FILIP ZUBČIĆ/FACEBOOK
VEDRAN PAVLEK:

Ako može Grk do postolja, onda mogu i Hrvati. Neću odustati dok ne postignemo jednu stvar

"Koliko god to zvuči neskromno, Zubčić ima ozbiljnu šansu da se vrati tamo gdje je bio prije nekoliko sezona"
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 28. listopad 2023. 12:25

Skijašice su na start prve utrke Svjetskog kupa u novoj sezoni izašle u subotu, skijaši će to učiniti u nedjelju. Dok je Zrinka Ljutić naša jedina predstavnica u današnjoj utrci, Filipu Zubčiću će se u muškom veleslalomu priključiti Samuel Kolega.

Sölden je uobičajena prva stanica, a ovogodišnji kalendar Svjetskog kupa ima čak 45 ženskih i isto toliko muških utrka u kojima će nama biti najzanimljivije slalomske (13 muških i 11 ženskih) i veleslalomske (11 muških i isto toliko ženskih).

Leona Popović i Zrinka Ljutić svojim su se rezultatima prošle sezone pobrinule da se naše žensko skijanje nakon dugo vremena probije u prvi plan, dobili smo i prvo postolje od jedne i druge, a nastavak te priče logično je očekivati i sljedećih mjeseci jer obje imaju kvalitetu za to.

Filip Zubčić ne odustaje od povratka u veleslalomski vrh, Samuel Kolega je napravio veliki korak u pravom smjeru prošle sezone kad je ostvario i prvi plasman u najboljih deset u jednoj slalomskoj utrci, a valjda je napokon došlo i vrijeme bivšeg svjetskog juniorskog prvaka u slalomu Istoka Rodeša.

image

Hrvatska skijaška reprezentacija

Ronald Goršić/Cropix

- Mislim da imamo jednu dobru generaciju koju smo dugo stvarali. Ona jest rastegnuta jer Filip Zubčić ima 30 godina, a Zrinka Ljutić 19, ali veseli nas da se svi jako dobro slažu, atmosfera u ekipi je odlična, dobro se nadopunjuju, a složili smo i dobar trenerski kadar. Ovo posljednje nije lagano jer jako puno naših trenera radi vani, a kad odu teško se vraćaju. Sve što sam naveo uz pokazatelje na pripremama daje mi, ne bih rekao nadu nego vjeru u dobru sezonu - kaže Vedran Pavlek, direktor naših reprezentacija.

Što konkretno znači dobra sezona?

- E sad, puno toga ovisi o puno stvari i nije lako reći bit će pobjeda i postolja, međutim... Imamo argumente i za to. Filip Zubčić je već bio na toj razini, a prošle godine je zaustavio pad koji je imao i s 14. mjesta se popeo na 10. mjesto u poretku veleslaloma. Biti među 10 u muškoj konkurenciji nije jednostavno, a vidim da se trenutačno jako dobro skija i u slalomu i u veleslalomu, zadovoljan je materijalom i koliko god to zvuči neskromno, mislim da ima ozbiljnu šansu da se vrati tamo gdje je bio prije nekoliko sezona. Hoće li to biti pobjeda, postolja ili peto, šeto mjesto, to mi je teško govoriti.

image

Svjetski kup krenuo je u austrijskom Söldenu

JOHANN GRODER Afp

Pogled s našeg najboljeg skijaša direktor je skrenuo na dvojicu iza njega...

- Samuel Kolega i Istok Rodeš su dobro napredovali u slalomu i vjerujem da je njihov potencijal puno veći nego biti u prvih 30 ili prvih 20 i samo trebamo čekati trenutak kad će netko eksplodirati. No, svi koji pate skijanje znaju da je u muškom skijanju, a pogotovo u muškom slalomu, konkurencija enormna. Možemo reći da u muškom veleslalomu Odermatt jest neki dominator ili nazovimo ga “novi Hirscher”, vjerojatno je to i u super G-u, djelomično i u spustu, ali u slalomu je konkurencija puno zgusnutija i više je promjena. S druge strane, to i nama daje šansu. Ako može Grk, pa mogu i naši skijaši - jasan je Pavlek.

