Filip Zubčić, Istok Rodeš i Samuel Kolega

 CROSKI
ZIMA SE BLIŽI KRAJU

Amerika nam je dala dodatan vjetar u leđa, evo gdje će još naši skijaši nastupati do kraja sezone

Zubčić je siguran za Saalbach, Kolega je ‘unutra‘ u slalomu, blizu završnice i Rodeš
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 06. ožujak 2024. 10:55

Skijaši su se vratili u Europu nakon dvotjedne američke turneje Svjetskog kupa i do kraja sezone im je ostao još samo slalom u Kranjskoj Gori u subotu i za najboljih 25 u svakoj disciplini završnica Svjetskog kupa u Saalbachu. Ukupno još pet utrka, od čega tri u tehničkim disciplinama u kojima nastupaju naši skijaši. U Kranjskoj Gori će biti sva trojica koja ove sezone redovno skijaju Svjetski kup - Filip Zubčić, Samuel Kolega i Istok Rodeš, a trenutačna situacija nudi veliku priliku da sva trojica budu i na završnici.

Filip Zubčić je već odavno siguran za Saalbach jer je veći dio sezone drugi u poretku veleslaloma, Samuel Kolega je "unutra" u slalomu (18. trenutačno), dok je vrlo blizu svom drugom plasmanu na završnicu i Istok Rodeš. Varaždinac je 26. u poretku slaloma, samo bod iza Grka AJ Ginnisa i Nijemca Sebastiana Holzmanna koji dijele 24. mjesto, sedam iza Alexandera Steena Olsena koji je 23.

Filip Zubčić je uoči Kranjske Gore na 28. mjestu u poretku slaloma, 22 boda iza Ginnisa i Holzmanna koji trenutačno zatvaraju društvo 25 najboljih, ali Zubčić bi nastup u slalomu na završnici mogao izboriti i po kriteriju 500 ili više bodova u ukupnom poretku. Naime, oni koji skupe 500+ bodova mogu nastupiti i u onoj disciplini u kojoj nisu u 25, a Zubčić je trenutačno na 434 boda i samo ga 66 dijeli od prelaska te granice. Za to će imati dvije prilike, subotnji slalom u Kranjskoj Gori i veleslalom u Saalbachu koji se na završnici skija prije slaloma.

image
LUCA TEDESCHI/IPA SPORT/IPA-AGENCY.NET/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

UKUPNI POREDAK (32/37)

1. Marco Odermatt (Švi) 1902

2. Manuel Feller (Aut) 846

3. Loic Meillard (Švi) 843

4. Cyprien Sarrazin (Fra) 684

5. Henrik Kristoffersen (Nor) 673

...

13. Filip Zubčić (Hrv) 434

52. Samuel Kolega (Hrv) 134

75. Istok Rodeš (Hrv) 85

VELESLALOM (9/10)

1. Marco Odermatt (Švi) 900

2. Filip Zubčić (Hrv) 370

3. Loic Meillard (Švi) 368

4. Henrik Kristoffersen (Nor) 350

5. Žan Kranjec (Slo) 347

SLALOM (9/11)

1. Manuel Feller (Aut) 635

2. Linus Strasser (Njem) 466

3. Loic Meillard (Švi) 359

4. Clement Noël (Fra) 352

5. Timon Haugan (Nor) 350

...

18. Samuel Kolega (Hrv) 134

26. Istok Rodeš (Hrv) 85

28. Filip Zubčić (Hrv) 64

Naš najbolji skijaš je nastupio u svih pet utrka u SAD. U prvoj, u veleslalomu u Palisades Tahoeu propustio je veliku priliku za još jedno postolje i na kraju ostao potpuno praznih ruku. Bio je četvrti nakon prve vožnje, ali nije završio drugu za što je krivio isključivo sebe...

- Bio sam u odličnoj poziciji da napadnem postolje, ali napravio sam jednu jako glupu pogrešku. Malo sam previše riskirao na mjestu gdje je trebalo pametno odskijati.

U prvom veleslalomu u Aspenu nije se snašao i završio je 15.

- Snijeg mi je bio jako čudan, nisam se mogao adaptirati. Jedva sam došao do cilja u prvom "laufu", a drugi sam pokušao maksimalno izvući koliko ide, ali nije ni to bilo na nivou. Samo jedan dio staze sam skijao solidno, sve ostalo je bilo loše.

Ali pomogla mu je ta utrka da se puno bolje adaptira i dan kasnije je drugi veleslalom završio na 6. mjestu. Nakon izljetanja u Palisadesu i 15. mjesta dan ranije, trebao mu je jedan takav rezultat u vrhu.

