Najbolja mlada slalomašica sa svojim zlatom - Zrinka Ljutić

 AMIR LJUTIĆ
NEMA STRAHA ZA HR SKIJANJE

Filip Zubčić je dokazana vrijednost, Leona raste iz sezone u sezonu, a Zrinka je ionako - ‘posebna priča‘!

Popović i Kolega napravili su veliki iskorak, Rodeš se uspješno vratio, a oduševila je Zrinka Ljutić
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 23. ožujak 2022. 17:26

Protekle dvije sezone završavale su u znaku Filipa Zubčića i njegovih trećih mjesta u poretku veleslaloma u Svjetskom kupu, a lani je to bilo “podebljano” i fenomenalnim 5. mjestom u ukupnom poretku skijaša i medaljom na Svjetskom prvenstvu u Cortini d’Ampezzo. Ova sezona je bila sasvim drukčija za našeg najboljeg skijaša, “zbrkana” i rezultatski daleko lošija nego što je to bila prethodna, ali smo dobili nešto što nismo imali prethodnih sezona i zapravo budućnost izgleda sasvim dobro.

Nije se ništa poklopilo

Leona Popović ostvarila je prve Top 10 plasmane u slalomima, naša “klinka” Zrinka Ljutić se već može pohvaliti i s Top 5 rezultatom, vratio se u Top 10 društvo i Istok Rodeš nakon dvije ozljede u dvije sezone, Samuel Kolega je napravio veliki iskorak, a Matej Vidović je opet uzeo ponešto bodova iako ne i onoliko koliko je očekivao.

image

Leona Popović

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Iako Zubčićeva sezona nikako ne može dobiti visoku ocjenu, ne zato što je bila baš toliko loša, nego zato što je prethodne dvije godine pokazao da može puno bolje, nije nešto što je iznimka u skijanju. Uostalom, dovoljno je usporediti kakav je bio Alexis Pinturault lani kad je napokon podignuo Veliki globus i kakav je bio ove sezone kad je prvi put nakon 10 sezona ostao bez ijedne pobjede u Svjetskom kupu i bez medalje na ZOI.

image

Istok Rodeš

RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Nije se nikako poklopilo cijelu sezonu. Kad smo tražili formu nikako nije išlo na bolje, nije rezultiralo onim što smo željeli. Skijanje je znalo biti u redu, ali nikako se to nije pokazivalo s dva dobra “laufa”. Bilo je nekoliko bljeskova, ali nismo se nikako uspjeli do kraja posložiti. Sasvim sigurno je bilo pogreški vezanih uz skije, ali ne mislim pritom da je krivica na serviseru Robertu Horvatu, nego smo sva trojica u tome, i Zubo i ja i Robi - naznačio je neke stvari uoči posljednje dvije utrke njegov trener Marko Šuman.

Dobro je što je Zubčić uspio ostati u grupi 15 u veleslalomu, a to je poprilično “visilo” u završnici sezone. Loše je što mu samo 310 ukupno skupljenih bodova sužava manevarski prostor u idućoj sezoni. Odnosno otežava, jer 500+ bodova otvara mogućnost dobrog startnog broja i u disciplinama u kojima (još) nemaš rezultate kojima bi to zaradio. U njegovom slučaju to se odnosi na super G.

image

Filip Zubčić

SEBASTIEN BOZON/AFP/PROFIMEDIA Sebastien Bozon/Afp/Profimedia

Duplo manje bodova

Ukupno je Filip skupio više nego duplo manje bodova u odnosu na prošlu sezonu, a kad je veleslalom u pitanju lanjskih 606 bodova i ovosezonskih 158 i ne trebaju komentar. Kako je različit broj veleslaloma koji su se vozili po sezonama preciznije će stanje pokazati prosječan broj osvojenih bodova po utrci. U sezoni 2019/20. bilo je 7 veleslaloma, a Zubčić je u prosjeku osvajao 53 boda, u sezoni 2020/21. održano je 10 veleslaloma, a njegov “ulov” po utrci bio je 61 boda. Ove sezone je održano 8 utrka, a naš najbolji skijaš je u prosjeku osvajao 20 bodova.

