CROPIX
TRESLA SE BRDA, RODIO SE MIŠ

ŠEF SLOVENSKOG RUKOMETNOG SAVEZA ZA SN 'Ne bi bilo korektno da Vujović bude izbačen s EURA u Hrvatskoj! I Čeferin je bio užasnut sudačkim odlukama'

SUSJEDI NE IDU KUĆI Predsjedništvo Rukometne zveze Slovenije, koje je u srijedu zasjedalo u Zagrebu, očekivano donijelo odluku o ostanku na Euru
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. siječanj 2018. 10:38

Pompozno najavljivana konferencija za novinare vodstva Rukometne zveze Slovenije medijski je zatresla Euro, no, na kraju se, očekivano, iznjedrio maleni miš!

Slovenija ostaje na Euru i nastavlja natjecanje, nakon jednosatnog vijećanja Predsjedništvo RZS-a jednoglasno je odlučilo:

- Gremo naprej, kaj nas ne ubije, nas okrepi!

Predsjednik RZS-a Franjo Bobinac kratko je pojasnio:

- Na obje smo utakmice oštećeni sudačkim odlukama, a protiv Njemačke smo doživjeli i grubo kršenje materijalnih pravila igre na našu štetu. Međutim, mi se ne možemo igrati sudbinama igrača i trenera pa smo zbog interesa sporta i sportaša te navijača i sponzora odlučili nastaviti natjecanje. Ali ovdje nećemo stati. Iako smo bili razočarani, ne i iznenađeni, nakon što su odbijene naše žalbe, tražit ćemo Arbitražu EHF-a, žalit ćemo se i Sportskom sudu, idemo dalje, do kraja - govorio je Bobinac.

- Želimo biti pokretač promjena u ovom sportu, koji postaje talac sudaca. Želimo umanjiti subjektivnu procjenu sudaca, kako bi u prvom planu bili treneri i igrači. A danas je suprotno - igrači su profesionalci, a sude im, pa čak i kroje karijeru, neiskusni amateri. Digitalizacija i video tehnologija trebale bi pomoći našem sportu, ne smiju postati još jedan kamen spoticanja! Europska nogometna organizacija mogla bi biti uzor EHF-u - nije slučajno Bobinac spomenuo UEFA-u.

Rukomet treba promjene

Slovenski pravnik Aleksandar Čeferin, naime, predsjednik je UEFA-e i u ponedjeljak je bio gost RZS-e u zagrebačkom hotelu Westin na Okruglom stolu “Kako povezati sport i gospodarstvo”. Zbog drugih obveza nije bio na utakmici Slovenija - Njemačka, ali nakon utakmice razgovarao je s Bobincem, koji nam je nakon službene presice prenio i detalje tog razgovora:

- Čeferin i ja smo prijatelji, nazvao me nakon utakmice i nije mogao vjerovati onome što je vidio. Bio je užasnut sudačkim odlukama na našu štetu, ne samo onim krucijalnim. U jednom me trenutku pitao što znači kad suci podignu ruku, koliko treba vremena proći da se dosudi taj najavljeni pasivni napad, rekao mi je da to nikako ne može shvatiti. Odgovorio sam mu da, na žalost, ni ja to ne shvaćam, to isključivo i jedino znaju - suci?! Eto, protiv toga ćemo se boriti do kraja, moramo umanjiti subjektivne procjene sudaca i nadam se da ćemo dobiti potporu većine zemalja, takve stvari jednostavno moramo eliminirati iz ovog sporta - smatra Bobinac.

Što vam je Čeferin sugerirao?

- Nije mi ništa sugerirao, ali smo jako dugo razgovarali i složili smo se da moramo ići dalje. Promjene su potrebne ovom sjajnom sportu, koji prema statističkim podacima u Europi prati 115 milijuna ljudi.

Strahujete li od kazne EHF-a vašem izborniku Veselinu Vujovićui očekujete li kaznu za litavske suce?

- Nemam nikakva očekivanja u vezi s možebitnim kaznama sucima. A mišljenja sam da bi bilo nekorektno od EHF-a kad bi Vujović bio kažnjen.

I tu je, eto, velika razlika između UEFA-e i EHF-a. Da je Veselin Vujović, naime, bio izbornik neke nogometne reprezentacije na Euru, već nakon izjava poslije prve utakmice bio bi novčano kažnjen i odstranjen s klupe pa ne bi mogao cirkusirati s branjenjem sedmerca na drugom dvoboju. Da ne govorimo što bi mu se dogodilo kad bi rekao da europski nogomet vode debili...

Poruke potpore

Dakako, bilo bi to kažnjavanje posljedica, međutim, i suci bi svakako bili sankcionirani. U posljednjih 20-ak godina UEFA je doživjela brojne pozitivne promjene, dok EHF, ali i svi drugi loptački savezi, kaskaju za nogometnom organizacijom, u kojoj se vrti i najveći novac.

Vidjet ćemo hoće li Slovenci uspjeti u nakani da neke stvari pomaknu s mrtve točke i da se suci prestanu smatrati najvažnijim ljudima u ovom sportu. U ljetnim bi mjesecima u Celju trebao biti održan Okrugli stol ovoj temi, a glavni tajnik RZS-a Goran Cvijič kaže:

- Možda bih bio previše optimističan kad bih se nadao da ćemo odmah napraviti drastične i radikalne promjene, ali činjenica je da smo neslužbeno primili niz poruka potpore. Stoga se nadam da su europski savezi spremni na promjene, koje su neophodne ovom najpopularnijem dvoranskom europskom sportu. Sve se mijenja, osim pravila i sudačke nedodirljivosti - kaže Cvijič.

Linker
28. travanj 2024 18:50