JEFF PACHOUD Afp
SVJETSKI KUP GA TREBA

Čovjek koji je šokirao skijanje: ‘Vratio sam se da bih bio najbolji i da Brazil dođe na vrh postolja‘

Lucas Pinheiro Braathen vraća se u Svjetski skijaški kup nakon godine pauze i to u dresu domovine svoje majke
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 17. listopad 2024. 22:18

Prije točno godinu dana u ovo je vrijeme Lucas Braathen dijelio svoja razmišljanja i pričao o ciljevima u sezoni nakon osvajanja slalomskog Globusa, da bi samo dva dana prije prve utrke u Söldenu šokirao sve i objavio povlačenje iz skijanja.

Razlog je bio sukob s Norveškim skijaškim savezom oko marketinških prava, a skijaš koji u sebi nosi skandinavsko-brazilske gene nije tip koji će pognuti glavu i prilagoditi se kalupima. Pričao je na oproštaju o tome kako želi biti slobodan, živjeti život na svoj način, ali kako su svi znali da po majci ima i brazilsko državljanstvo zapravo je rašireno mišljenje bilo sažeto u izjavi Marca Odermatta:

- Neće me uopće iznenaditi ako se sljedeće sezone pojavi na startu u dresu Brazila jer Brazilcima sigurno neće smetati koga i na koji način želi reklamirati.

Upravo to se i dogodilo. Tijekom proljeća je Braathen koji sad posebno naglašava svoje drugo prezime - Pinheiro, objavio kako se vraća, naravno pod zastavom Brazila. Norveški skijaški savez mu je mogao otežati povratak, ali Norvežani očito nisu željeli dodatni negativni publicitet koji ih je pratio zbog sukoba sa svojim skijašima, ne samo Braathenom, a bili su svjesni kako, što god oni napravili, Braathen neće promijeniti odluku.

image
JOMA GARCIA/ACTIONPLUS/PROFIMEDIA

Dočekao dvoboj s uzorom

I sad, godinu nakon “umirovljenja”, Lucas Pinheiro Braathen odrađuje posljednje treninge uoči nastupa u Söldenu u kojem se tradicionalno otvara sezona Svjetskog kupa. Posljednjih dana i u društvu još jednog povratnika koji je izazvao puno veće iznenađenje pa posljedično i puno više komentara i priča tijekom ljeta. Skijaša kojeg je posebno proučavao i kojeg posebno cijeni - Marcela Hirschera.

Uostalom, kad je Austrijanac objavio kako se vraća u Svjetski kup, Braathen je objavio emotivnu poruku u kojoj je između ostalog napisao kako je jedna od stvari koje je posebno želio bila prilika da se natječe s Hirscherom. Doduše, u posljednjoj Hirscherovoj sezoni (2018./19.) Braathen je skijao u nekoliko utrka Svjetskog kupa, ali bio je tek 18-godišnjak koji ulazi u veliko društvo pa je teško mogao imati izravne dvoboje s osmerostrukim osvajačem Velikoga globusa. Iako, u svom prvom uopće nastupu u Svjetskom kupu Braathen je bio 26. (sa startnim brojem 60) u veleslalomu u Val d’Isereu koji je osvojio upravo Hirscher.

Već na startu sljedeće sezone Braathen je bio 6. u Söldenu, a samo godinu kasnije, u listopadu 2020. s tek 20 godina prvi put je pobijedio u Svjetskom kupu upravo u Söldenu i to ispred Odermatta. Tako da je Sölden iz više razloga posebno mjesto za njega i stavit će ga u društvo Kitzbühela i Alta Badije na listi svojih najdražih odredišta Svjetskog kupa.

Ali lako za povijest, mnogo je zanimljivije kakvog Braathena ćemo gledati nakon jednogodišnje pauze od natjecanja. Švicarskim navijačima nije nimalo “sjelo” mišljenje Hansa Knaussa, bivšeg skijaša, a sada stručnog komentatora...

- Ne vraća se on nakon neke teške ozljede, u dobroj je formi i bit će najveći izazivač Marca Odermatta.

Nije on skijaška Pepeljuga

Sam Odermatt je tu ulogu namijenio sunarodnjaku Loïcu Meillardu, koji je imao fenomenalnu završnicu prošle sezone, a logično je da bi Švicarci radije na vrhu vidjeli dva svoja skijaša pa nisu rijetke primjedbe kako Odermatt i Braathen ne mogu u istu rečenicu po onom što su napravili do sada. I to stoji kad se uzme u obzir kako je Švicarac trostruki ukupni pobjednik Svjetskog kupa, vlasnik 6 malih Globusa i 37 pobjeda, olimpijski pobjednik i dvostruki svjetski prvak, a Braathen nema velike medalje, ima samo jedan slalomski Globus i tek 5 pobjeda u Svjetskom kupu.

Ali, treba imati na umu i da je 3 godine mlađi (Odermatt 27 godina, Braathen 24), da je propustio cijelu prošlu sezonu, ali i veći dio sezone 2020./21. nakon teške ozljede koljena. U međuvremenu je Odermatt “poharao” Svjetski kup, ali Braathen ima dovoljno talenta i kvalitete da se bori za ukupnu pobjedu. Ne možda odmah ove sezone, ali ako ne bude ozljeda - definitivno ima potencijal za to. Uostalom, skijaški stručnjaci su mu tu ulogu prognozirali čim se pojavio u društvu velikih. Osim toga, uz pobjede u tehničkim disciplinama, Braathen je odmah u svom prvom i jedinom nastupu u super G-u i to na stazi Birds of Prey u Beaver Creeku bio - sedmi.

Sezona je pred vratima, a to znači i kako je sve više intervjua sa skijašima po raznim medijima, a Braathen nimalo ne skriva ciljeve...

- Želim brazilsku zastavu donijeti na vrh postolja.

image
BARBARA GINDL Afp

Odnosno...

- Ne vraćam se da bih bio išta manje od najboljeg.

Njegova priča nije priča o Pepeljugi, neće to biti “mali protiv velikih”, jer iza njega su i Red Bull i Atomic, koji mu nisu prestali biti sponzori ni nakon što je objavio odlazak u mirovinu.

- Atomicovi skijaši su bili vrlo brzi tijekom priprema za novu sezonu što sugerira i kako imaju novi materijal koji posebno dobro funkcionira - zanimljivo je opažanje ponudio Daniel Yule.

Mi se nadamo i točno jer na Atomicu skija i naš Filip Zubčić, a od ove sezone i Zrinka Ljutić.

Christian Höflehner, šef natjecateljskog pogona Atomica se samo smješka...

- Vjerujem kako se Pinheiro vraća tamo gdje je bio prije “ostavke”.

Ne treba zaboraviti ni kako Braathen oko sebe ima vrhunsku ekipu jer trener mu je Mike Pircher, bivši trener Marcela Hirschera, a za fizičko stanje je zadužen Kurt Kothbauer, čovjek koji je od Marca Odermatta napravio “zvijer”, a prije toga je odigrao istu ulogu u karijeri Hermanna Maiera. I koji je otišao od Odermatta na kraju prošle sezone “zbog novog izazova”, odnosno Braathena.

Linker
17. listopad 2024 22:18