image

Samuel Koleg

DIMITAR DILKOFF Afp

Njegov slalom je obilježilo prvo postolje (3. mjesto u Val d’Isereu), ali u ovoj je disciplini bio daleko “šareniji” nego u veleslalomu, a u 10 održanih utrka u prosjeku je osvajao 14,5 bodova. Zapravo to i nije puno drukčije nego prošle sezone kad je po utrci skupljao 12 bodova.

image

Matej Vidović

FABRICE COFFRINI Afp

Uz probleme s opremom, činjenica je da je u najgore vrijeme, neposredno prije odlaska u Peking, bio bolestan i nije mogao normalno trenirati. Pa umjesto da ga Igre, prve na koje je otišao u ulozi onoga koji napada medalju, dignu prema gore, na kraju su ga “zacementirale” na razinu onoga kakva mu je bila cijela sezone (10. u veleslalomu i 18. u slalomu). Ovakva sezona logično traži dobru analizu, ali on ima i kvalitetu i dobru ekipu oko sebe i nema razloga za drame. Uostalom, nije pao na dno, završio je 14. u poretku veleslaloma i 22. u poretku slaloma.

Hrvatice i Hrvati u poretku Svjetskog kupa

Ukupno skijaši

23. Filip Zubčić 310

90. Istok Rodeš 60

94. Samuel Kolega 55

112. Matej Vidović 30

Ukupno skijašice

51. Leona Popović 146

81. Zrinka Ljutić 50

Slalom skijaši

22. Filip Zubčić 145

33. Istok Rodeš 60

34. Samuel Kolega 55

40. Matej Vidović 30

Slalom skijašice

14. Leona Popović 146

30. Zrinka Ljutić 50

Veleslalom skijaši

14. Filip Zubčić 158

Paralel skijaši

24. Filip Zubčić 7

NAJBOLJI REZULTATI OVE SEZONE

3. MJESTO: Filip Zubčić, slalom, Val d’Isere

5. MJESTO: Zrinka Ljutić, slalom, Meribel

6. MJESTO: Leona Popović, slalom, Schladming

7. MJESTO: Leona Popović, slalom, Zagreb

7. MJESTO: Filip Zubčić, veleslalom, Adelboden

8. MJESTO: Istok Rodeš, slalom, Garmisch-Parten. II

9. MJESTO: Filip Zubčić, veleslalom, Alta Badia I

9. MJESTO: Filip Zubčić, veleslalom, Sölden

10. MJESTO: Filip Zubčić, slalom, Kitzbühel

Leona Popović Iz Top 10 se vide i postolja

Leona Popović pretprošle je sezone osvojila 5 bodova u slalomu, prošle 34, a ove 146. Brojke koje jasno pokazuju koliki je iskorak napravila. Dva puta se plasirala u Top 10 što je velika stvar, jer ako možeš u to društvo onda ni postolje nije predaleko.

Naša 24-godišnjakinja je sezonu završila na 14. mjestu u poretku slaloma, prvi put se plasirala na završnicu Svjetskog kupa i šteta je samo što je posljednja dva slaloma završila ispadanjem. Nešto što se njoj inače događa jako rijetko, a sad se dogodilo dva puta i to u trenutku kad je u dobroj formi.

Šteta i što je imala nesreću pa se nakon sjajnog siječnja zarazila koronavirusom baš neposredno uoči ZOI pa je na Igre otišla “pet do 12” i nespremna u tom trenutku (23. mjesto).

Kad je ona u pitanju kao pun pogodak pokazao se i prelazak na Völkl skije.

