FABRICE COFFRINI Afp
DRUGO ZLATO

Dvostruko slavlje Švicaraca, Marco Odermatt novi svjetski veleslalomski prvak, Zubčić završio osmi

Švicarac Marco Odermatt novi je svjetski veleslalomski prvak u Courchevel Meribelu
Piše: SN, HinaObjavljeno: 17. veljača 2023. 14:36

Švicarac Marco Odermatt je u petak postao novi svjetski prvak u veleslalomu ostvarivši najbrže vrijeme (2:34.08) u dvije vožnje na stazi L‘Eclipse u francuskom Courchevelu, a najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić osvojio je osmo mjesto zaostavši za pobjednikom 2.20 sekundi.

Odermatt je do zlata stigao s drugog mjesta u prvoj vožnji, u kojoj je za vodećim Austrijancem Marcom Schwarzom zaostao za 58 stotinki. No, austrijski skijaš je u drugom nastupu napravio dvije veće pogreške i na kraju završio s brončanim odličjem zaostavši za Odermattom na kraju za 40 stotinki.

Za dvostruko švicarsko slavlje pobrinuo se Loic Meillard koji je s najboljim rezultatom u drugoj vožnji došao do srebrnog odličja, sa zaostatkom od 32 stotinke za sunarodnjakom.

Odermattu je ovo druga medalja na ovom Svjetskom prvenstvu i treća na velikim natjecanjima, a sva tri odličja su zlatnog sjaja. Naslovu olimpijskog pobjednika u veleslalomu i svjetskog prvaka u superveleslalomu, najbolji svjetski skijaš u ovom trenutku dodao je i naslov svjetskog prvaka u disciplini u kojoj je gotovo nepobjediv u ovoj sezoni.

Loic Meillard je došao do svog najboljeg rezultata na svjetskim prvenstvima, na kojima je do sada imao dvije bronce iz Cortine d‘Ampezzo 2021. osvojene u alpskoj kombinaciji i paralelnom veleslalomu.

Schwarz je osvajanjem veleslalomske bronce ponovio rezultat ostvaren prije dvije godine u Cortini, a ovo mu je ukupno sedmo odličje na svjetskim prvenstvima i drugo u Courchevelu, gdje je jedan od najsvestranijih skijaša današnjice već osvojio naslov svjetskog doprvaka u alpskoj kombinaciji.

Nažalost, Filip Zubčić nije uspio popraviti plasman iz prve vožnje u kojoj je također bio osmi, s gotovo dvije sekunde zaostatka za vodećim Schwarzom. U drugoj vožnji, baš kao i u prvoj, nije napravio nijednu veću pogrešku, ali nije imao dovoljno brzine u središnjem dijelu staze da bi uspio popraviti plasman. Na kraju mu je 16. rezultat u drugoj vožnji bio dovoljan za ukupno osmo mjesto, što je Filipov treći najbolji rezultat na svjetskim prvenstvima, nakon srebrnog odličja u paralelnom veleslalomu i četvrtog mjesta u veleslalomu iz Cortine d‘Ampezzo.

Preostala dvojica hrvatskih predstavnika, 20-godišnji Tvrtko Ljutić i 23-godišnji Leon Nikić, nisu uspjeli završiti prvu vožnju te su ostali bez plasmana.

U subotu je u Meribelu na rasporedu slalom za skijašice u kojem će nastupiti i dvije hrvatske predstavnice, Zrinka Ljutić i Leona Popović. Prva vožnja je na rasporedu u 10 sati, a druga u 13.30 sati.

Svjetsko prvenstvo će završiti u nedjelju slalomom za skijaše.


PRIJENOS DRUGE VELESLALOMSKE VOŽNJE UŽIVO

- Odermatt je slavio s vremenom 2:34.08, drugi je završio Loic Meillard sa 32 stotinke zaostatka, dok je bronca otišla u ruke lidera iz prve vožnje, Marca Schwarza. Osmoplasirani Zubčić je za pobjednikom zaostao 2 sekunde i 20 stotinki.

