Marco Schwarz

 PIERRE TEYSSOT Afp
PROBLEMI SA ZDRAVLJEM

Dvojac iz vrha daleko od povratka skijanju. Jedan je pogrešno ‘kopirao‘ Ivicu i platio skupu cijenu

"Sanjam Kildeov povratak i nadam se da ćemo opet doživjeti njegovu ‘brutalnu‘ jurnjavu", poručila je Shiffrin
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 13. listopad 2024. 14:24

Samo nas dva tjedna dijele od početka nove sezone Svjetskog kupa u alpskom skijanju koja će, kao što se već odavno udomaćilo, krenuti u austrijskom Söldenu. Veleslalom skijašica u subotu, 26. listopada, veleslalom skijaša dan kasnije. Često spominjano skijaško prokletstvo “nije pitanje hoćeš li se ozlijediti, nego kad ćeš se ozlijediti” obilježilo je prošlu zimu i iz tjedna u tjedan povećavalo popis ozlijeđenih. Brojka se zaustavila na 30-ak skijašica i skijaša i za većinu je ozljeda značila kraj sezone, a samo su se neki uspjeli vratiti nakon kraće ili nešto duže pauze i odraditi još koju utrku prije nego je podvučena crta pod sezonu 2023/24.

Većina ozlijeđenih vratit će se ove jeseni utrkama, a kad na to dodamo i Lucasa Braathena, koji je potpuno očekivano prekinuo svoju kratku skijašku “mirovinu” te Marcela Hirschera, koji je to učinio potpuno neočekivano, onda se sezona pred nama definitivno može nazvati - sezonom povrataka.

image

Marco Schwarz bi se krajem listopada trebao vratiti na snijeg, ali pravi treninzi su još daleko

MARCO SCHWARZ/FACEBOOK

Nažalost, neke od “potrganih” nećemo tako skoro ponovo gledati na stazama, a među njima su i dvojica s vrha liste najboljih skijaša koji nisu prošlu zimu završili na nogama - Aleksander Aamodt Kilde i Marco Schwarz. Prvi je 2020. osvojio Veliki globus, drugi je prošle sezone imao veliku priliku upisati se na listu ukupnih pobjednika Svjetskog kupa. Na kraju je Marco Odermatt jako uvjerljivo došao do “konačne skijaške nagrade”, treću sezonu uzastopno, ali vrlo je upitno kako bi sezona završila da se Schwarz nije ozlijedio u Bormiju u posljednjim danima 2023.

Skupo plaćena drukčija odluka

Nije bilo malo dobrih poznavatelja skijanja koji su bili uvjereni kako su Schwarzove šanse bile puno veće, a jedan od njih bio je i Ivica Kostelić. Uostalom, Austrijanac je taman pred pad na čuvenom Stelviju preuzeo vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Imao je u tom trenutku postolja u obje tehničke discipline, top 5 plasman u super G-u i top 10 u spustu, znači kapacitet za vrhunske rezultate u sve četiri discipline. Pritom je bio u velikoj prednosti jer je vrhunski u slalomu koji Odermatt uopće ne skija što je značilo kako do kraja sezone ima čak 10 utrka više od Švicarca. Deset u kojima je mogao uzeti “hrpetinu” bodova.

Što bi bilo da je bilo, nikad nećemo znati, baš kao što se besmisleno vraćati na činjenicu kako Schwarz nije najmudrije isplanirao svoju prošlu sezonu. Pritom ne mislimo kako nije trebao skijati sve discipline, nego kako nije trebao skijati baš sve utrke. Propuštanjem Bormija, koji je poznat po teškoj i ledenoj stazi, ne bi puno izgubio, a u siječnju koji je bio pred njim i s obzirom na formu, mogao je već staviti jednu ruku na Veliki globus.

image

Schwarz je odradio skijanje u dvorani ovog ljeta, a onda su ga leđa zaustavila i poslala na još jednu operaciju

MARCO SCHWARZ/FACEBOOK

Recimo, Ivica Kostelić je u sezoni 2010./11., kad je postao ukupni pobjednik Svjetskog kupa isto skijao sve discipline, od 1356 bodova imao je 313 iz brzih disciplina, ali je preskočio Bormio i koncentrirao se na ono što ga čeka u prvom mjesecu koji je između ostalog krcat slalomima i nudi mogućnost za pravu žetvu bodova.

Schwarz je odlučio drukčije i platio skupu cijenu - puknuo mu je križni ligament, oštetio je menisk i hrskavicu desnog koljena. No, odgođeni povratak Schwarza nije zbog ozljede koljena, nego zbog operacije kralježnice na kojoj je završio 30. kolovoza.

- Koljeno je bilo odlično i bio sam uzbuđen što ću se priključiti reprezentativnim kolegama na pripremama u Čileu. Torbe su mi već bile spakirane, ali zaustavila me bol u leđima koja se širila u nogu.

