Filip Zubčić
 AFP
FILIP ZUBČIĆ ZA JL

‘Ciljam na Mali globus! Olimpijske igre? Možda neki misle da malo se***, ali fakat je tak razmišljam...‘

‘Još uvijek ne znam koliko ću voziti super-G, ali znam da na američke utrke sigurno ne idemo...‘
Piše: Vladimir Zrinjski/Jutarnji listObjavljeno: 15. listopad 2021. 10:56

Kak‘ se ne bih odmorio, ipak je prošlo sedam mjeseci od kraja prošle sezone, odgovara Filip Zubčić (28) kada ga pitamo je li napunio baterije za novu pustolovinu u Svjetskom kupu.

Otvaranje sezone u Söldenu uvijek se nekako prikrade, ali to je samo dojam promatrača, ne i skijaša kojima su snježne piste već mjesecima doručak, ručak i večera i jedva čekaju priliku da krenu ubirati plodove spartanskog ritma. Među njima je i najbolji hrvatski skijaš, koji je najbolju sezonu karijere u ožujku zaključio drugim mjestom u Lenzerheideu. Bio je peti skijaš Svjetskog kupa, treći u redoslijedu veleslaloma, dva puta je pobijedio i još četiri puta stajao na postolju, a na Svjetskom prvenstvu u Cortini uzeo je srebro u paralelu.

Tijekom proljeća i ljeta samo je nastavio graditi, s ciljem da zimu 2021./2022., u kojoj će veleslalomsku premijeru na Rettenbachu imati sljedeće nedjelje, 24. listopada, pamti po još boljim stvarima.

- Nakon kraja sezone još smo dosta skijali sve do svibnja, a onda je u svibnju i lipnju bila pauza tijekom koje sam odradio puno kondicije. U srpnju sam opet bio malo na skijama, nakon toga drugi ciklus kondicijske pripreme pa se malo odmorio. Prave pripreme za novu sezonu počele su 15. kolovoza.

Koliko ste zadovoljni treninzima u usporedbi s prošlom godinom?

- Jako zadovoljan, s tim da treba uzeti u obzir da je prošla godina zbog korone bila drugačija. Tada nismo mogli otići na neka skijališta pa smo se ‘lovili‘. Sad je sve bilo prema planu, a i dobro nas je vrijeme služilo.

Vidjeli smo da ste trenirali brze discipline, znači li to da je program bio malo drugačiji?

- Nije, sve je isto kao i proteklih godina. Uvijek smo trenirali brze discipline, uz iznimku prošle godine. Ništa nismo dodavali, osim što smo čak u posljednje vrijeme stavili veći naglasak na slalom.

Ljubitelje skijanja ipak zanima hoćemo li vas i koliko gledati u super-veleslalomima.

- Još nemam pojma. Zasad ne postoji plan, samo znam da definitivno nećemo ići na američke utrke (Lake Louise i Beaver Creek, nap. a.) jer se u tom razdoblju želimo potpuno fokusirati na tehničke discipline. Baza je i dalje veleslalom i slalom u kojem ipak imam veće šanse za dobar rezultat.

Postoji li opcija da ipak povećate broj utrka u odnosu na prošlu sezonu?

- Vidjet ćemo tijekom sezone. Najmanji je problem ubaciti super-G, ali ako zbog toga neće trpjeti slalom i veleslalom. U studenome ću najviše trenirati slalom, treba i testirati skije.

Koliko ste uoči Söldena zadovoljni svojim veleslalomom?

- Super je, solidno se skijam, a jesam li u formi, to će pokazati utrka. Važno je da se odlično osjećam i nadam se da će se to vidjeti na stazi.

U slalomu je cilj probiti se u najbolju grupu, Top 15?

- Bilo bi odlično da imam dvije discipline na vrhunskoj razini, time bih ostvario jedan od dječačkih snova. Slalom uvijek treniramo više i jače jer želim dogurati do većih stvari. Svi znamo da nije jednostavno, ali težimo tome.

Tempirate li opet formu za prosinac i siječanj kad je najviše tehničkih disciplina?

- Da, plan je da tada dosegnem najbolju razinu i da se na njoj zadržim što dulje. Sad sam usred napornih treninga, što samo po sebi znači da bih već trebao biti u formi. Sölden ću odraditi koliko god mogu i onda još brusiti formu do pravog početka sezone i Val d‘Isèrea (veleslalom i slalom 11. i 12. prosinca).

