DON EMMERT Afp
20 GODINA OD ČUDA U ASPENU

Dan kada je Ivica šokirao svijet: ‘Bilo je to nešto posebno, na njemu se nije vidjelo da je rookie‘

Bivši trener Ivice Kostelića, prisjeća se 25. studenoga 2001. kad je naš skijaš šokirao Svjetski kup
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 25. studeni 2021. 14:44

Postoje neke pobjede koje su jednostavno posebnije od drugih. Onima koji su ih osvojili, onima koji su pomogli da se dogode i onima koji su samo imali sreće i svjedočili tom nečem sasvim drukčijem od svega dotad doživljenog. I nema veze koliko godina prođe, nema veze koliko se velikih pobjeda dogodi kasnije, ta jedna ostane jednako živa u mislima kao da se dogodila jučer.

Čudo u Aspenu, Ivičino čudo u Aspenu 25. studenoga 2001. godine, jedna je od takvih. Slalomska pobjeda u Svjetskom kupu sa startnim brojem 64. Nikad niti jedan skijaš nije osvojio slalom s većim startnim brojem, a usudili bismo se reći i neće.

Kao potpuni autsajder, dečko iz Hrvatske koji je do tog dana prije točno 20 godina imao više operacija koljena (4) nego slalomskih utrka Svjetskog kupa u kojima je osvojio bodove (3), krenuo je u prvoj vožnji niz stazu Lower Ruthies Run s brojem 64 od 75 skijaša. Nekoliko sati kasnije skijaš s brojem 64, onaj autsajder, bio je na vrhu postolja.

image
DON EMMERT Afp

Novinari ih skoro rastrgali

- Nakon prvog “laufa” stajao sam u ciljnoj areni s kolegom Markom Jurjecom, koji je bio trener u slovenskoj reprezentaciji i kad je Ivica ušao u cilj rekao mi je “Čuj Cena, Ivica će danas pobijediti” - sjeća se Vincencij Jovan, Ivičin tadašnji trener te scene i svog odgovora kao da se dogodilo jučer:

- Rekao sam mu samo “daj me nemoj zaj......” iako je tih dana na treninzima zbilja skijao sjajno. Ali pobjeda... Nitko to nije mogao očekivati. Pa imao je broj 64 i razmišljali smo uoči utrke, ako bude u 20, to će biti sjajno, a dogodilo se čudo.

Ivica je nakon prve vožnje dijelio 7. mjesto s Japancem Kentarom Minagawom, a zaostajali su 85 stotinki za vodećim Marijem Mattom, aktualnim slalomskim svjetskim prvakom u tom trenutku. Drugi je bio Norvežanin Kjetil Andre Aamodt s 12 stotinki zaostatka, treći Talijan Giorgio Rocca s 23... Nakon druge vožnje poredak na vrhu je bio: 1. Ivica Kostelić 1:38.81, 2. Giorgio Roccca +0.12, 3. Mario Matt +0.19.

Amerikanci vole takve priče, priče o autsajderima koji dođu ni od kuda i uzmu sve i nije čudo da su novinari u Aspenu “poludjeli” za Ivicom...

- Sjećam se kako sam došao na ručak u hotel, a tamo 30 novinara, skoro su i mene rastrgali - smije se Cena.

image
ROBERTO SCHMIDT Afp

Skijaši, treneri, serviseri, svi oni koji u svaki dan na terenu i tako godinama, najbolje znaju što sve stoji iza ovakvih “čuda” i normalno je da su svi htjeli stisnuti ruku i čestitati Ivici i “njegovim ljudima”.

- Bili smo kod Frenkija (serviser Franjko op.a.) u “skijarni”, okupili su se treneri, serviseri i u jednom trenutku se oglasi trener Jure Košira “pogledajte što ima Kostelić, samo tri para skija, Jure ima 10 pari i onda dođe Ivica i sve nas pobijedi”. I bilo je tako, imali smo u tom trenutku tri para, jedan za kamenje, jedan za trening i jedan za tekmu.

Kad pričate s Cenom, jasno vam je da mu je taj dan u Aspenu urezan u sjećanje za sva vremena...

- Tada smo u Americi bili Frenki, odnosno serviser Ivica Franjko, Vedran Pavlek, Marica Kostelić i ja, svi ostali su bili u Europi, Janica je imala svoje utrke... Slavilo se, naravno da smo proslavili, ali već idući dan je bila nova utrka.