Zrinka Ljutić Zablistala u svom svjetlu na kraj sezone

Talent i mogućnosti Zrinke Ljutić nisu nimalo sporni, samo treba malo vremena da se počne potpuno sigurno osjećati u koži skijašice Svjetskog kupa. Onako kako se osjećala na završnici u Francuskoj na koju je stigla zahvaljujući naslovu svjetske juniorske prvakinje. Samo mirna i opuštena Zrinka može pokazati sve što zna i to je i napravila na spektakularan način u Maribelu plasiravši se na 5. mjesto u posljednjem slalomu sezone.

Veliku ulogu je odigralo Svjetsko juniorsko prvenstvo na kojem je uz zlato u slalomu osvojila i broncu u veleslalomu i bila peta u kombinaciji. Samopouzdanje koje je donijela iz Kanade na najbolji je način iskoristila u Francuskoj.

I to je “val” na kojem treba ostati, bez opterećivanja da sad mora stalno biti u Top 10 ili bilo što slično. Zapravo, bez opterećivanja bilo koje vrste. Njoj je samo 18 godina.

Istok Rodeš Samo da ga ozljede ostave na miru

Varaždinac je bio veliki pehist prošle dvije sezone. Ozljeda na početku prethodne uzela mu je jako puno i formu je dosegnuo tek na kraju sezone, a 6. mjesto u slalomu na Svjetskom prvenstvu u Cortini pokazalo je koliko vrijedi kad je spreman. I onda umjesto da sve ide prema gore dogodila mu se teška ozljeda lakta u kolovozu zbog čega je morao na dvije operacije.

Vratio se tek početkom siječnja u Adelbodenu i s jedva dva tjedana treninga osvojio bodove (25.), ali je onda opet imao peh i zaradio koronavirus. Izgubio je u tome i priliku nastupa na Igrama, a upravo je Peking bila ona točka prema kojoj je sve usmjerio nakon ozljede. Ali je zato u prva dva slaloma nakon ZOI bio 12. i 8. i još jednom pokazao koliko može kad je spreman.

On je uspio odskijati samo 6 od 10 slaloma (prva dva je propustio zbog ozljede, jedan zbog korone, a na završnicu se nije plasirao), ali je i s time završio 33. u poretku slalomaša.

Sad samo da ga ozljede ostave na miru i da napokon može odraditi kompletnu sezonu.

Samuel Kolega I iskorak i dobar temelj za dalje

Samuel Kolega napravio je dobar posao ove sezone u slalomu. Četiri puta je osvajao bodove, a tu posebno “strši” 13. mjesto na kraju u Flachauu gdje je imao i drugo najbrže vrijeme druge vožnje.

U kombinaciji s 15. mjestom na ZOI u Pekingu zaradio je dovoljno FIS bodova za WCSL, odnosno startnu listu Svjetskog kupa, da sezonu završi u grupi 30. Odličan temelj za iduću sezonu i još veći iskorak, a kako je i sam najavio sad će više posvetiti i veleslalomu. Dobro je “kliknuo” s trenerom Pavelom Grašičem, ima samo 23 godine i ovo je sezona koja pokazuje da ide u dobrom smjeru.

Matej Vidović Umjesto više, ispalo je manje

Matej Vidović nakon sezone skijanja u vlastitom aranžmanu vratio se pod okrilje reprezentacije, očekivao se korak više, ali se nije dogodio.

Osvojio je bodove u prva tri slaloma, pa je morao je propustiti Wengen i Kitzbühel zbog koronavirusa, u Schladmingu nije završio prvu vožnju, na Igrama je bio 20., a po povratku je opet ostao bez plasmana u oba slaloma u Garmisch-Partenkirchenu i tek se u Flachauu vratio među osvajače bodova. Ima 19., 24., 25. i 26. mjesto. Osvojio je manje bodova nego u prethodnoj sezoni (30 prema 44) i nije napravio očekivani iskorak nego zapravo korak unazad. Sezona za koju i on mora pronaći odgovore zašto nije išlo u smjeru koji je planirao.

Linker
26. travanj 2024 05:32