Anna Swenn Larson.

 RANKO SUVAR Cropix
SVE JE OBJASNILA

Evo kako je zaista bilo skijati na Sljemenu: ‘Samo sam pogledala te cure i rekla - oh, shit!‘

‘Ovo sada je nešto sasvim drukčije za mene...‘, rekla je švedska skijašica
Piše: Dean BauerObjavljeno: 05. siječanj 2023. 18:33

Poredak tri najbolje slalomašice sezone nakon ukupno dosad 6 utrka je - Shiffrin, Larsson, Vlhova. Poredak za Snježnu kraljicu 2023. je - Schiffrin, Vlhova, Larsson. Drugim riječima, kakvi god uvjeti da jesu ili su bili, pa da se i na stiroporu skijalo, majstorice ostaju majstorice. Nekako nam se ne čini da je to slučajno.

U odnosu na Amerikanku i Slovakinju, o Šveđanki se ipak nešto manje u nas piše. Nije nepoznata, ali nije u rangu dvije prije spomenute. Razumljivo jer Larsson dosad i nije imala zapaženijih nastupa na Medvednici iako ovdje dolazi već i više od desetljeća. Više je puta odustajala, ispadala što u prvoj ili drugoj vožnji, nego li bi došla do cilja. Prošle je godine primjerice ispala u 2. vožnji, baš kao i 2017., pa 2015., 2013. i 2012. Ipak, imala je u Zagrebu i tri plasmana u Top 10. Godine 2018. je bila na 10. mjestu, godinu dana kasnije 5., a 2020. samo mjesto niže, šesta. Ove je godine ostvarila vrhunac što se nje i Sljemena tiče. Treće mjesto, prvi put na postolju Crvenog spusta.

- Ovo sada je nešto sasvim drukčije za mene ovdje - nije krila radost Anna Swenn Larsson, 31-godišnja Šveđanka koja skija praktički samo slalom i veleslalom, te joj je ova sezona vjerojatno i najbolja u karijeri.

- Posebno sam zadovoljna što sam i na malo teži način došla do visokog mjesta jer su uvjeti ove zime posvuda, tako i ovdje, znamo i vidite i sami kakvi. Toplo je. Makar mislim da su uvjeti na stazi bili gotovo pa isti kao i prošle godine. Želim reći, danas je jednako teško posvuda jer je posvuda toplo. Zato moramo dati baš sve najbolje od sebe. To vrijedi uvijek, za svaku utrku, ali kada su uvjeti teži onda je jasno da je nužna i veća, jača koncentracija.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Zanimljiva je bila njezina opservacija uoči druge vožnje u srijedu.

- Prije starta nisam puno razmišljala o stazi u smislu kvalitete, samo sam malo bolje pogledala 3-4 cure prije mene i tada sam rekla... "Oh, shit. Sve imaju problema". Ispričavam se, ha, ha. Na kraju sam se fokusirala na svoje skijanje. Osjećala sam se čak isto kao u Killingtonu u studenom prošle godine kada sam pobijedila. Naime, ni tada se nisam osjećala uoči starta baš opušteno i dobro, ali sam se borila do kraja i uspjela. Slično kao i ovdje, ali sam ipak napravila nekoliko pogrešaka.

U ukupnom poretku slalomašica Svjetskog kupa, Larsson je drugoplasirana trenutačno s 420 bodova ili 60 više od Vlhove, a za vodećom Shiffrin zaostaje 105 bodova. Jeste li takvo što očekivali i uoči sezone ili koji ste si cilj postavili za 2022./23.?

- Mogu se itekako nadmetati s obje. To sam i pokazala jer sam ih ove sezone obje pobijedila, ali isto tako one su sjajne i konstantno su takve. Gotovo da ne griješe, zato moram pokušati griješiti malo ili nimalo. Tu se moram popraviti.

Pa, kako skija ove sezone, koje rezultate postiže, očito je da je pogrešaka sve manje, "popravak" sve viši.

Linker
27. travanj 2024 20:54