Trebalo ga je zaustavljati

Još jedan slalom. U njemu je Ivica zahvaljujući pobjedi imao startni broj 23 i završio na 5. mjestu. Ako je netko i pomislio da bi Kostelić mogao biti senzacija samo za jedan dan, Ivica je odmah pokazao da to neće biti tako. A na “sastanku” uoči te druge utrke trener je rekao...

- Bili smo na prvom katu, a ja sam još na štengama, penjući se, rekao “sutra je sve isto kao danas” i otišao, ha, ha.

Tu je sezonu, olimpijsku 2001/02., Ivica otvorio 28. mjestom u veleslalomu u Söldenu, a prve iduće utrke su bile upravo dva slaloma u Aspenu. Jeste li uoči njih očekivali da bi se moglo dogoditi nešto veliko? Ne pobjeda, ali proboj među stalne osvajače bodova, možda u Top 15? Što je uopće omogućilo da se čudo dogodi?

- Bio je napokon zdrav. Dobro smo trenirali, bio je motiviran i kad smo došli u Ameriku, ti zadnji treninzi su bili super, već se vidjelo da je u dobroj formi.

image

Vinencij Jovan, Ivica i Ivica Franjko neposredno nakon utrke u Aspenu

VINCENCIJ JOVAN PRIVATNI ALBUM

Godinama je Ivica radio za ono što se dogodilo u Aspenu, ali ipak je pobjeda došla “preko noći”, broj 64 to najbolje pokazuje. Je li on bio u glavi spreman za nju?

- Da, bio je spreman u glavi - odgovorio je Vincencij Jovan i prije nego što smo završili pitanje.

- Meni je to kao treneru bilo jako zanimljivo, način na koji je odmah mogao sve to prihvatiti, nije se na njemu vidjelo da je “rookie”. On se i ponašao i skijao kao da je već pet sezona u vrhu.

Aspen je bio početak, a Flachau kraj te sezone. Autsajder koji je u prvi slalom krenuo s brojem 64, u posljednjem je imao izravni dvoboj s Bodeom Millerom za slalomski Globus.

- Stvarno je sve išlo jako brzo, moraš se posložiti u glavi i izdržati sve, a on je to sjajno radio. Aspen je bio i ostao nešto posebno, ali posebno drago mi je i to finale u Flachauu. Bode je dan ranije izjavio da Ivica nije za velike tekme, a onda je Ivica došao do pobjede s najboljim vremenima obje vožnje u utrci koja je odlučivala o Globusu.

image
ROBERTO SCHMIDT Afp

Kako je bilo raditi s Ivicom? Jasno je da ga nije trebalo tjerati, ali je li ga nekad trebalo zaustavljati da ne pretjera?

- Lako, lako je bilo raditi. Dobro smo se poklopili, nas trojica Ivica, Frenki i ja. Na početku smo bili samo nas trojica pa je čak i Ivica morao nositi kolce za treninge, ha, ha. Sve je bilo uz dogovor i bez previše pričanja, sve se znalo i sve je klapalo. A da ga je trebalo nekad i malo zaustavljati, trebalo je, rekao bih mu “ajde Ivica, dosta je za danas”, a on bi često odgovorio “ja bih još” i morao si mu objasniti da ne treba sve isti dan, da postoji i sutra. Strašan je radnik bio i ostao.

Razumijem ga, ali nisam baš očekivao da će krenuti preko Atlantika

Ovih dana i Cena prati što se događa na Atlantiku i gdje se u kojem trenutku Ivica nalazi u utrci Transat Jacques Vabre.

- Kako svakih sat vremena “apdejtaju” rezultate, tako i ja skoro svaki sat bacim pogled.

Čudi li vas što se nakon prestanka skijanja okušao u ekspedicijama na Grenland, Island, plovidbi gumenjakom do Malte, sad u utrci preko Atlantika...

- Razumijem koji ga poriv pokreće, jako je teško prekinuti neki ciklus koji je trajao 20 godina, ali iskreno nisam očekivao da će ići baš tako daleko, da ću ga pratiti preko Atlantika ha, ha...

Linker
23. travanj 2024 13:45