Pred vama su i Olimpijske igre, a očekivanja su velika.

- Iskreno, uopće ne razmišljam o njima. Možda neki misle da malo s****, ali fakat je tak‘. Do Olimpijskih igara je 15 do 20 utrka. To je kao da me pitate razmišljam li o slalomu u Garmischu koji se vozi vikend poslije. Važno mi je samo da budem zdrav, dobar, da se pripremim, a svi znamo da Olimpijske igre u skijanju nisu ništa teže, ni lakše od Svjetskog kupa. To je jedna, dvije utrke, isti su ljudi, nema promjena. Meni je i Sölden za deset dana jednako vrijedna utrka.

Ali, morate priznati da bi bilo lijepo imati medalje i sa Svjetskog prvenstva i s Olimpijskih igara.

- Naravno da bi, ipak se Igre održavaju svake četiri godine, a ja sam tu da skupljam odličja. Uvijek sam htio osvojiti medalje na svim velikim natjecanjima, pogotovo bih htio biti svjetski prvak i skupiti što više pobjeda u Svjetskom kupu. Ali opet, sezona je toliko duga da nemam manevarskog prostora da bih samo jednoj utrci davao preveliku važnost i posebno se za nju pripremao.

Onda ste već odgovorili i na pitanje biste li radije uzeli olimpijsko zlato ili Mali globus.

- Želim i jedno i drugo, premda je uvijek ljepše imati Globus. To znači da si pobijedio na više utrka, više puta bio na postolju.

Na Olimpijskim igrama vozit će se i kombinacija...

- Koju neću voziti, da vas odmah prekinem.

Ne mislite da biste imali šanse za medalju?

- Mislim da bih veće šanse imao u ski crossu nego u kombinaciji, u kojoj se u slalomu starta prema redoslijedu iz spusta. Pravilo je glupo jer da spust mogu završiti u top 10, onda bih ih vozio i u Svjetskom kupu. Da je super-G, i da se u slalomu starta prema starom pravilu, nastupio bih. Ne znam zbog čega to rade, još su k tome maknuli kombinacije iz Svjetskog kupa i forsira se paralel... FIS je malo kiksao po tom pitanju.

U siječnju ćete proslaviti 29. rođendan. Jeste li zadovoljni onime što ste dosad ostvarili?

- Čudno mi je čuti taj broj, ne osjećam se tako staro. Jedino se moja leđa osjećaju kao da mi je 29 (smijeh). Bilo bi ružno od mene da kažem da nisam zadovoljan. Napravio sam stvarno vrhunske rezultate u Svjetskom kupu, ali znam da ih mogu ostvariti još puno.

Dokad planirate skijati?

- Dok me ne potjeraju. Odnosno, dok mi se svi ne počnu smijati i govoriti ‘daj se više makni‘. To će mi biti znak da je dosta, ha-ha.

Za godinu dana Svjetski kup imat će premijeru atraktivnih utrka na Zermattu u Švicarskoj...

- Htio bih tamo nastupiti, i to u super-veleslalomu. To će mi biti kao utrka na domaćem terenu jer stalno tamo treniramo i poznajem stazu. Znam samo da će biti jako teško, na Zermattu je zbog nadmorske visine naporno voziti i 50 sekundi, a kamoli više od dvije minute. Vrlo vjerojatno ću voziti...

"U Pekingu sigurno neću nastupiti u kombinaciji. Zbog startnog redoslijeda u slalomu veće šanse za medalju imao bih u ski crossu"

o suparnicima

- Ima već dosta vremena kako smo trenirali sa Slovencima, a posljednji je kamp bio s Francuzima. Jedan dan sam trenirao s Pinturaultom, kod njega je ‘laganica‘. Malo testiraju materijale, isprobavaju duge i kratke skije... Ja sam jedini koji je prošle godine vozio s dužim skijama, 198 cm, svi ostali su imali 193, jedino su na Headu promijenili na pola sezone. Malo se moraš boriti protiv tih skija, ali odgovaraju mi

o paralelu

- To je jedna utrka, disciplina za koju nitko ne pokazuje pretjerani interes. Jedini je pravi pristup da dođemo tamo, odradimo i vratimo se na treninge. Ionako služi samo za skupljanje bodova u ukupnom redoslijedu

Linker
19. travanj 2024 13:45