Petosatna operacija

Magnetska rezonanca je potvrdila skliznuće diska, a unatoč pokušajima konzervativnog liječenja, bolovi su se pojačavali, dosegli nožne prste i vrlo brzo je bilo jasno kako mora na operaciju. Ona je prošla bez ikakvih komplikacija, a dr. Michael Gabl koji ga je operirao rekao je kako očekuje potpuni opravak sjajnog skijaša.

Schwarz vjeruje kako bi krajem listopada, taman negdje u vrijeme utrka u Söldenu, mogao ponovo stati na skije, ali kad će moći krenuti s ozbiljnim treningom za sada je još neizvjesno. I kako kaže, ne misli žuriti...

- Trebat će vremena i ne želim biti pod nikakvim stresom oko povratka.

Ove sezone je i Svjetsko prvenstvo i to baš u Austriji, ali ono Schwarzu nije previše bitno u ovom trenutku.

image

Najveća podrška - Mikaela Shiffrin i Aleksander Aamodt Kilde trenutačno uživaju u Austriji

A.A. KILDE/FACEBOOK

- To mi je negdje u mislima, ali daleko otraga. Svjetsko prvenstvo na domaćem terenu je logično velika stvar, ali ja ne želim prestati skijati iduće godine ili za dvije godine. Želim izdržati još nekoliko sezona i tijelo mi je previše važno da bih ga ugrozio zbog nastupa na domaćem SP-u. Ići ću korak po korak i vratiti se tak kad budem potpuno spreman - jasan je 29-godišnji Austrijanac.

Jednako je daleko od povratka skijanju, ako ne i dalje, Aleksander Aamodt Kilde. Norvežanin je nastradao u Wengenu, tek koji tjedan nakon Schwarza, a kao i Austrijanac i on je sam sebe gurnuo u (pre)riskantnu situaciju. Naime, u Wengenu je skijao bolestan, treća utrka u tri dana na najdužoj spust stazi svijeta bila je previše. Nije izdržao do cilja, a posljedice pada bile su oštećenje rotatorne manšete i kapsule lijevog ramena i duboka porezotina skijom na desnoj potkoljenici pri čemu su oštećeni živci.

- Operacija je trajala pet sati. Bilo je nekoliko kirurga koji su mu pokušali sastaviti mišiće - prisjetila se ovih dana njegova zaručnica Mikaela Shiffrin koja je bila uz Kildea u Bernu gdje je obavljena prva operacija i nastavila:

- Život mu je bio ugrožen i bilo je pravo olakšanje kad je operacija dobro prošla. No, onda je postalo još strašnije jer nakon operacije je imao velike bolove u ramenu, a nije uopće osjećao nogu. Bio je šokiran kad se probudio i bojao se pogledati svoje noge jer nije bio siguran je li noga još uvijek tu.

No, skijaši kao skijaši, kad se tek budio iz anestezije prva pitanja Kildea bila su “kakva su mi bila međuvremena, jesam li bio brz”.

image

Umjesto na skijanju, Kilde je nedavno bio gost kompanije Hugo Boss čiji je maneken

A.A. KILDE/FACEBOOK

Brzo je shvatio kako to nisu odgovori koji su mu posebno bitni jer je pred njim bila velika borba. Sljedećih nekoliko tjedana proveo je u kolicima, postojao je strah hoće li mu se potpuno vratiti osjeti u ozlijeđenoj nozi, ali malo po malo Norvežanin se vraćao na svoje noge. Figurativno i doslovno.

I ne samo to, vratio se treninzima, ali nije dugo potrajalo. Problem nije bila noga koja se činila puno većim problemom u prvim tjednima nakon pada, nego rame...

- Borio sam se s bolovima koji su se pojačavali, ali mislio sam da je to normalna reakcija zbog pojačanog opterećenja i povratka normalnim treninzima. Nažalost, ispalo je kako je riječ o teškoj infekciji koja je napravila štetu u ramenu i morao sam na operativni zahvat - objasnio je Kilde na početku kolovoza u objavi na društvenim mrežama.

Jak, pozitivan i smiren

Tri tjedna kasnije infekcija se ponovo razbuktala i opet je završio u bolnici.

- Ovo sad izgleda kao priča bez kraja, ali tako je kako je. Imam savršen tim oko sebe, tako da ćemo proći kroz to, ali trenutno je to ozbiljna igra čekanja. Moram se samo nastaviti boriti i raditi prave stvari, i na kraju će sve biti u redu. Ali trenutno je to borba - ispričao je krajem kolovoza.

U međuvremenu se stanje popravilo, ali kad će se vratiti skijanju ostaje potpuno otvoreno. Jedino što se zna, odlučan je ne odustati.

- On je tako jak, pozitivan i smiren. To je nevjerojatno. Bio je to dug proces i još je dug put ispred. Ponosna sam na njega i znam koliko je motiviran da se vrati - kaže Mikaela Shiffrin, koja u svom stilu nimalo ne skriva koliko bi i njoj to značilo:

- Sanjam o trenutku kad će se vratiti u startnu kućicu. Aleksander Kilde - ta brutalna snaga, toliko osobnosti, ide na stazu i samo pomislite: “sranje, on je tako brz”. Nadam se da ćemo to ponovno doživjeti.

Linker
13. listopad 2024 16:10