Daniel Yule

 FABRICE COFFRINI Afp
NEIZVJESNA BUDUĆNOST

‘Ako utrke u Saudijskoj Arabiji ili Dubaiju uđu u Svjetski kup, odmah ću objaviti svoju mirovinu‘

Ideje predsjednika FIS-a nailaze na žestoki otpor glavnih skijaških nacija, sve su glasniji i neki skijaši
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 24. veljača 2023. 23:48

Svjetsko skijaško prvenstvo koje je prije nekoliko dana završeno u Francuskoj samo je potvrdilo kako se trenutačno u alpskom skijanju zna samo to da se ništa ne zna sigurno. U kojim će se disciplinama na budućim velikim natjecanjima dijeliti medalje? Jesu li paralelne utrke potpuno prekrižene? Hoće li ekipnu paralelnu utrku doista zamijeniti ekipna kombinacija? Mogu li se pomiriti Johan Eliasch, predsjednik Svjetske skijaške federacije (FIS) i najveći nacionalni skijaški savezi? Hoće li Eliasch uopće ostati predsjednik ili će CAS presuditi da njegov izbor prije godinu dana bio nelegalan? Kako će izgledati sljedeća sezona Svjetskog kupa?

Prvi put se dogodilo da je pri kraju jedne sezone potpuna nepoznanica kalendar iduće sezone Svjetskog kupa. Do ove sezone uvijek su postojali preliminarni kalendari za nekoliko idućih sezona, a sad je situacija takva da je predsjednik Organizacijskog odbora utrka u Kitzbühelu u pozdravnom govoru rekao otprilike...

- Znam da većina vas rezervira smještaj godinu dana unaprijed, ali ovog trenutka vam ja ne mogu reći kad će se utrke održati, nemam potvrdu ni da će se održati.

image

Johan Eliasch

JOE KLAMAR/AFP/PROFIMEDIA

Austrijanci i Švicarci

A to je Kitzbühel. Naravno, ako ne dođe baš do “potpune erupcije” u odnosima, utrke u Kitzbühelu će se održati i održat će se u uobičajenom terminu, baš kao i primjerice one u Wengenu ili Adelbodenu, ali činjenica da se ušlo u ovakvu situaciju pokazuje koliko toga “ne štima”.

Johan Eliasch, britansko-švedski milijarder, većinski vlasnik Heada i predsjednik FIS-a, u vrlo je napetim odnosima s austrijskim i švicarskim skijaškim savezom, toliko napetim da je Ursa Lehmana, uspješnog predsjednika Švicarskog skijaškog saveza, svojedobno svjetskog prvaka u spustu i svog najozbiljnijeg protukandidata u izboru za predsjednika FIS-a, optužio za sabotažu. Lehmann je najglasniji kritičar Eliascha i njegovih poteza, ali i iz izjava Roswithe Stadlober, predsjednice Austrijskog skijaškog saveza, jasno se vidi kakva je trenutačno (ne)suradnja i (ne)povjerenje.

- Želimo znati kakav je točno koncept, želimo imati sadržaj na stolu, a ne slijepo vjerovati pričama - jedna je od izjava Roswithe Stadlober.

Javne prozivke

Usput, tijekom utrka u Kitzbühelu, austrijski, njemački i švicarski savez dogovorili su pojačanu suradnju. Neki u tome ne vide ništa bitno, jer surađivali su i ranije u nekim oblicima, logično je da surađuju jer imaju puno toga zajedničkog, ali će oni koji su skloniji tražiti prikrivene motive u ovom novom i konkretnijem sporazumu vidjeti i začetke stvaranja Europskog skijaškog saveza.

No, nisu samo neki čelnici glasni, sve više skijaša se ne ustručava prozvati javno predsjednika i vodstvo FIS-a zbog njihovih odluka i ponašanja, a nedavno si je Daniel Yule dao oduška u razgovoru za Blick...

- Meni je potpuno nevjerojatno da brzi skijaši drugi put ove zime lete u SAD, a mi specijalisti za slalom letimo samo na jednu utrku.

image

Daniel Yule

JEFF PACHOUD Afp

Još mu je nevjerojatnija ideja o održavanju utrke na planinama u Saudijskoj Arabiji ili u Dubaiju...

- Teško mogu vjerovati da tako pametna osoba i uspješan poduzetnik kao što je Eliasch dolazi na tako glupe ideje. Potpisujem, onaj dan kada se utrke u Saudijskoj Arabiji ili Dubaiju uvrste u kalendar Svjetskog kupa, odmah ću objaviti svoju mirovinu.

‘Egzotične ideje’

Ramon Zenhäusern nije bio tako kategoričan, ali ni od se ne slaže s “egzotičnim idejama”.

- Pozdravio bih ideju kojom bi naš sport privukao svjetski interes, ali uz najbolju volju ne mogu zamisliti da itko u Saudijskoj Arabiji želi vidjeti skijaške utrke. A skijaška dvorana u gradu gdje temperature dosežu 40 i više stupnjeva svakako je sve samo ne ekološki prihvatljivo.

Yule nije trebao potpitanja, sam je proširio priču o kontroverznom predsjedniku FIS-a i to neuobičajeno otvoreno...

- Jednostavno ne može biti da Eliasch još uvijek radi u kompaniji Head i predsjednik je FIS-a. Vlasnik Manchester Uniteda ne može biti ni predsjednik Uefe. Kruže glasine da Eliasch još uvijek plaća neke od Headovih vrhunskih sportaša iz vlastitog džepa. To bi bilo otprilike isto kao da Infantino plaća Messijevu plaću - nezamislivo! A kada vidim Eliascha kako u cilju grli Pinturaulta, koji skija na Headu, to mi izgleda neprihvatljivo. Meni, recimo, nije rekao ni riječ kad sam pobijedio u Kitzbühelu.

Rekli bismo da je pred skijanjem vruće razdoblje. I to ne zbog temperatura...

Linker
07. svibanj 2024 14:10