska sanjkašica u povijesti olimpijskih igara, ova apsolventica Kineziološkog fakulteta ima i dodatan motiv. Dva je puta u kvalifikacijama za OI ostajala prva ispod crte, a nakon što nije vidjela Soči i Vancouver, motiv u Pjongčangu je ogroman.

Navijati došli roditelji, sestra, doktorica...

- Fokusirana sam, jučer sam odradila posljednji trening, a nakon ova dva dana treniranja u Pjongčangu, zauzela sam 26. mjesto što je sasvim u redu s obzirom na to da su me snašli zdravstveni problemi, problemi s leđima koje već duže vrijeme nosim sa sobom kao neki uteg - započela je Daria pojasnivši kako je to izgledalo u dva dana testiranja staze u Južnoj Koreji.

- Na startu se nisam ni gurala, nego sam samo legla, kako bismo u žargonu rekli, što je bio minus u vremenu, ali je dobar pokazatelj s obzirom na to da danas idem na 100 posto. Nadam se da bih mogla osigurati neku dobru poziciju, ali danas je sve drukčije, za razliku od treninga pogotovo u mom sportu gdje glava igra veliku ulogu. Vjerujem u svoje dvije čiste vožnje prvog dana, to bi me zadovoljilo.

REUTERS/Edgar Su
REUTERS

Prvog dana natjecanja Daria će odraditi dvije spomenute vožnje, dok je sutra čeka još jedna u kojoj će hvatati priliku za ulazak u borbu za medalje. Kao podrška stigli su roditelji, sestra Dania, također perspektivna sanjkašica, i doktorica Vlasta Brozičević, svima dobro znana, iz Terma Selce gdje je bila zadužena za rehabilitaciju brojnih vrhunskih sportaša poput Janice i Ivice Kostelić, Luke Modrića i mnogih drugih.

- Uz roditelje i sestru tu je i doktorica Vlasta Brozičević koja prati moj cijeli sportski put. To su ljudi koji znaju koliko sam za ovo živjela i jako mi znači što su ovdje i u srcu mi je lakše i jedva čekam doći u cilj i vidjeti njihova lica jer to smo svih ovih godina i čekali nakon osam operacija i svega što smo prošli, a sada je došlo naših pet minuta koje smo dočekali i jedva čekam da ih u finišu sve izgrlim - emotivna je postala Daria koju bol neće spriječiti u ostvarenju velikog rezultata.

- Top 20 bi bilo ravno medalji s obzirom na opremu, na te diskove koji su vani i smetaju na startu te izazivaju veliku bol. Ova dva dana bila sam pod injekcijama da uopće izdržim otići na trening, ali to sigurno danas neće utjecati na ono što ću ja dati. Za mene ne postoji bol, ja idem dati sve od sebe, a za što će to biti dovoljno, ne znam.

Kao i mnogim drugim sportašima koji se natječu na otvorenom, tako i sanjkašima temperaturne amplitude predstavljaju velike poteškoće.

- Problem je to što se dosta promijenila temperatura jer sam na treningu u subotu sanjkala po mekšem snijegu zbog topline i to mi je odgovaralo, jučer se opet promijenilo jer smo imali tvrdi led s kojim se nikad do sad nisam susrela uz ovaj vjetar koji nam sve otežava tako da je još teže reći kojim bi mjestom bila zadovoljna - nastavila je buduća kondicijska trenerica koju je osim ozljeda na putu prema Pjongčangu pratila još jedna otegotna okolnost.

Usred priprema ostala bez američkog trenera

Naime, njen trener, Amerikanac Duncan Kennedy usred priprema za ZOI vratio se u SAD zbog zdravstvenih problema, ali ni to nije pokolebalo Splićanku koja je nastavila govoriti o konkurenciji.

- Puno ovisi o protivnicama, hoće li one napraviti grešku, do sad je na treninzima bilo i dosta padova, problema kod cura koje su u top 10 i koje idu na medalju. Sretna sam što sam ovdje jer moramo uzeti u obzir da sanjkanje nema kvotu kao što je to u nekim drugim sportovima. Mi smo sve u top 30, a za OI su se ove godine borile 84 cure. Znači da sam već u odabranom društvu cura koje su odlične. Nadam se da će i rulet sreće biti na mojoj strani - zaključila je elokventna Obratov našalivši se za kraj kako do treće godine života nije pričala pa to sada mora nadoknaditi.

Najava nastupa hrvatskih sportaša u ponedjeljak

Četvrtog natjecateljskog dana na XXIII. Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom Pjongčangu održat će se natjecanja u osam sportova od kojih će se odličja dijeliti u alpskom skijanju, skijaškom trčanju, curlingu, sanjkanju, snowboardu, brzom klizanju i brzom klizanju na kratke staze, a od hrvatskih sportaša nastupit će alpinci Natko Zrnčić Dim i Filip Zubčić, skijaši trkači Krešimir Crnković, Edi Dadić, Vedrana Malec i Gabrijela Skender te sanjkašica Daria Obratov.

Alpinci Natko Zrnčić Dim i Filip Zubčić nastupit će u kombinaciji na stazi Jeongsean Alpine centeru u kojem je spust na programu u 3.30, a slalom u 7.00 sati po hrvatskom vremenu.

U skijaškom trčanju u Alpensia Cross-country Centeru na programu su sprinterske utrke klasičnim načinom. Vedrana Malec i Gabrijela Skender u kvalifikacije će krenuti od 9.30, a Krešimir Crnković, Edi Dadić od 10.05 sati.

Sanjkašica Daria Obratov će na bob stazi u Olimpijskom parku od 11.30 sati voziti posljednje dvije vožnje.

Linker
07. svibanj 2024 21:46