Zrinka Ljutić i Leona Popović su prošle sezone potpuno u drugi plan bacile svoje muške kolege, a što od njih očekujete idućih mjeseci?

- Cure su dobro odradile pripreme, Zrinka je dobro kompenzirala gubitak od četiri tjedna zbog operacije i obje se dobro razvijaju. Uostalom, one su 6. i 12. slalomašica Svjetskog kupa nakon prošle sezone, obje su već bile na postolju i nemamo se tu što zavaravati. Od njih se očekuje dalji rast. Vjerujem da one to mogu napraviti već u ovoj sezoni, mogu se popeti na sljedeću stepenicu, a osobno neću odustati dok neće doći doslovno u sam vrh. Hoće li to biti ove sezone ili za tri godine, vidjet ćemo.

Mislite da to obje mogu?

- Da, apsolutno.

Nakon što su prošle sezone bile na postolju očekivanja će biti puno veća nego prije, a veća očekivanja znače i veći pritisak...

- Nema pritiska. Odnosno, svatko će si sam stvarati taj pritisak i onaj tko će se bolje nositi s njim, bolje će funkcionirati. Ne samo cure, nego i dečki, moraju sami u glavama stvoriti ravnotežu između želja, realnosti i pritiska. Osim toga, ako nema očekivanja, to isto nije dobro. Mislim da su svi oni već dovoljno zreli da će naći rješenja kako će to balansirati.

Prvi put završnica Svjetskog kupa u dva dijela

Svjetski kup u sezoni 2023/24. počinje 28. listopada ženskim veleslalomom u Söldenu, a završit će 24. ožujka muškim spustom na završnici u austrijskom Saalbachu.

Prvi put će se završnica Svjetskog kupa na kojoj pravo nastupa ima po 25 najboljih u svakoj disciplini te svjetski juniorski prvaci održati u dva dijela, odnosno dva vikenda.

Domaćin je Saalbach kojem će to biti i test natjecanje za SP 2025.. Prvo će se održati posljednje utrke u veleslalomu i slalomu (16. i 17. ožujka), a vikend kasnije je rezerviran za ‘brzince’ (22. ožujka muški i ženski super G, 23. ožujka ženski spust i dan kasnije muški).

Nagradni fond povećan za 10%

Jedno od predizbornih obećanja trenutačnog predsjednika FIS-a Johana Eliascha bilo je povećanje nagradnog fonda za skijaše, a išao je tako daleko da je najavljivao približavanje teniskim nagradama.

Naravno da je tako nešto potpuno nerealno i da se neće nikad dogoditi, ali nagradni fond je doista povećan za iduću sezonu, cijelih 10 posto.

Novi propisani minimalni nagradni fond po utrci iznosi 144.000 švicarskih franaka od čega organizatori utrka osiguravaju 80%, a FIS dodaje preostalih 20%.

Naravno da organizatori mogu dijeliti i puno više novca kao što je to slučaj u Kitzbühelu gdje samo pobjednik odlazi doma bogatiji za 100.000 eura.

Trener Leone Popović postavlja 1. vožnju slaloma u Kranjskoj Gori

Goran Rački, trener Leone Popović, bit će postavljač prve vožnje slaloma u Kranjskoj Gori 7. siječnja.

To je, barem za sada, jedino hrvatsko postavljanje staze u Svjetskom kupu. Naime, postavljači muških tehničkih utrka još nisu objavljeni (!?).

Poznato je i da će Leona Popović uz Kanađansku Ali Nullmeyer biti predstavnica skijašica na slalomu u Flachau, a Filip Zubčić će istu ulogu imati uz Nijemca Alexandera Schmida u veleslalomu u Adelbodenu te uz Talijana Giovannija Borsottija u veleslalomu u Palisades Tahoeu.

Linker
03. svibanj 2024 04:14