Mikaela Shiffrin

 DAMIR SENCAR Afp
SNOW QUEEN TROPHY

Čudesna Shiffrin ispisala povijest Sljemena, sjajna Leona Popović završila u TOP 10!

Amerikanka je peti put u karijeri osvojila sljemensku utrku, to dosad nije uspjelo nijednoj skijašici
Piše: SN/Andro Polić/HinaObjavljeno: 04. siječanj 2023. 17:15

Sljeme ima novu (staru) kraljicu. Petom uzastopnom pobjedom u Svjetskom kupu, Mikaela Shiffrin stigla je i do pete pobjede iznad Zagreba. Novom krunidbom svrgnula je Austrijanku Marlies Schild, s kojom je dijelila tron po broju pobjeda u sljemenskoj utrci (četiri), a sada je Amerikanka sama zasjela na mjesto apsolutne Snježne kraljice. Bio je to dobar dan i za hrvatsko skijanje. U svih pet ovosezonskih slalomskih utrka, do Sljemena, imali smo barem po jednu predstavnicu u prvih 10 skijašica, a niz je nastavila Leona Popović, koja je u konačnici zauzela to, rubno, 10. mjesto. Bez četvrte vezane pobjede na Snježnoj kraljici ostala je Petra Vlhová, koja je završila na drugom mjestu (+0,76 s), dok je treća bila Anna Swenn Larsson (+1,21 s).

image

Mikaela Shiffrin (u sredini), Petra Vlhova i Anna Swenn Larsson

DAMIR SENCAR Afp

Dok su uvertiru u sljemenski program obilježavale dvoznamenkaste temperature u stupnjevima Celzijusa, paralelno su se javljale i opravdane skepse oko uvjeta na stazi. Iako je snijeg nad Zagrebom postao, praktički, raritetna pojava, a penjanje po Sljemenu obilježile su nam i pomalo blatne cipele, kao i neuobičajeno toplo vrijeme za početak siječnja, organizatori su na vrijeme su krenuli s pripremama za najnovija izdanja utrka, spremivši dovoljne količine umjetnog snijega. U rješenje se doskočilo i skraćivanjem staze, odnosno, pomicanje samog starta, čime je primjerice prva vožnja na ovogodišnjoj Snježnoj kraljici, bila kraća sedam sekundi u odnosu na prošlu godinu. U prvoj su vožnji po Crvenom spustu jurile 63 najbolje slalomašice svijeta, ipak, točno trećina njih kroz ciljnu ravninu nije prošla u natjecateljskom duhu. U prijevodu, čak 21 skijašica morala je odustati u prvoj vožnji, dok ih je u drugoj otpalo još njih sedam (osam uračunamo li Liensberger, čiji je zaostatak bio 10,71 sekundi). Više temperature ostavile su danak na stazi, koja je bila malo veći zalogaj i izazov, ali upravo se u takvim uvjetima radi razlika onih najboljih nad svojim konkurenticama.

image

Mikaela Shiffrin

DAMIR SENCAR Afp

Uz svjetla HNK-a u Zagrebu, skijašice su večer prije utrke posegnule za lutrijom u obliku izvlačenja startnih brojeva, a prvih sedam skijašica, kako to inače i biva, na raspolaganju je imalo brojeve od jedan do sedam. I dok je, tada, sedma slalomašica svijeta Ana Bucik odabrala srećku s dobitkom u obliku startnog broja jedan, Shiffrin, vodeća u disciplini slaloma, ali i u čitavom Svjetskom kupu, sa starta je krenula upravo u drugačijem ruhu - sa startnim brojem sedam.

image

Leona Popović

DAMIR KRAJAC Cropix

Ipak, odlika pravih šampionki je brzo i adekvatno prilagođavanje uvjetima. Tako je Amerikanka u prašini nakon prve vožnje ostavila sve svoje suparnice, zauzevši prvo mjesto s 23 stotinke prednosti nad Swenn Larsson. Vlhová je nakon prve vožnje zauzela je treće mjesto s 55 stotinki zaostatka za vodećom. Iako je Wendy Holdener, koja je ove sezone slavila u već dva slaloma, trebala biti glavna konkurentica Shiffrin u borbi za prestižnu krunu, Švicarka je odradila slabašnu prvu vožnju, zauzevši tek šesto mjesto.

Dobri ovosezonski nastupi hrvatskih skijašica, domaće su poklonike zimskih radosti napunili daškom optimizma o prvom postolju na obroncima Medvednice nakon dugih 16 godina i drugog mjesta Ane Jelušić. U dekoru hrvatskih zastavica i glasne podrške, Popović je prilično sigurnom vožnjom osigurala plasman u prvih 10 skijašica uoči druge vožnje, međutim, za Ljutić su stvari od samog početka krenule neželjenim smjerom. Naša 18-godišnja skijaška nada pomalo je "izgorjela" u želji za što boljim rezultatom i morala odustati.

image

Zrinka Ljutić

DAMIR KRAJAC Cropix

Sredinom druge vožnje, staza je polako počela popuštati, pa su se tako sve više pojavljivale rupe, koje su skijašicama radile probleme, a bilo je i par nezgodnih padova, krajnje neuobičajenih za disciplinu slaloma. Upravo prije druge vožnje Popović radile su se korekcije na stazi, a naša jedina predstavnica u nastavku utrke odlično je krenula, međutim, do kraja se prednost polako istopila, a u cilj je ušla kao četvrta, i u konačnici zauzela isti plasman kao i nakon prve vožnje, sa zaostatkom od 3,02 sekunde.

