Lara Gut-Behrami

 TIZIANA FABI Afp
ŠVICARSKI DAN

Borba za goli život: ‘Nisam išla po pobjedu, puno važnije mi je bilo da zdrava stignem do cilja‘

Lara Gut-Behrami pobjednica super G-a u Cortini, dok je Marco Odermatt osvojio utrku u Garmischu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 29. siječanj 2024. 22:00

Lara Gut-Behrami pobjednica je super G-a u Cortini d’Ampezzo ispred Austrijanke Stephanie Venier (+0.21) i Francuskinje Romane Miradoli (+0.41). Švicarki je to ukupno 41. pobjeda u karijeri i s njom je preskočila Pirmina Zurbriggena (40) na listi najuspješnijih švicarskih skijaša u Svjetskom kupu, a ispred je ostala samo Vreni Schneider s 55 slavlja. Za 31-godišnju skijašicu to je bila i 21. pobjeda u super G-u, najuspješnija je od aktivnih skijašica i sve bliže drugom mjestu u ovoj disciplini kojeg drži Hermann Maier s 24 pobjede, dok je najuspješnija Lindsey Vonn s 28.

But-Behrami je prvim mjestom u Cortini preuzela i vodstvo u ovoj disciplini, prešla granicu od 1000 ukupno bodova ove sezone i približila se vodećoj Mikaeli Shiffrin na samo 195 bodova, a do kraja sezone je ostalo još 18 utrka.

Jasmine Flury u suzama

U normalnim okolnostima pričalo bi se o tome, ali tri utrke u Cortini d’Ampezzo u protekla tri dana obilježili su padovi, prekidi i teške ozljede. Previše njih. Krenulo je u petak kad su među žrtvama bile Mikaela Shiffrin, najbolja skijašica svih vremena i Corinne Suter, olimpijska i svjetska prvakinja u spustu. Shiffrin je iz teškog pada izašla samo s lakšim ozljedama, ali je nije bilo u preostale dvije utrke i neće je biti u utorak u veleslalomu u Kronplatzu. Suter više uopće neće skijati ove sezone jer joj je pukao križni ligament koljena. Nastavili su se padovi i u drugom spustu u subotu i u nedjeljnom super G-u, koji nije završilo 13 skijašica, a ponovo je helikopter bio u pogonu. Ovog puta je najteže pala Kanađanka Valerie Grenier, koja je u petak na istoj stazi bila treća u spustu.

image
TIZIANA FABI Afp

I zato nije nimalo čudno što pobjednica nije pričala o onome što je ostvarila nego je pričala o onome što je “visilo nad glavom” i njoj i svim ostalim skijašicama.

- Bilo je teško zadržati fokus, psihički su svi ti padovi uzeli danak svima nama. Znala sam na startu da ne smijem riskirati, da moram biti sigurna na skijama, da bi moglo biti opasno. Tome sam prilagodila izbor linije i način vožnje. Nisam bila potpuno usredotočena. Ovaj put sam skijala na sigurnoj strani jer se u ovoj utrci nije radilo o tome da idem po pobjedu, već o tome da zdrava stignem do cilja.

Koliko su visoke bile tenzije pokazat će i primjer Jasmine Flury, aktualne svjetske prvakinje u spustu, koja nije uspjela zadržati suze dok je davala izjavu za SRF neposredno nakon pada Norvežanke Kajse Lie Vickhoff...

- Uspjela sam ne razmišljati o ozljedama na početku utrke, ali onda se dogodio i ovaj pad Kajse i to je sve malo previše...
Cornelia Hütter je do nedjelje vodila u ovoj disciplini, ali bila jedna od onih koje nisu završile utrku. Srećom, jedina posljedica njezine pogreške bilo je 0 bodova.

- Naravno da kao skijašica razmišljaš o svim tim padovima i da ti je to u glavi. Kao što sam rekla i u subotu, spustove sam skijala taktički jer sam imala u glavi “nije vrijedno riskirati 100 posto jer je doista na limitu”. Iako, teško je odrediti gdje je točno limit ili pogledati pogreške i biti siguran kako je u potpunosti do tebe to što se dogodilo. Tako da mislim da ne bi bilo pametno da pričam o tome što je uzrok toliko teških padova.

image
KERSTIN JOENSSON Afp

U njemačkom Garmisch Partenkirchenu u nedjelju staza nije bila mekana kao dan ranije, a na pobjedničku poziciju vratio se Marco Odermatt. Švicarac je ostvario već 9. pobjedu i 15. postoje ukupno ove sezone, a neočekivano mu se među prva tri priključio 22-godišnji sunarodnjak Franjo von Allmen, koji je u svojoj tek 12. utrci u Svjetskom kupu i tek četvrtom super G-u stigao do prvog postolja. Von Allmen je dan ranije sa startnim brojem 44 bio 9., a na istom mjestu s istim startnim brojem završio je i super G u Val Gardeni. Usput, Von Allmen je na juniorskom SP 2022. osvojio srebra u spustu, super G-u i kombinaciji.

Linker
03. svibanj 2024 05:26