Filipu se prošli tjedan priključila i Zrinka Ljutić

 PRIVATNI ALBUM
BIJELI ELDORADO

Dok se Hrvatska kuhala, Filip i Zizi su na ‘minus sto‘, evo kako se pripremaju za nove velike domete

Hrvatski skijaši na ‘kraju svijeta‘ bruse formu za nadolazeću sezonu Svjetskog kupa
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 28. kolovoz 2023. 19:35

Hrvatska se posljednjih dana kuhala na debelo preko 30 stupnjeva Celzijusovih, a Filip Zubčić se požalio na društvenim mrežama kako će se “smrznuti jer je minus sto”. Nije njegova objava bila posljedica toplotnog udara zbog kojeg mu se pomiješalo u glavi, nego se naš najbolji skijaš zbilja smrzavao...

- Joj, taj dan je baš bilo grozno. Taman smo došli na trening, sunce je tek izlazilo i baš je bila prava zima, sad je malo bolje.
Filip Zubčić je, naime, u argentinskoj Ushuaiji, gradu koji s ponosom nosi titulu “grad na kraju svijeta”. Kod nas je vruće ljeto, na jugu Argentine je pravo zimsko ozračje.

- Zapravo i nisu toliko niske temperature, možda minus sedam, osam, ali je blizu mora pa je vlažnost velika i doslovno se smrzneš kao pingvin. Mislim da je to i zbog sporih žičara jer se voziš po 15-20 minuta i onda više ne osjećaš prste u pancericama.

image

Naš najbolji skijaš uživa u pripremama na jugu Argentine

PRIVATNI ALBUM

Lani je bilo toplije

Ushuaia je u ovom dijelu godine odredište većine najboljih skijaša jer su uvjeti za trening odlični. Nekad su na jug Argentine odlazili Ana Jelušić i Natko Zrnčić Dim, koji je doduše i ovih dana u Ushuaiji, ali kao trener u ekipi sjajne Slovenke Ilke Štuhec, a prvi put se prošle godine “na kraj svijeta” uputio i Filip Zubčić. I oduševio mogućnostima za trening i kvalitetom staza.

- Rekao bih da je ove godine čak i bolje nego prošle jer je “zimskije”. Lani je bilo toplije, znala je padati i kiša tu i tamo, a ove godine je prava zima.

Iza njega su već dva tjedna skijanja u Argentini, a ostat će do sljedećeg ponedjeljka.

- Sve je super, baš dobro treniramo, a i skijanje ide dobro, bolje nego sam očekivao već u ovom periodu. Sve ide po planu, a malo je i neuobičajeno da sam se već nakon par dana tako dobro skijao, ali očito mi ne treba više toliko puno dana da se vratim u nekakvo standardno dobro skijanje. Stvarno nam je odlično i baš, baš fenomenalno treniramo.

image

Filip na jednom od treninga

PRIVATNI ALBUM

Što se trenira?

- Vrtimo u krug slalom, veleslalom i super G. Veleslalom smo do sada možda više trenirali, a sad ćemo se malo više okrenuti slalomu i super G-u iako ćemo ubaciti i koji dan veleslaloma. Ma, sve treniramo.

Ide li jednako dobro u svim disciplinama ili je u nekoj ipak bolje nego u drugima?

- Pa rekao bih da ide podjednako dobro u svima. I u super G-u koji mi dosta pomaže za veleslalom i zato ga i ubacujemo. Slalom isto ide dobro.

Odermatt, Kilde, Shiffrin...

Fizički je uvijek bio iznimno spreman i za to nema potrebe ni pitati, a kako je sa zdravstvene strane?

- Zdrav sam i dobro se osjećam. Imam malo problema s leđima, ali to “hendlamo” i ne trpi trening zbog toga. Rekao bi da je sve trenutačno dobro posloženo i samo neka se tako nastavi.

Za “hendlanje leđa” je zadužen fizioterapeut Zoran Pršo čije su “zlatne ruke” i znanje sad već dugi niz godina ugrađeni u sve dobro što naši skijaši ostvaruju.

image

Fizioterapeut Zoran Pršo

FACEBOOK

Argentina i Čile su posljednje dvije godine postale još popularnije odredište za najbolje svjetske skijašice i skijaše nego ranije jer je u Europi sve češće problem sa snijegom pa društva za trening ne nedostaje. Ovdje je trenutačno i Marco Odermatt, Ushuaia je odredište za dio priprema i Mikaeli Shiffrin i Aleksanderu Aamodtu Kildeu, ali i brojnim drugima. S kime najviše trenirate?

- Sa svima. Doslovno su tu svi veleslalomaši iz Svjetskog kupa, Talijani, Amerikanci, Austrijanci, Slovenci... Recimo u subotu smo trenirali s Amerikancima i Slovencima, neki dan s Talijanima, izmjenjujemo se. Imam zbilja dobre sparing partnere i to je odlično.

Prošli tjedan mu se u Ushuaiji priključila i Zrinka Ljutić, koja je kao i Filip prošlog ljeta prvi put ovdje odradila dio priprema i jednako kao i on bila oduševljena uvjetima za trening.

- Zizi je malo kasnije došla u Ushuaiju, ali će i malo duže ostati od mene.

Iako se iz naše ljetne perspektive i temperatura iznad 30 početak nove sezone Svjetskog skijaškog kupa čini jako, jako daleko, za skijaše to nije tako, a ono što se u ovom pripremnom periodu napravi itekako će se pokazati na rezultatima tijekom sezone. Najgore je kad vremenski uvjeti ne dopuštaju kvalitetan trening, ali oni koji su trenutačno na jugu Argentine ne moraju se zamarati s time. Put na “kraj svijeta” se itekako isplati.

Linker
04. prosinac 2023 17:29