Eventualnom pobjedom u sutrašnjoj utrci, Shiffrin bi stigla do 82. slavlja u Svjetskom kupu, čime bi se izjednačila s rekorderkom Lindsey Vonn.


UŽIVO 2. VOŽNJA:

Konačni poredak:

image
Screenshot (FIS)

- Shiffrin je peti put u karijeri osvojila Sljeme! +0.76 u odnosu na Vlhovu!

image
DAMIR SENCAR Afp

- Swenn Larsson je druga s +0.45.

- Petra Vlhova s -0.62 zauzima prvo mjesto.

- Austrijanka Katharina Liensberger griješi u završnom dijelu, vratila se, ali na kraju ima + 9.33.

- Ali Nullmeyer nije završila utrku.

- Sjajna vožnja Švicarke Wendy Holdener -0.98 za prvo mjesto.

- Šveđanka Hanna Aronsson Elfman nije završila utrku.

- Slovenka Ana Bucik preuzima prvo mjesto s vremenom 1:38.78.

- Leona je trenutno 4. sa zaostatkom +0.17, odnosno ukupnim vremenom 1:39.44.

- Na redu je Leona Popović!

image

Leona Popović

DAMIR KRAJAC Cropix

- Katharina Truppe nije završila utrku, a nakon nje pogriješila je i Aline Danioth.

- Švicarka Gisin nije dobro odradila drugu vožnju te zauzima 14. mjesto.

- Austrijanka Franziska Gritsch preuzima vodeću poziciju s vremenom 1:39.27.

- Norvežanka Maria Therese Tviberg ima identično vrijeme te s Kanađankom Smart dijeli prvo mjesto.

- Kanađanka Amelia Smart je trenutno prva s vremenom 1:39.35.

image

Amelia Smart

DAMIR SENCAR Afp

- Emme Aicher s 46 stotinki prednosti preuzima vodstvo.

- Holtmann nije završila utrku.

- Stjernesund preuzima vodstvo s četiri stotinke bržim vremenom, Hilzinger dolazi do trećeg mjesta.

- Slovenka Dvornik zauzela je drugo mjesto s osam stotinki zaostatka, a Bostroem Mussener nije završila utrku.

- Počela je druga vožnja! Laurence St-Germain postavila je ukupno vrijeme od 1.39.99.


PRVA VOŽNJA

Vodeća skijašica svijeta Mikaela Shiffrin postavila je najbolje vrijeme (48.93 sekundi) prve vožnje slaloma za Svjetski kup na sljemenskom Crvenom spustu, u kojoj je Leona Popović za njom zaostala za 1.87 sekundi, a Zrinka Ljutić je odustala neposredno nakon prvog prolaznog vremena.

image

Leona Popović

RANKO SUVAR Cropix

Četverostruka osvajačica krune Snježne kraljice je za drugu vožnju stvorila 23 stotinke prednosti pred Šveđankom Annom Swenn Larsson, a trećeplasirana Slovakinja Petra Vlhova, koja je pobijedila na posljednja tri izdanja sljemenske utrke, zaostala je za Amerikankom za 55 stotinki. Unutar sekunde zaostatka u prvoj vožnji još je samo Austrijanka Katharina Liensberger (+0.86).

image
DAMIR KRAJAC Cropix
image
RANKO SUVAR Cropix
image
RANKO SUVAR Cropix
image
RANKO SUVAR Cropix
image
DAMIR KRAJAC Cropix

Najbolja hrvatska skijašica Leona Popović je sa startnim brojem 13 kontroliranom vožnjom, bez prevelikih pogrešaka, došla na cilj s osmim rezultatom u tom trenutku, da bi je potom prestigle Šveđanka Hanna Aronsson Elfman (+1.30) i Švicarka Camille Rast (+1.74).

"Staza je u dobrom stanju. Postava mi se svidjela, bilo je par zamkica, ali sve u svemu - super. Sve pohvale organizatorima i radnicima. Za ove uvjete staza je stvarno fenomenalna", izjavila je Leona Popović nakon prve vožnje.

image

Mikaela Shiffrin vodi nakon prve vožnje

DAMIR SENCAR Afp

Nažalost, 18-godišnja Zrinka Ljutić je s lošim položajem tijela ušla već u prva vrata skraćenog sljemenskog slaloma i do prvog prolaznog vremena nakupila 1.75 sekundi zaostatka za Shiffrin. No, neposredno nakon prolaznog vremena je promašila vrata i ostala bez plasmana.

