Reuters
SKI-SKOKOVI

Savršeni dan Prevca

Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 27. veljača 2016. 16:15

Da bi se vratio pobjedničkim navikama Peter Prevc je morao otići čim dalje od Finske. Stoga je skoro 4000 kilometara udaljeni Almaty u Kazahstanu došao kao naručen za slovenskog šampiona koji je nakon tri sušna natjecanja ponovno slavio u Svjetskom kupu.

Za razliku od Lahtija i Kuopija gdje su neprijazni vremenski uvjeti i jedna taktička pogreška Prevca u još jednoj sezoni uskratili za postolje u Finskoj, lijepa nova skakaonica u kompleksu Sunkar otvorenih je ruku dočekala najboljeg skijaša.skakača na svijetu.

"Pero mišica" je već u kvalifikacijama srušio rekord skakaonice kada je prizemljio na 141 metar, a tijekom sunčane trening serije u subotu vlastitu granicu pomaknuo je još za četiri metra i novi rekord od 145 metara, ozbiljno predalekih za konkurenciju (najbliži Kraft zaostao je čak za osam metara, što je i na letaonicama majko-moja razlika).

S takvim skokovima tijekom treninga, bilo je indikativno da ni finale neće izgledati mnogo drugačije. I nije. Prevc je skočio najdalje u obje serije (141 metar i 137.5 metara) te s 272.7 osvojenih bodova ostavio prvog pratitelja Hayböcka, koji je nastavio odličnu formu iz Finske, za velikih 18 bodova. Na treće mjesto se probio Severin Freund, Prevcov najbliži pratitelj u Svjetskom kupu, koji je osvojio 252 boda.

Ova pobjeda je Slovenca gurnula u odličnu priliku da već sutra potvrdi ukupnu pobjedu u Svjetskom kupu, čak šest natjecanja prije kraja sezone. Prevc sada ima 1798 bodova, dok je Freund na 1199. To de facto znači da će naši susjedi slaviti prvog osvajača kristalnog globusa za skijaše-skakače nakon Primoža Peterke, ako "Pero mišica" sutra bude ispred Freunda i pod uvjetom da obojica osvoje bodove (kao da je nešto drugo realno moguće).

Osim toga, Prevc se još malo približio rekordima Gregora Schlierenzauera - da bi izjednačio njegov broj pobjeda u jednoj sezoni, treba mu još samo jedna. Da bi izjednačio broj postolja, mora se popeti na još tri, a da bi ga prešao po broju bodova trebat će ih osvojiti još 286. Ako mu sve to pođe za rukom, ne možemo ni zamisliti kakva će ludnica biti u Planici na finalu sezone. Jedva čekamo.

Linker
19. svibanj 2024 06:22