Aleksander Aamodt Kilde (u sredini), Vincent Kriechmayr (lijevo) i Marco Odermatt d(desno)

 CHARLY TRIBALLEAU Afp
TEŠKA ZIMA

Austrijanci oplakuju najgoru sezonu posljednjih gotovo 40 godina: Veliki udarac bio je i iznenađujući oproštaj zvijezde

Zemlja koja je godinama dominirala Svjetskim kupom zaključila je sezonu sa samo 25 postolja i 7 pobjeda
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 22. ožujak 2023. 13:36

Najvažniji dio skijaške sezone završen je s posljednjim utrkama na završnici Svjetskog kupa u Andori i sad je vrijeme kad se podvlače crte pod učinjeno. I dok je s jedne strane teško nabrojiti koje su sve granice pomaknuli Marco Odermatt i Mikael Shiffrin, dok Švicarci još jednom slave jer su ekipno sve ostavili iza sebe, a imaju i čovjeka koji može dominirati sljedećih nekoliko sezone i dok se sa sve većom pažnjom proučava što stoji iza “invazije” Norvežana, zemalja koja se voli hvaliti kako je “najveća “skijaška nacija” zbraja po čemu im je ovo jedna od najlošijih sezona u povijesti...

Dugačak popis negativnosti

Austrija je završila Svjetski kup s ukupno 25 postolja i samo 7 pobjeda. Za usporedbu, njihov najveći suparnik, Švicarska je skupila 56 postolja i 24 pobjede, Norveška 42 postolja i 16 pobjeda. Sam Odermatt je imao skoro više postolja nego svi Austrijanci i Austrijanke zajedno (22 prema 25), po broju pobjeda ih je debelo nadmašio (13), a više pobjeda od cijele austrijske reprezentacije, muške i ženske, skupio je i Aleksander Aamodt Kilde (8).

image

Marco Schwarz

JURE MAKOVEC Afp

Austrijski popis negativnih stvari je dugačak...

- Ovosezonski učinak je najgori od sezone 1984/85. u kojoj su skupili 21 postolje i isto samo 7 pobjeda.

- Manje pobjeda tijekom jedne sezone (samo dvije) imali su u sezoni 1986/87.

- Skijaši su imali samo 16 postolja, a za gori učinak su Austrijanci morali zaviriti tri desetljeća unatrag (15 u sezoni 1991/92.).

- U veleslalomu je jedino Marco Schwarz ostvario pobjedu, a uz to imaju samo još tri postolja.

- U slalomu je samo Manuel Feller uspio izboriti dva postolja.

- Katharina Truppe je jedina Austrijanka s postoljem u obje tehničke discipline.

- Nakon što na Svjetskom prvenstvu održanom u veljači nisu osvojili niti jedno zlato, sad su ostali bez ijednog Globusa, drugu godinu uzastopno.

- Jedina dva plasmana u Top 3 bilo kojeg poretka na kraju sezone ima Vincent Kriechmayr (drugi u spustu i treći u super G-u).

- Prvi put u povijesti Svjetskog kupa, i muška i ženska reprezentacija su u poretku nacija završile ispod prva dva mjesta, skijaši iza Švicaraca i Norvežana, skijašice iza Švicarki i Talijanki.

- U ukupnom poretku Kupa nacija su drugi, što nije čudno s obzirom na količinu skijaša i skijašica, ali Švicarska ih je ostavila dovoljno iza sebe da im to drugo mjesto nije ugodno (Švicarska 11.318 bodova, Austrija 8.729).

Zazivaju povratak Mayera

Austrijanci su nakon prošle sezone imali puno promjena na vodećim mjestima, dio najboljih stručnjaka ima je “ukrao” Marcel Hirscher za svoj projekt Van Deer-Red Bull Sports, a suradnja Katharine Liensberger i Livia Magonija se pokazala kao potpuni promašaj i prekinuta je usred sezone. Liensberger je svjetska prvakinja u slalomu 2021. i osvajačica slalomskog Globusa iste godine, srebrna u ovoj disciplini u Pekingu 2022., a ove sezone je imala tek dva Top 10 plasmana u slalomu i završila je 19. u poretku discipline. Veliki udarac Austrijancima bio je potpuno iznenađujući oproštaj Matthiasa Mayera i njegov povratak nastavljaju prizivati, ali čak i da se trostruki olimpijski pobjednik i osvajač 11 pobjeda u Svjetskom kupu vrati to će biti kozmetika i neće promijeniti činjenicu da su Austrijanci nešto krivo radili ne ove, nego prošlih nekoliko sezona i sad plaćaju cijenu.

A to ih čeka? Nadaju se da bi se Marco Schwarz, koji se od specijalista pretvorio u skijaša koji može do vrhunskih plasmana u četiri discipline, mogao uključiti u borbu za Veliki globus, ali tek treba vidjeti može li se on nizati postolja. A nemaju, recimo, ono što imaju Norvežani - uz dvojicu u najboljim godinama (Kilde 30, Kristoffersen 28) čak trojicu skijaša rođenih 2000. i 2001. (Braathen, McGrath, Steen Olsen), koji već imaju pobjede u Svjetskom kupu, a jedan od njih već i Globus (Braathen, slalom).

- Ako nešto radite loše dvije godine vjerojatno ćete to morati plaćati četiri do šest godina. U skijanju ne možete kao u nogometu kupiti nekoliko igrača da biste popravili momčad, imate to što imate. Sport je maraton, a ne sprint - rekao je Walter Reusser, direktor švicarske alpske reprezentacije, u jednom intervjuu tijekom sezone na temu trenutačne dominacije Švicaraca i krize Austrijanaca.

Upravo zbog puno promjena uoči sezone Švicarci su očekivali da bi Austrijanci mogli imati problema, ali u tome vide i priliku svojih najvećih suparnika.

- Baš kao što je to bila prilika u Švicarskoj sredinom 2000-ih kad smo mi skliznuli u krizu i naučili na tome svoje lekcije.

Iduće sezone će pokazati jesu li ih naučili i Austrijanci.

Linker
20. travanj 2024 18:47