"Malo sam prejako krenula, nisam uspjela uloviti ritam staze i to je bio kraj. Trebala sam vjerojatno malo opreznije ići taj gornji dio, ali nisam bila svjesna toga na startu. Mislim da sam bila malo previše nervozna, možda sam malo previše htjela. Staza nije teška, dosta je sprinterska, pa sam možda prejako krenula i, nažalost, ovako je ispalo.", rekla je juniorska svjetska prvakinja u slalomu koju, unatoč odustajanju, optmizam nije napustio.

"Sutra je novi dan, probat ću se malo opustiti i malo pametnije odskijati. Ima još puno utrka, već je sutra nova prilika."

Start druge vožnje je u 16.30 sati.

SK Zagreb, slalom (ž) - prva vožnja:

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 48.93 sekundi

2. Anna Swenn Larsson (Šve) 49.16 (+0.23)

3. Petra Vlhova (Slk) 49.48 (+0.55)

4. Katharina Liensberger (Aut) 49.79 (+0.86)

5. Ali Nullmeyer (Kan) 50.14 (+1.21)

6. Wendy Holdener (Švi) 50.21 (+1.28)

7. Hanna Aronsson Elfman (Šve) 50.23 (+1.30)

8. Ana Bucik (Slo) 50.49 (+1.56)

9. Camille Rast (Švi) 50.67 (+1.74)

10. LEONA POPOVIĆ (HRV) 50.80 (+1.87)

11. Aline Danioth (Švi) 50.91 (+1.98)

12. Katharina Truppe (Aut) 50.93 (+2.oo)

13. Michelle Gisin (Švi) 50.96 (+2.03)

14. Franziska Gritsch (Aut) 51.12 (+2.19)

15. Nastasia Noens (Fra) 51.17 (+2.24)

...



UŽIVO 1. VOŽNJA:

- Nakon prvih 30 skijašica, Mikaela Shiffrin na putu je prema petoj uzastopnoj pobjedi u Svjetskom kupu, ali i prema petoj pobjedi na Sljemenu!. Leona Popović trenutačno drži deseto mjesto sa zaostatkom od 1,87 sekundi, a Zrinka Ljutić nije uspjela završiti utrku. Vodeću Amerikanku s drugog mjesta trenutačno prati Anna Swenn Larsson (+0,23 s), dok Petra Vlhová drži treće mjesto (+0,55 s).

- Dobra vožnja Camille Rast gurnula je Leonu Popović na deseto mjesto.

- Zrinka Ljutić nije uspjela završiti utrku! Naša skijašica krenula je sa startnim brojem 17, a u probleme je ušla već na početku staze i u konačnici morala odustati.

- Prvih 15 skijašica spustilo se niz stazu! Vodstvo drži Mikaela Shiffrin, a Leona Popović je trenutačno osma (+ 1,87 s), dok tri skijašice nisu uspjele završiti utrku, a Lena Duerr za Shiffrin zaostaje više od devet sekundi zbog velike greške.

- Leona Popović krenula je sa startnim brojem 13, odradila vrlo dobro gornji dio staze, a s malim problemima u donjem dijelu, u cilj je ušla s trenutačno osmim vremenom utrke i zaostatkom od 1,87 sekundi.

- Michele Gisin u cilj je ušla s više od dvije sekunde zaostatka, a nakon nje Sara Hector napravila je puno grešaka i nije uspjela završiti utrku, isto kao i Martina Dubovska, koja je praktički na prvim vratima napravila veliku grešku.

- Sjajna vožnja Mikaele Shiffrin! Amerikanka je preuzela vodstvo s 0,23 sekundi prednosti u odnosu na Šveđanku Swenn Larsson!

- Katharina Liensberger izgubila je nešto brzine na srednjem dijelu staze, a po ulasku u cilj preuzela je treće mjesto, a nakon nje Nijemica Lena Duerr napravila je veliku grešku na sredini staze i u cilj ušla s velikim zaostatkom, i ostat će bez druge vožnje.

- Nova promjena na vrhu! Anna Swenn Larsson preuzela je vodstvo, a nakon nje niz stazu je krenula Švicarka Wendy Holdener, koja zasad drži treće mjesto sa zaostatkom od 1,05 sekundi.

- Petra Vlhová u cilj je ušla s velikom prednošću u odnošču na Bucik, čak 1,01 sekundi viška u odnosu na Slovenku, i Slovakinja trenutačno drži prvo mjesto.

- Ana Bucik otvorila je Snježnu kraljicu! Slovenka je postavila vrijeme od 50,49 sekundi

Sve je spremno za jurnjavu na skijama iznad Zagreba! Prva će niz stazu krenuti Slovenka Ana Bucik, a Hrvatska će imati dvije predstavnice - Leona Popović krenut će sa startnim brojem 13., dok će kao 17. krenuti Zrinka Ljutić.

Linker
14. travanj 2024 10:49