Lara Gut-Behrami

 ED JONES Afp
BORBA ZA VELIKI GLOBUS

Čeka nas dramatični finiš sezone: Švicarka je jednom već osvojila Globus nakon ozljede Amerikanke

Lara Gut-Behrami prošli je vikend preuzela vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa od odsutne Mikaele Shiffrin
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 16. veljača 2024. 19:49

Prije tri i pol tjedna Mikaela Shiffrin je pobijedila u slalomu u slovačkoj Jasni. Bila je to njezina sedma pobjeda u sezoni, ukupno 12. postolje i vrlo sigurno je plovila prema šestom Velikom globusu u karijeri. Imala je 1209 bodova u ukupnom poretku ili 407 bodova više od Petre Vlhove, koja je dan ranije zbog ozljede završila sezonu i 420 više od Lare Gut-Behrami na trećem mjestu.

Tri tjedna kasnije Amerikanka je i dalje na 1209 bodova, a na prvom mjestu je Lara Gut-Behrami s pet bodova više. I ne samo da je preuzela vodstvo nego se 32-godišnja Švicarka prometnula u favoritkinju za osvajanje najveće skijaške nagrade. Tri jaka argumenta su na njezinoj strani - skija u velikoj formi, Amerikanka se još oporavlja od posljedica pada u Cortini d’Ampezzo, a na ruku Gut-Behrami maksimalno ide i činjenica da je do kraja ostalo 13 utrka od kojih je 9 “brzih” i samo 4 tehničke.

Pritom, Gut-Behrami je sjajna i u veleslalomu, uostalom vodeća je u ovoj disciplini, pobjednica 4 utrke ove sezone i dvije posljednje. Shiffrin može pobijediti i u brzima disciplinama, uostalom ima ove sezone i jedno slavlje u spustu, ali to je ipak “domaći teren” Švicarke, koja je vodeća i u poretku super G-a i treća u poretku spusta.

Očekivana odluka

Osim toga, Amerikanka i kad je zdrava bira na kojim će se brzim utrkama pojaviti pa je tako ove sezone do pada u spustu u Cortini skijala u jednom od tri spusta (samo u Val d’Isereu u kojem je pobijedila), a od četiri super G-a prije ozljede startala je u dva.

Odmah nakon pada i ozljede koljena (istegnuće ligamenta) u prvom spustu u Cortini Shiffrin je objavila da neće skijati preostale dvije utrke u ovom talijanskom skijalištu te veleslalom na Kronplatzu, ali većina je očekivala da će se vratiti u Svjetski kup na dvije tehničke utrke u Soldeuu. No, Amerikanka je uoči utrka u Andori objasnila kako joj treba još vremena:

- Svaki dan je stanje sve bolje, ali moje koljeno još uvijek nije u stanju izdržati napore potrebne za nastup na utrkama Svjetskog kupa.

image

Mikaela Shiffrin

CHARLY TRIBALLEAU Afp

Švicarski Blick je prošlu nedjelju objavio kako će propustiti i tri utrke u Crans Montani i kao izvor naveo glasnogovornicu američke reprezentacije, ali zapravo je već s objavom kako propušta Soldeu jer “koljeno još nije spremno” bilo jasno da će Shiffrin i ovaj tjedan utrke gledati na televiziji.

Sjajna situacija na papiru

Naime, Crans Montanu je izbjegavala od 2017. kad je jedini put tamo skijala super G (kao posebnu disciplinu i u sklopu kombinacije). Bio je to također vikend s puno padova i premda je ona bila 13. u super G-u i pobjednica kombinacije više se nikad nije vratila u ovo švicarsko skijalište. Za razliku od Lare Gut-Behrami koja ima dvije vezane spustaške pobjede iz 2020., a godinu kasnije je bila druga u spustu i pobjednica super G-a. Posljednje dvije sezone ni Švicarki domaća Crans Montana nije bila naklonjena - 2022. nije završila prvi spust, a u drugom je bila 19., dok je lani bila 13. u spustu.

Nakon Crans Montane, a mjesec dana nakon ozljede Shiffrin, u talijanskoj Val di Fassi se skijaju dva super G-a i ako Shiffrin nije odustala od Velikog globusa logično je očekivati da će tamo biti na startu. Doduše, 2021. kad su utrke Svjetskog kupa jedini put održane u Val di Fassi nje nije bilo na startu. Za razliku od Gut-Behrami koja je tada skijala i u tri dana osvojila oba spusta i bila druga u super G-u.

Nisu to baš dobri podaci za Shiffrin, pogotovo u kombinaciji s formom koju je Švicarka demonstrirala od početka 2024. U tom je razdoblju skijala 10 utrka u kojima je upisala 4 pobjede, još tri puta se penjala na postolje, a osim toga ima jedno 5. i dva 6. mjesta.

image

Lara Gut-Behrami

FABRICE COFFRINI Afp

Ako nastavi u tom ritmu Lara Gut-Behrami bi se u prvih pet utrka koje su pred nama mogla i osjetno odvojiti od Shiffrin i staviti ruke na svoj drugi Veliki globus, ali u ovom trenutku je to još uvijek samo situacija na papiru. Puno ovisi kad će se i u kakvom stanju Shiffrin vratiti, tko kaže da će se sve utrke i održati, a puno puta ove sezone smo vidjeli i kako u sekundi ozljeda može sve okrenut naopačke. Uostalom, i Marco Schwarz je završio sezonu taman kad je preuzeo vodstvo od Marca Odermatta i u tom trenutku imao iznimno dobru situaciju - vrhunske rezultate u svim disciplinama plus čak 10 utrka više do kraja sezone jer Odermatt ne skija slalome.

Vonn se nije mogla vratiti

I zato izjave Lare Gut-Behrami nakon što je preuzela broj 1 nisu nikakve floskule ili skidanje pritiska s leđa...

- Globusi se dodjeljuju u ožujku, a ne prije. Moj prvi prioritet je doći do kraja sezone, a ponekad to zaboravimo.

Švicarka ima jedan Veliki globus, osvojila ga je 2016. godine, a vrlo je zanimljiva sličnost s trenutačnom situacijom i kao i sad u igri je bila jedna Amerikanka. Naime, tada je Gut-Behrami došla do ukupne pobjede nakon što se u završnici sezone ozlijedila Lindsey Vonn. Amerikanka je pala u super G-u koji se skijao u Soldeu, odnesena je sa staze, a pregled u bolnici pokazao je samo sitnu frakturu u koljenu i već dan kasnije je skijala superkombinaciju i završila 13. No, detaljni pregledi iza toga pokazali su tri teže frakture i za Amerikanku je sezona bila završena. U trenutku ozljede vodila je u ukupnom poretku s 1235 bodova, Švicarka je bila druga s 1207. Do kraja sezone Gut-Behrami je skijala još sedam utrka i na kraju osvojila Veliki globus s 1522 boda.

Linker
03. svibanj 2024 16:23