- Sretan sam da sam se nakon te dvije utrke uspio malo "skockati" i opet uhvatiti dosta bodova. Utrka je bila teška s obzirom na to da su postavke bile užasno ravne što mi baš ne odgovara.

Imao je startni broj 1 što je nekad velika prednost, a nekad nije najsretnija opcija. Kao recimo u toj utrci u Aspenu...

- Iskreno, ja volim broj 1, ali na ovakvom čudnom ledu možda i nije najbolje krenuti prvi jer je malo lakše skijati kad se naprave ona mala "rebrica" i imaš boljeg "gripa".

Nakon što je prvih pet veleslaloma završio u top 5, pa dodao 9. mjesto u Banskom, prva dva u Americi donijela su rezultatsku mini krizu i bilo je bitno to prekinuti i vratiti se u dobar ritam.

- To je bilo ključno, to sam si želio. Nisam htio otići u slalom dan kasnije s jednim lošim ili prosječnim rezultatom nego s jednim odličnim, a ovo će mi dati još malo vjetra u leđa za kraj sezone.

Sa slalomima u Americi je na pola-pola. U prvom u Palisadesu je bio trinaesti, što je vrlo dobar rezultat, a njemu je bio posebno važan jer je u prethodna četiri slaloma imao samo 23. mjesto u Chamonixu i tri utrke bez plasmana. U Aspenu je pogriješio u prvoj vožnji, jedva se provukao u drugu i završio utrku na 23. mjestu, kao i u Chamonixu.

- Nisam baš zadovoljan s 23. mjestom, mogu puno bolje i jedino je pozitivno da smo uhvatili nešto bodova. Nažalost, nisam iskoristio šansu u drugom "laufu" u kojem sam startao prvi. Dobro sam krenuo, ali onda sam krenuo raditi gluposti po stazi.

No, nije dopustio da ga to dugo muči jer...

- Rezultat u drugom veleslalomu je bio dobar i idem s takvom energijom u sljedeće utrke - zaključio je naš najbolji skijaš.

Samuel Kolega je napravio sjajan posao u Palisades Tahoeu gdje je bio deseti, to mu je treći Top 10 rezultat ove sezone. U prvoj vožnji je imao 20. vrijeme, a u drugoj je odlično prošao kroz stazu koju je postavio njegov trener Pavel Grašič - imao je peto najbrže vrijeme i skočio deset mjesta u poretku. Povezao je dva Top 10 rezultata (7. u Chamonixu), ali potom se na stazi u Aspenu zadržao tek nekoliko vrata u prvoj vožnji prije nego je "haklao". Šteta...

Istok Rodeš je skijao i prvi veleslalom u Aspenu, ali u njemu je nastupio prvenstveno da osjeti podlogu i stazu za slalom. I očito je to dobro napravio jer nakon tri utrke u kojima nije završio prvu vožnju (Schladming, Chamonix i Palisades) u Aspenu nije imao problema s ulaskom u drugu (16. vrijeme prve vožnje), a utrku je završio na 15. mjestu.

- Za mene je američka turneja bila solidna. Definitivno to nije bilo blizu mog maksimuma, ni maksimuma koji pokazujem na treninzima, ali nakon serije "haklanja" moram biti zadovoljan. Nešto sam izvukao, nešto bodova je tu. Dobra je to podloga za Kranjsku Goru i tamo ću probati izvući onaj maksimum kojem težim - rekao je Rodeš.

image
SEVERIN AICHBAUER/AFP/PROFIMEDIA

Matej Vidović vodeći u poretku slaloma u Nor-Am Cupu

Matej Vidović se u dva slaloma Svjetskog kupa u SAD-u priključio Zubčiću, Rodešu i Kolegi.

Vrlo blizu ulaska u drugu vožnju bio je u Aspenu gdje je sa startnim brojem 58 prvu vožnju završio na 31. mjestu, samo 10 stotinki iza Filipa Zubčića koji je bio 30.

Između nastupa u Palisades Tahoeu i Aspenu, Vidović je otišao u kanadski Mont Ste-Marie gdje su se trebala održati dva Nor-Am slaloma. Održan je samo jedan i u njemu je Vidović bio 5., a uoči posljednje dvije utrke u ovom natjecanju koje je pandan Europskom kupu drži vodeću poziciju u slalomu s 297 bodova. (rb)

Linker
03. svibanj 2024 06:13