Goran Mehkek / CROPIX
SP U LINZU

SINKOVIĆI PROFESORSKI KRENULI U OBRANU NASLOVA 'Australci nam nisu dali da previše odmaknemo, ali sve je bilo pod kontrolom'

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 25. kolovoz 2019. 13:41

Uvod je prošao bez većih poteškoća, baš onako kako se i očekivalo. Braća Martin i Valent Sinković uvjerljivo su otvorila nastup na Svjetskom prvenstvu u Linzu gdje brane naslov u dvojcu bez kormilara.

Sinkovići su pobijedili u svojoj skupini, ali i ostvarili ukupno najbolje vrijeme kvalifikacija (6:26.71). Vodili su najbolji hrvatski veslači od početka do kraja utrke i mirno došli do pobjede, s više od četiri sekunde prednosti pred drugoplasiranom australskom posadom Hardy - Hicks. Kako su u četvrtfinale vodila prva četiri mjesta u skupini, za Sinkoviće je to bila laka zadaća. Četvrtfinalna utrka na rasporedu je u srijedu.

- Bilo je baš dobro i zanimljivo. Očekivali smo da će biti teško, Australci su stvarno bili dobri. Od početka do kraja smo vodili, ali ni u jednom trenutku nas nisu pustili da previše odmaknemo, tako da smo stalno bili pod pritiskom. Ali, cijelu smo utrku kontrolirali, bili smo sigurni i osjećali smo da nas ne mogu prijeći. Kako se vidi u drugim skupinama, na SP-u se karte uvijek malo pomiješaju. Puno je dobrih posada, bit će stvarno zanimljivo do kraja - istaknuo je Valent Sinković.

Martin je dodao kako je prva utrka na velikom natjecanju uvijek teška, pogotovo nakon dulje stanke, ali kako su je on i brat odradili dobro.

- Zadovoljni smo i čekamo da vidimo rasplet repasaža i skupinu za četvrtfinale. Sigurni smo da će svaka biti teška, čekaju nas još tri jake utrke, ali spremni smo na to. Idemo sada odraditi još nekoliko treninga, dotjerati sve što nije valjalo, tako da u četvrtfinalu odveslamo najbolje što možemo - rekao je Martin.

U četvrtfinale se plasirao i Luka Radonić u neolimpijskom lakom samcu. Tri su mjesta iz svake skupine vodila dalje, a Luka je ugrabio upravo treće (7:27.10) iza Britanca Samuela Mottrama i Slovenca Rajka Hrvata. Sljedeći ispit za četvrtoplasiranog veslača s ovogodišnjeg EP-a u Luzernu je četvrtfinale u srijedu.

Naš ženski dvojac koji čine sestre Žana i Izabela Krakić morat će na popravni ispit. Sestre su u svojoj skupini zauzele posljednje, peto mjesto (7:35.21) i do četvrtfinala će pokušati doći kroz današnji repasaž.

Ista je priča i sa ženskim četvercem koji je u Linz došao s nadom da može zauzeti jedno od prvih devet mjesta koja vode na Olimpijske igre u Tokio. Marcela Milošević, Ivana i Josipa Jurković, te Bruna Milinović bile su pete u skupini u kojoj je bilo šest posada, a samo su prva dva mjesta vodila izravno u polufinale. Djevojke su koliko-toliko držale priključak do polovice staze, ali nakon toga su pale i sa 6:57.45 zaostale 19 sekundi za pobjednicama Australkama, odnosno više od 14 sekundi za drugoplasiranim Amerikankama. Repasaž je na redu u utorak.

U današnjem popodnevnom dijelu programa nas još čeka nastup Damira Martina u samcu.

Linker
03. svibanj 2024 19:34