- Marco Odermatt ili Marco Schwarz. Trenutno vodeći je Odermatt, a na startu je Schwarz, vodeći iz prve vožnje.

- Slovenija neće osvojiti medalju u ovoj utrci. Žan Kranjec odskijao je slabiju vožnju i pao na četvrto mjesto.

- Švicarac Loic Meillard izbio je na sam vrh poretka. Ima 44 stotinke ispred drugoplasiranog Brennsteinera, Zubčić je sada pao na peto mjesto.

- Brennsteiner je novi lider utrke. Austrijanac je ekspresno svrgnuo Kristoffersena s vrha i pogurao Zubčića na četvrto mjesto.

- Filip Zubčić odskijao je drugu vožnju, trenutno zauzima drugo mjesto sa 52 stotinke sekunde zaostatka za liderom Pinturaultom. Sada je nakon sjajne vožnje Kristoffersena pao na treće mjesto. Norvežanin na vrhu ima 72 stotinke sekunde ispred Pinturaulta i sekundu i 24 stotinke prednosti ispred Zubčića.

- Francuz Pinturault odskijao je jako dobru drugu vožnju i izbio na vrh. Ima 56 stotinki prednosti ispred drugoplasiranog Caviezela.

- Borsotti, Radamus, Haaser, poredak je prve trojice.

- Giovanni Borsotti novi je lider, za 14 stotinki sekunde ima bolje vrijeme od Radamusa, dok trećeplasirani Nijemac Schmid zaostaje 73 stotinke sekunde.

- Vodstvo Norvežanina Windingstada nije dugo trajalo. Prestigao je Amerikanac River Radamus. Ispred drugoplasiranog ima 67 stotinki prednosti.

- Norvežanin Rasmus Windingstad zasjeo je na vrh, ima 74 stotinke prednosti ispred drugoplasiranog Raposa.

- Britanac Charlie Raposo je na vrhu, ispred Amerikanca Thomasa Tumlera (+0.39), ali situacija se mijenja svakih nekoliko minuta.

- Amerikanac Brian McLaughlin otvorio je drugu vožnju.


Najbolji hrvatski skijaš Filip Zubčić ostvario je osmi rezultat prve vožnje veleslaloma na Svjetskom prvenstvu u Courchevelu, u kojoj je zaostao gotovo dvije sekunde (+1.99) za vremenom vodećeg Austrijanca Marca Schwarza (1:19.47), dok su Tvrtko Ljutić i Leon Nikić ostali bez plasmana.

Obojica mladih hrvatskih predstavnika, koji su se u četvrtak uspješno kvalificirali za današnji nastup, nisu stigli do drugog prolaznog vremena. Za 20-godišnjeg Tvrtka Ljutića nastup je završio kad je u jednom zavoju zakasnio s reakcijom i nije uspio uhvatiti sljedeća vrata, dok je 23-godišnji Leon Nikić bio izbačen iz ravnoteže pa je morao odustati.

Nikiću je to bio drugi nastup na svjetskim prvenstvima. Prije četiri godine u Areu nije uspio doći do cilja druge veleslalomske vožnje.

Tvrtko Ljutić će nastup u Courchevelu pamtiti po 15. mjestu osvojenom u alpskoj kombinaciji.

Na vrlo selektivnoj stazi, na kojoj su samo dvojica skijaša uspjela biti unutar jedne sekunde za Schwarzom, vodeći veleslalomaš svijeta Švicarac Marco Odermatt je bio sporiji za 58 stotinki od Austrijanca, dok je trećeplasirani Slovenac Žan Kranjec zaostao za 76 stotinki.

U sljedećoj skupini skijaša su petorica koji zaostaju za manje od dvije sekunde za vodećim: Švicarac Loic Meillard (+1.13), Austrijanci Manuel Feller (+1.27) i Stefan Brennsteiner (+1.37), Norvežanin Henrik Kristoffersen (+1.41) i Filip Zubčić.

Početak druge vožnje je predviđen za 13.30 sati.

Linker
18. veljača 2024 00:18